Foza Yusif: PYD ve YNK ulusal stratejiye öncülük edebilir

Foza Yusif, YNK Başkanı Bafil Talabanî ile PYD arasında yapılan görüşmede Kürtlerin kazanımlarına yönelik tehditlere karşı ulusal birliğin önemine dikkat çekildiğini ve bu çalışmalara PYD ve YNK’nin öncülük edebileceğinin belirtildiğini ifade etti.

PYD Başkanlık Komitesi Üyesi Foza Yusif, YNK Başkanı Bafil Talabanî’nin ziyareti ve görüşmelerine ilişkin ANHA’ya değerlendirmelerde bulundu…

Böyle önemli bir süreçte Bafil Talabanî’nin ziyaretinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Foza Yusif, “Rojavayê Kurdistan’a yönelik büyük tehditler var, tüm Kürtlere yönelik soykırım politikası yürütülüyor. Bu nedenle siyasi partiler ve Kürdistan parçaları arasındaki birlik tarihi ve hayatidir” dedi.

Yusif, Talabanî’nin ziyaretinin amacının Kürdistan’ın kazanımlarını desteklemek olduğunu belirterek, “YNK, Rojava’ya karşı Kurdistan Devrimi’nin başlangıcından bu yana ulusal ve çok güçlü bir tutuma sahipti. Bu vesileyle Kürdistan Ulusal Birliği’nin (YNK) tüm yetkililerine teşekkür etmek istiyoruz. Ulusal bir tutuma sahiplerdi. 12 yıldır diplomasi, maddi ve manevi her alanda Rojava’ya yardım ettiler” ifadelerini kullandı.

Toplantının içeriğine ilişkin bilgi veren Foza Yusif, dört parça Kürdistan’ın karşı karşıya kaldığı tehlikeler, ulusal birliğin önemi ve DAİŞ ile mücadele konularını ele aldıklarını bildirdi.

‘ULUSAL BİRLİĞİN ÖNEMİ’

Kürdistan’ın 4 parçasına yönelik tehlikeler üzerine yapılan tartışmalara ilişkin Foza Yusif, “Kürdistan’daki güçler işgalcidir, Kürt halkının kazanımlarını yok etmek için işbirliği yapıyor. Bu nedenle tehlikeleri durdurmak ve zorlukların üstesinden gelmek için Kürtler arasında ortak bir strateji olması gerekiyor. Bu nedenle Kürt güçleri ve partileri arasındaki işbirliği çok önemlidir. Soykırım politikalarına karşı ortak stratejinin önemi vurgulandı. PYD olarak ulusal birliğe hizmet eden her türlü faaliyete hazır olduğumuzu ve destek verdiğimizi söyledik. YNK’nin bu konuda yürüttüğü tüm çalışmalara destek vereceğiz ve bu çalışmaları hep birlikte yürüteceğiz” açıklamasında bulundu.

Foza Yusif, görüşmede YNK’nin birlik olma konusundaki rolüne odaklandıklarına dikkat çekerek, “Ulusal birlik için YNK’nin rolüne dikkat çektik. Düşmanın Kürt halkını ve Kürdistan’ı bölmek ve çatışma çıkarmak için çok kirli bir savaş yürüttüğünü söyleyebiliriz. Bu nedenle başta Başûr’un kazanımları olmak üzere kazanımları korumak için rol oynamaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Gelecekte ulusal strateji çerçevesinde bazı çalışmalar yapılacaktır. PYD ve YNK olarak bu faaliyetleri ittifak halinde yürütmemiz gerektiğini söyledik” değerlendirmesinde bulundu.

Bafil Talabanî’nin de Rojava Kurdistan’ı sonuna kadar destekleyeceklerini söylediğini belirten  Yusif, QSD’ye de desteklerini dile getirdiğini ifade ederek, “Kürt halkının tehlikede olduğuna dikkat çektik ve bu nedenle Kürtlerin birliği için mücadele edeceğiz. Bu kapsamda Başûr’daki partiler arasında geçtiğimiz günlerde yapılan görüşme çok önemliydi. İleride bazı çalışmalarda da öncülük edecekler, Bu konuda PYD ve Rojavayê Kurdistan’dan bu işi birlikte yürütmek için destek istedi” dedi.

Görüşmelerin diğer bir konusunun da Suriye’deki sorunların çözümü olduğu bilgisini veren Yusif, “Suriye sorunlarının çözümünde YNK’nin rolü üzerinde durduk. Sayın Celal Talabanî bölgede önemli bir role sahipti. YNK’nin bölgenin istikrarında önemli rol oynayabileceğine de işaret ettik. Çok başarılı bir ziyaret oldu, ulusal duruşa, halkımızın menfaatlerine ve her alanda bölgenin istikrarına hizmet edeceğine inanıyoruz” diye aktardı.

 ‘PYD VE YNK ROL OYNAYABİLİR’

Toplantıda ortak diplomatik çalışmaların sürdürülmesinin önemi üzerinde durduklarını dile getiren Foza Yusif, şu bilgileri paylaştı:

“Kürtlerin bu tarz çalışmalara ihtiyacı var, PYD ve YNK böyle bir rol oynayabilir. Bu ziyaret bu konu için de önemliydi. Her iki taraf da bu çabaları ve işbirliğini sürdürmeyi vurguladı. Başûrê ve Rojavayê Kurdistan arasındaki işbirliği güçlendirilmelidir. Bu konuda her iki taraf da kararlılığını gösterdi. Kürtler arasında stratejik ilişkiler geliştirilsin, PYD ve YNK bu konuda başı çeksin istedik. Onlar da bu işe hazır olduklarını belirttiler. Bu ortak çalışma özellikle ulusal birlik için önemlidir.”

DAİŞ’E KARŞI MÜCADELE’

Foza Yusif, DAİŞ’le mücadeleye ilişkin görüşmeye dair ise şunları söyledi:

“ DAİŞ’e karşı ortak çalışmalar üzerinde durduk ve bu mücadelenin önemini konuştuk. DAİŞ şimdi Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye ve Irak’ta yeniden örgütleniyor. Bu nedenle ortak mücadele ilişkisi çok önemlidir. Her iki taraf da bu işbirliğinin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Belki ileride bu toplantılar Silêmaniyê’de yapılır…”

Yusif, ulusal birliğin önemine bir kez daha vurgu yaparak, “Kürtlere karşı soykırım savaşı yürütülüyor, Bakûr, Başûr ve Rojava tehlikededir. Yüzüncü yılına giren Lozan gibi anlaşmalara karşı Kürtler arasında ortak bir mutabakata ihtiyaç var. Bu birlik anlaşması soykırım anlaşmalarını yok edecektir. Bu tür çabalar da bu amaca hizmet edecektir. Bu faaliyetleri gerçekleştirirsek tarihin tekerrür etmeyeceğine inanıyoruz. Bu kararlılığı Sayın Bafil Talabanî’de  gördük ve çok önemli” diye konuştu.