Foza Yusif’tan Şengal için seferberlik çağrısı

Şengal, IŞİD çetelerinden nasıl korunduysa aynı şekilde yine sorumluluklarını yerine getireceklerine dikkat çeken Foza Yusif, “Saldırı sadece Şengal’e değil aynı zamanda Rojava’ya da dönüktür. Kürdistan’ın dört parçasındaki Kürt halkı Şengal’e sahip çıkmalı” dedi.

Irak ordusu, dün gece tanklar, toplar ve ağır silahlarla Şengal’e dönük geniş işgal saldırıları başlattı. Saldırılarla eş zamanlı olarak Şengal’e askeri sevkiyat yaptı. Şengal savunma güçleri, YBŞ-YJŞ ve Êzidxan Asayişi ise Êzidîleri ve Şengal halkını korumak için öz savunma çerçevesinde saldırılara yanıt veriyor.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Komitesi üyesi Foza Yusif, Şengal’e dönük son saldırılara ilişkin ANHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

‘ŞENGAL BÜYÜK BİR TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA’

Şengal’e dönük saldırıların Türk devleti, Kazımi hükümeti ve KDP arasında yapılan plan sonucu başlatıldığına dikkat çeken Foza Yusif, “Saldırıların amacı Şengal halkımızı bir kez daha fermanlarla karşı karşıya bırakmak. Bu saldırılarla sonuç almak istiyorlar. Bu için de Türk devletinin Kürtleri ve Arapları savaştırma politikasını bugün Şengal’de yürütülüyor. Bu çok tehlikeli bir plan. Bu tehlikeli plana karşı başta Irak’taki partilerin ve siyasetçilerin karşı çıkması, bu komployu boşa çıkarması gerekir. Eğer bu komplo boşa çıkmazsa Irak için de çok kötü sonuçlar doğuracak” değerlendirmesini yaptı.

‘IRAK HALKI KAZİMİ VE KDP’YE KARŞI ÇIKMALI’

Saldırıların Kürt halkı için ağır sonuçları beraberinde getireceğini belirten Foza Yusif, Irak halkına şu çağrıyı yaptı: “Bu ırkçı politikalara karşı çıkan Irak halkının, Kazimi ve KDP gibi ortakları olan Türk devletinin saldırılarına da karşı çıkması gerekir. Soykırım ve işgal saldırılarına karşı tutum alın. Dört parça Kürdistan’daki Kürt halkı Şengal’e sahip çıkmalı. Şengal bugün büyük bir tehlikeyle karşı kaşıya. Şengal halkına, değerlerine ve kimliğine sahip çıkmalıyız.”

‘SEFERBERLİK RUHUYLA ŞENGAL’E SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Şengal IŞİD çetelerinden nasıl korunduysa aynı şekilde yine sorumluluklarını yerine getireceklerine dikkat çeken Foza Yusif, “Rojavayê Kurdistan’daki halkımız da Şengal’e sahip çıkmalı. IŞİD’in saldırılarına karşı nasıl sorumluluklarımızı yerine getirip Şengal halkını soykırımdan kurtardıysak, bugün de aynı üzerimize aynı sorumluluk düşüyor. Rojavayê Kurdistan halkına her şekilde Şengal halkına sahip çıkması ve Şengal’i yalnız bırakmaması çağrısı yapıyoruz. Bugün varlık ve yokluk günüdür. Eğer bugün kimliğimize, değerlerimizi ve köklerimize sahip çıkmazsak ne tarih ne de insanlık bizi affeder. Bu sorumluluk ve seferberlik ruhuyla Şengal Meclisi’ne ve Şengal halkına sahip çıkalım, ulusal sorumluluklarımızla hareket edelim. Bunun için de Rojavayê Kurdistan olarak maddi manevi açıdan Şengal’e destek verelim” ifadelerini kullandı.

‘BU SALDIRI ROJAVA’YA DA DÖNÜK’

“Bu saldırılar sadece Şengal’e değil aynı zamanda Rojava’ya da dönüktür” diyen Foza Yusuf konuşmasının devamında şunları kaydetti: “İlk önce Şengal Özerk Yönetimi’ni boğmak sonra da Rojava’yı boğmak istiyorlar. Bunun için bu kirli plana karşı duyarlı olmamız gerekiyor. Buna karşı her türlü mücadele etmemiz, dirememiz ve bu tehlikeli planı boşa çıkartmamız gerekir.”

’SOYKIRIM SİYASETİNİN BAŞARMASINI HİÇBİR ŞEKİLDE KABUL ETMEYECEĞİZ’

Bu saldırılara karşı her türlü sorumluluğu alacaklarını söyleyen Foza Yusuf devamında, “Şengal halkımız yalnız olmadığını bilmelidir. Tüm Kürt gençleri, Kürt kadınları ve Kürt savaşçıları arkalarındadır. Bu düşünce ve inançla direnişlerini büyütmeli, güçlü olmalılar. Şengal’in Kürt ve Êzidîlerin Şengali olarak kalması için sorumluluklarımızı yerine getireceğiz ve hiçbir şekilde soykırım siyasetinin başarmasını kabul etmeyeceğiz” dedi.

‘BU PLANI BİRLİKTE BOŞA ÇIKARTALIM!’

Şengal’e dönük saldırılara karşı Rojavayê Kurdistan halkının üzerine düşen görevlerine değinen Foza Yusuf son olarak şunları ekledi: “Çağrımız, aynı zamanda Rojavayê Kurdistan’ın tüm partilerinedir. Ortak tutum göstermeleri ve bu politikalara karşı ortak birlik göstermeliler. Çünkü saldırı Kürt kimliğine dönük. Birlikte bu planı boşa çıkartalım. Eylem ve tutum şeklinde her kes duruşunu göstermelidir. Eğer bugün Şengal için tavrımızı göstermezsek demek oluyor ki, ulusal görevlerimize karşı sorumluluğumuzla hareket etmiyoruz. Irak ve Suriye’nin yanı sıra Kürt ve Araplara dönük gelişen bu işgal saldırılarına karşı, bizler Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt ve Arap halkları olarak bu kirli plana karşı durmamız gerekiyor.”

 

/ANHA/