Fransa’da Aile İçi Şiddet Mağdurlarına Failler Cezaevinden Çıktığında Haber Verilecek

La Maison des Femmes proje yöneticisi Anne-Charlotte Jelty, “Bu, Fransa’da kadına yönelik şiddeti sona erdirme mücadelesi için önemli bir ilerleme” dedi.

“Şiddete maruz kalan bir kadının, failin hapiste olduğunu düşünürken bir anda yüz yüze gelmesinin ne kadar travmatik olduğunu hayal edebiliyor musunuz?”

Kararname 24 Aralık’ta kabul edildi ve 1 Şubat’ta yürürlüğe girdi. Kararnamede, failleri şiddet uyguladığı kadınlarından uzak tutmak için elektronik bir bilezik (GPS izleme cihazı) takmak da dahil olmak üzere bir dizi önlem yer alıyor.

Jelty, Fransa’da aile içi şiddetle mücadele etmek için son on yılda uygulanan araçların, yani halkı bilinçlendirme kampanyalarının, şiddet vakaları artmasına rağmen işe yaradığını söyledi.

Jelty, RFI’ye yaptığı açıklamada, “Şiddete marız kalan kadının kendisi değilse, çevresindeki istismar vakalarını bildirmek için sosyal hizmet uzmanları veya yetkililerle iletişime geçecek biri olabilir” dedi. “Yıllardır mağdurlar, istismarcılara ne tür yaptırımlar uygulandığı konusunda doğru şekilde bilgilendirilmenin kendileri için ne kadar önemli olduğunu vurguladılar. Örneğin, mağdurlar mahkemeye gitmedikçe, faillerinin ne kadar hapis cezası aldığını bildirecek resmi bir kanal yok.”

İstismarcının ne zaman serbest bırakılacağının söylenmesi, mağdurların ve kuruluşların taleplerinden sadece biri.

‘Önlenebilirdi’

Bu esnada Paris bölgesinde, 28 Ocak’ta partnerini öldürdüğü iddia edilen bir polis memuru firarda. Arnaud B, Paris’in kuzeydoğusundaki Blanc-Mesnil polis karakolunda çalışıyordu.

Partneri 28 yaşındaki Amanda Glain, Paris’in 19. bölgesindeki dairelerinin küvetinde boğulmuş halde bulundu. 2019 yılında eski partnerinin aile içi şiddet iddiasıyla Arnaud B’yi şikayet ettiği ortaya çıktı .Cinsiyet Eşitliği Bakanı Elisabeth Moreno, Arnaud B’nin tehlikeli biri olduğu konusunda uyardı. Polis memurunun ateşli silahı ne dairesinde ne de karakolda bulunamadı. Cinayet soruşturması sürüyor.

Cinsel şiddetle mücadele eden feminist bir dernek olan #NousToutes, Başkan Emmanuel Macron ve Moreno’ya “Şiddet eylemleriyle tanınan bir polis memurunun neden çalışmasına hala izin veriliyor? Bu kadın cinayeti önlenebilirdi” diyerek tepki gösterdi.

/RFİ/