Fransız Solundaki Kadınlar #MeTooPolitics’i Başlattı

Fransa’da 300’e yakın kadın siyasetçi ve akademisyen, sol partilere cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin faili olan erkeklerin siyasetten uzaklaştırılması çağrısında bulunarak, çok sayıda milletvekili ve milletvekili adayların görevi kötüye kullanmakla suçlandığını ifade etti.

Sinema, medya ve spor dünyasını kasıp kavuran #MeToo hareketinin yeni adresi siyaset dünyası.  Geçtiğimiz ay siyaset yapan ve akademide çalışan 285 kadın Le Monde gazetesinde “cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet faillerinin” siyasi hayattan uzaklaştırılmasını isteyen bir açık mektup yayınladı.

“Biz, siyasette çalışan, milletvekili, memurlar, toplum lideri, düzenli olarak politikacılarla omuz omuza olan aktivistler, ama her şeyden önce vatandaşlar olarak siyaset dünyasını temsilcilerimizin faili olduğu cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete kapsamlı bir yanıt vermeye çağırıyoruz.”

İmzacılar, radikal sola yakın Avrupa Parlamentosu üyesi Manon Aubry, sosyalist senatör ve eski kadın işleri bakanı Laurence Rossignol, Yeşiller Partisi’nden Sandra Regol ve Paris belediye başkan yardımcısı ve Fransız Komünist Partisi üyesi Hélène Bidard da dahil olmak üzere geniş sol spektrumu temsil ediyor.

“Sesimiz ne zaman duyulacak?”

“Tekrar tekrar uyarmamıza rağmen, parlamentoda, belediyelerde, bölge meclislerinde, kadına yönelik şiddetle mücadele söylemine rağmen, suçlanan, tecavüz, cinsel saldırı, çocuk istismarı ve aile içi şiddetten hüküm giyen erkekler seçiliyor ” diye yazdı kadınlar.

“Bir kez daha ve ülkemiz için çok önemli seçimlerin arifesinde, siyasi aygıtı mağdurları dinlemeye ve şiddeti önlemeye yönelik çalışmaya çağırıyoruz.”

Siyaset dünyasının “cinsel ve cinsiyetçi şiddet faillerini saflarından uzaklaştırarak” “sorumluluklarıyla yüzleşmesinin” ve ne tür insanları desteklediğine dikkat etmesinin zamanı geldiğini yazdılar.  #MeToo hareketinin sağladığı ilerleme, siyasi sınıfların saflarında yeterince ilerlemedi. “Kadınlar artık ses çıkarabiliyor ama ne zaman sesimiz duyulacak?”

Mektup yayınlandığından bu yana #MeTooPolitics etiketi Twitter’da gündem oldu. Birkaç kişi politikacılar tarafından maruz kaldıkları saldırıları anlatan paylaşımlar yayınladı.

Kadınlar, açık mektupla birlikte, siyasi partilerin seçilmiş yetkilileri ve yöneticileri tarafından imzalanmasını umdukları, siyasette cinsiyetçi ve cinsel şiddete karşı üç maddelik bir taahhüt içeren Metoopolitique.fr adlı bir site açtı. Kadınlar, 2022’deki cumhurbaşkanlık ve milletvekili seçimleri boyunca bu konuyu gündeme getirmeyi planlıyor.

/France24/