Gazeteci Emine Hüseyin: Ödülümü Rojava Kadınlarına Adıyorum

Kürt Gazeteci, Aktivist ve aynı zamanda ANHA’nın İspanyolca servisinde yer alan Emine Hüseyin Kürt kadınlarının haklarının ve Kürt halkının egemenliğinin korunması alanında yaptığı çalışmalarından dolayı geçtiğimiz Cumartesi Katalonya Dışişleri Bakanı tarafından 2021 Anima Ödülü’ne layık görüldü.

Anima Ödülü, Katalonya dışında baskı altında olan, ezilen halkların ve kadınların haklarını koruyan kişi ve kuruluşlara veriliyor.

Ajansımıza konuşan Gazeteci Emine Hüseyin, ödülünü ”Rojava Devrimi şehitlerine, Şehit Hevrîn Xelef, Barin Kobanê, Arin Mirkan ve büyük fedakarlıklar yaparak kadınların sesini dünyaya duyuran Rojavalı kadınlara” adadı.

Rojava’da kadın devriminin dünya kadınlarını etkilediğini belirten Emine Hüseyin, “Devrimden sonra bölgedeki değişimleri yakından takip ettim. Özellikle de kadın çalışmaları alanında.  Bu çalışmalardan etkilendim ve kadınların sesini dünyaya duyurmak için bir şey yapmak istedim” dedi.

Kadınların sesini dünyaya duyurmak için yaptığı çalışmaların yalnızca askeri alanda sınırlı kalmadığını vurgulayan Emine Hüseyin, “Toplumsal ve düşünce alanında çalışmalar yaptım. Rojava’da kadın devriminin çıkardığı yasalar özellikle de çok eşliliğin yasaklanması bütün dünyada ses getirdi. Çocuk yaşta evlilik ve zorla evlendirme yasaklandı. Bu da toplumda değişimler yarattı. Bölge dışında da bu değişimler temel değişimler olarak görülüyor. Dünyadaki kadın hareketleri bu değişimleri konuşuyor. Çünkü tüm bunlar tüm dünyanın Rojavayê Kurdistan ve Kuzey ve Doğu Suriye kadınlarına bakış açısını değiştirdi” diye konuştu.

Rojavalı kadınların yaşadığı acıları ve seslerini ilgili yerlere ulaştırmaya çalıştıklarını dile getiren Emine Hüseyin, “Avrupa’da Kürt kadınları fikirsel, siyasi ve ekonomik ortaklık için bölgedeki kadınlarla çalışmalar yapıyor. Kadınlar ataerkil zihniyetin yok olması, kadın yönetiminin hakim olduğu feminist bir toplum yaratmak için ortak çalışmalar yapmalılar” şeklinde konuştu.

Kamişlolu olan Emine Hüseyin 15 yıldır Barcelona’da yaşıyor. Barcelona Üniversitesi’nde Gazetecilik Bölümü okuyan Emine Hüseyin, Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans yaptı.

ANHA’nın İspanyolca bölümünde çalışan Emine Hüseyin, aynı zamanda İspanya’da feminist bir gazetede çalışıyor. Emine Hüseyin’in yazıları Katalonya’da bir gazetede  yayınlanıyor.