Gülistan Doku’nun ailesi Meclis araştırması istedi

Gülistan Doku’nun akıbetinin açığa çıkarılması için nöbet eylemini sürdürdükleri Tunceli Adliyesi önünden seslenen ailesi, Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Öğlen saatlerinde adliye önüne gelen Doku’nun annesi Bedriye, babası Halit ve ablası Aygül Doku, oturma eyleminin ardından valilik önüne geçti. Burada açıklama yapan aile, valiye seslendi. Doku’nun bulunması için etkin bir soruşturma yürütülmediğini dile getiren aile, Meclis’te bulunan 600 milletvekiline mektup gönderdiklerini söyledi. Daha önce Meclis’te Gülistan’ın bulunması için Araştırma Komisyonu kurulması talebinin AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildiğini hatırlatan aile, komisyon kurulana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. Aile, daha sonra milletvekillerine gönderdiği mektubu okudu.

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’dan, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamıyor. Tunceli Adliyesi önünde oturma eylemi başlatan ailesi, 14 gündür kızlarının akıbetini soruyor.

***

NE OLMUŞTU?

Dersim’de üniversitede okuyan kızları Gülistan Doku’dan 5 Ocak 2020’den itibaren haber alamayan ailesi, memleketleri Diyarbakır’dan Dersim’e gelerek 6 Ocak’ta emniyete kayıp başvurusunda bulunmuştu.

Doku’nun arkadaşlarıyla görüşen ve cep telefonu sinyallerini izleyen ekipler, arama çalışması başlatmıştı. Baraj gölünde arama yapan ekiplerce 187 gün su altı ve üstünde sürdürülen çalışmalardan sonuç alınamaması üzerine aramalara son verilmişti.

Ailenin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesinin ardından Uzunçayır Baraj Gölü’nün kısmen boşaltılmasına karar verilerek su altı arama çalışmalarına 6 Ağustos’ta 17 ekiple yeniden başlanmış ve 13 gün süren yoğun çalışmalardan da sonuç alınamaması üzerine aramalar 18 Ağustos’ta tamamlanmıştı.

Gülistan Doku’nun bulunması için 15 Ekim’de yeniden başlatılan arama çalışmalarında Doku’ya ulaşılamamıştı.

23 Kasım 2020 tarihinde ise baraj gölünde, kıyıya yakın alanlarda ve baraj kapaklarının bulunduğu bölümlerde su altı ve üstünde arama yapan ekipler, çalışmalardan netice alamaması üzerine kayıp Doku’nun söz konusu barajda arama faaliyetlerine son vermişti.

Doku’nun kaybolmasına ilişkin Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma ise sürüyor.

/bg/