Gurbetteli Ersöz’ün güncesinin işlendiği tabletler Stuttgart’ta sergileniyor

Gurbetteli Ersöz’ün 145 adet taş tablete yazılmış “Yüreğimi Dağlara Nakşettim” adlı güncesi Almanya’nın Stuttgart kentinde Württembergischer Kunstverein müzesinde sergilendi. Sergi, 2 Ocak 2022’ye kadar açık olacak.

Kürdistan Özgür Kadın Hareketinin öncü isimlerinden şehit Gurbetelli Ersöz’ün günlüklerinin işlendiği tablet kütüphane 16 Ekim’de Almanya’nın Stuttgart kentindeki Württembergischer Kunstverein müzesinde sergiye açıldı.

145 baskıya hazır litografik kireçtaşı levhadan oluşan kütüphaneyi açan Banu Cennetoğlu, Gurbetteli Ersöz’ün gazetecilik yaptığı yıllar ve çeşitli ağır cezalar sonucunda Ersöz’ün “gazetecilik yapamaz” gibi yasakların yer aldığı önemli detayları da tabletlere işlemiş.

Alman Leopar tankla vurulmuştu

Müze tanıtım kataloğunda, “Kürt gazeteci Gurbetteli Ersöz’ün Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı yıllar ve Türk devletinin PKK ile yürüttüğü kirli savaş, bu savaş neticesinde ortaya çıkan sonuçlar yer alıyor.  Ayrıca Özgür Gündem yayın yönetmenliğini yaptığı sıralarda Ersöz ve arkadaşlarının 13 gün işkencede nasıl kaldıkları anlatılıyor. Katalokta Ersöz’ün 1997’de Türk devleti tarafından Kürdistan’ın güneyinde Alman yapımı Leopar tankı ile vurulmasına da yer alıyor.

Yüzlerce kitap yasaklı

Fotoğraf, basılı medya ve yerleştirme ile çalışan sanatçı Banu Cennetoğlu, Türkiye’de yasakların halen devam ettiğine dikkat çekiyor. Cennetoğlu, “Aralarında seçilmiş siyasetçi ve gazetecilerin de bulunduğu 8 bin 500’den fazla Kürt tutuklu, PKK ile bağlantılı oldukları iddiasıyla gözaltına alındı veya hüküm giydi. Yüzlerce kitap hala yasaklı. Ersöz’ün günlüğü de bunlardan biri” diyor.


145 adet taş tablete yazılan “Yüreğimi Dağlara Nakşettim”, Gurbetelli Ersöz’ün 27 Temmuz 1995 ile 8 Ekim 1997 tarihleri arasında tuttuğu günlüğüdür.

16 Ekim’de açılan Stuttgart Württembergischer Kunstverein müzesinde sergilenmeye başlanan taş tabletlerden oluşan kütüphane 2 Ocak 2022’ye kadar açık olacak.