Hamburg’ta erkekler için ‘kendinize çeki-düzen verin, davranışlarınızı değiştirin’ kampanyası

Erkek şiddetini önlemek amacıyla Hamburg Sol Parti, kadınlara, “Kendinizi koruyun” denilmesinden çok erkeklere, “Kendinize çeki-düzen verin, davranışlarınızı değiştirin, fail olmayın” demenin daha etkili olduğunu belirterek, “Don’t be that Guy (Sen o adam olma)” kampanyasının startı için parlamentoya bir önerge sundu.

 

Hamburg Sol Parti, erkek şiddetini önlemek için potansiyel fail erkeklerin davranışlarını ele alan, eleştiren ve geliştiren bir kampanyanın startı için parlamentoya bir önerge sundu. Önergede kadınlara, “Kendinizi koruyun, yardım tekliflerinden yararlanın” denilmesinden çok erkeklere, “Kendinize çeki-düzen verin, davranışlarınızı değiştirin, fail olmayın” demenin daha etkili olduğuna dikkat çekildi. Erkeği eğiten bir perspektifi öneren Sol Parti, “Don’t be that Guy (Sen o adam olma)” adı altında kampanyayı hayata geçirmek istiyor.

2020’de en yüksek erkek şiddeti

2020’de Hamburg’da erkek şiddeti mağdurlarının sayısı on yılın en yüksek seviyesine ulaştığını hatırlatan Sol Parti, özellikle ciddi vakalarda tecavüz ve cinsel saldırı sayısının bir önceki yıla göre yüzde 35,9 arttığına vurgu yaptı. Sosyal İşler, Çalışma ve Uyum Komisyonu’nun Perşembe günkü toplantısında başvuru farklı fraksiyonlarla tartışıldığı ve oylandığını belirten Sol Parti Fraksiyonu Eşbaşkanı Cansu Özdemir, Sol Parti’nin yanısıra SPD ve Yeşillerle yapıcı bir görüşmenin önemine değindi. Özdemir, “Bu kampanya giderek artan erkek şiddetine karşı mücadelede bir adım” dedi.

Sorun kadında değil erkekte

Aile içi şiddet ve cinsel şiddetin genellikle “kadın sorunu” olarak görüldüğüne dikkat çeken Hamburg Sol Parti, genelde kadınlara “Kendinizi koruyun ve yardım tekliflerinden yararlanın” denildiğine bunun yerine erkeklere “Tavrınızı değiştirin ve fail olmayın” demenin daha etkili olduğuna dikkat çekti. Erkeklerin toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusundaki etkilerini iyi kavramaları gerektiğine vurgu yapan Sol Parti, eyalet parlamentosuna sundukları önergede şu noktalara değindi: “Erkekler sorumluluk almalı. Sorunlar onların davranışlarından türüyor ve davranışlarını düzelttiklerinde kadına ve kız çocuğuna karşı şiddet sorunu çözülür. Söz konusu aile içi şiddet ve cinsel şiddet olduğunda toksik erkeklik konseptleri odak noktası olmalı. Erkekler bu şiddetin onların sorumluluğunda olduğunu öğrenmeli, tutum ve davranışlarının eleştirel olarak incelenmesi gerektiğini bilmeli. İstismarı önlemek erkeğin sorumluluğunda.”

Kampanya erkeği eğitecek

İskoçya’da Ocak ayından bu yana Don’t be that Guy (Sen o adam olma) adı altında bir kampanyanın sürdürüldüğüne dikkat çeken Sol Parti, erkeklerin kendi davranışlarını eleştirmeleri ve kadınları tehlikeye atmayacakları bir ortamı nasıl yaratacaklarını öğrendikleri dijital medya platformları kurulduğunu ve bu konuda atölye çalışmalarının geliştirildiğini belirtti.

Parlamentoya önerge

Hamburg için sürdürülebilir bir kampanyayı öneren Sol Parti, önergesinde şu kararların alınmasını talep etti.

1. Potansiyel fail olan erkeklere ve toksik erkekliğe karşı tabanlı, yüksek profilli bir kampanya başlatmak ve uygulamak; bunun için işbirliği yapacak dış ortaklarıyla kampanyayı sürdürmek.

2. Kampanyayı sürdürmek için gerekli olanları sağlamak; ve en az bir full çalışanın konsept, koordinasyon ve değerlendirme için görevlendirilmesi ama mağdur için ayırılan bütçenin kampanyaya kullanılmaması.

3. Kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet, insan ticareti ve bakım alanlarında şiddetle mücadele konseptinin daha da geliştirilmesi için özellikle failleri önleyici çalışma konusuna özen gösterilmesi.

 

/Yeni Özgür Politika/