Hasta tutuklu Fatma Tokmak’ın yaşamı risk altında

Hasta tutuklu Fatma Tokmak’ın yaşamının ağır risk altında olduğunu belirten İHD MYK üyesi Leman Yurtsever, derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptığı “F Oturumu” eyleminin 514’üncüsünü, Taksim’de bulunan dernek binalarında yaptı. Komisyon üyeleri, bu hafta Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Fatma Tokmak’ın durumuna dikkat çekti. Açıklamanın yapıldığı salona “Hasta mahpus Fatma Tokmak serbest bırakılsın” pankartı asıldı.
‘S TİPİ’ ENDİŞELERİ ARTIRIYOR
İHD Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Leman Yurtsever, iktidarın 2022 yılında 36 yeni cezaevi yapacağını duyurduğunu hatırlatarak, bununla birlikte cezaevlerinde sorunların artacağını söyledi. Yeni kurulan ve gittikçe sayısı çoğaltılan S Tipi cezaevlerine işaret eden Yurtsever, “Cezaevlerinde mahpuslara verilen ekmek miktarının yarıya indirilmesi, yaşamlarını sürdürmelerine yeterli temel besinlerden de mahrum bırakılacaklarını gösteriyor.  Devamında gelecek kısıtlamalar endişeleri artırmaktadır” dedi.
HASTALIKLARI
Fatma Tokmak’ın, ileri derecede kalp, astım ve hipertansiyon hastası olduğunu paylaşan Yurtsever, buna ek olarak kadın hastalıkları, diş hastalığı, yaygın morarma, yoğun ağrılar ve sık sık yaşadığı baygınlıklar nedeniyle cezaevi koşullarında yaşamını sürdüremeyecek durumda olduğunu belirtti.
Tokmak’ın 2006 yılında hastalıkları gerekçesiyle “yurt dışı yasağı” konularak serbest bırakıldığını ancak cezasının Yargıtay tarafından onanması üzere 2010 yılında yeniden tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine konulduğunu belirten Yurtsever, bunun üzerine sağlık sorunlarının ağırlaştığını kaydetti. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın  (TİHV) 23 Temmuz 2014’de hazırlanan raporunu hatırlatan Yurtseven, hastalıkları nedeniyle Tokmak’ın yaşamının tehlikede olduğunu paylaştı.
BAŞVURULAR REDDEDİLİYOR
Ancak Adli Tıp Kurumu’nun (ATK), aksi yönde verdiği raporla Tokmak’ın tahliyesinin engellendiğini belirten Yurtsever, “Covid -19 nedeniyle tedavi ve kontrolleri daha da aksatılan ve dönüşte uygulanan tek başına karantina uygulaması nedeniyle hastaneye gidemeyen Fatma Tokmak’ın durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Yaklaşık bir yıl önce ağrıları daha da artmış, göğsünde ve kollarında morarmalar, şişlikler ortaya çıkmış, sık sık baygınlık yaşamaya başlamıştır. Avukatları, salgın tehdidi dolayısıyla Tokmak’ın serbest bırakılması için yeniden başvuru yapmış ancak bu talepleri de kabul edilmemiştir” ifadelerini kullandı.
YAŞAMI AĞIR RİSK ALTINDA
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) tarafından “ihlal” kararı verilmesine rağmen tahliyesi engellenerek Tokmak’ın özgürlüğünden mahrum bırakıldığını ifade eden Yurtsever, Tokmak’ın son durumuyla ilgili şunları söyledi: “ 12 Ocak’ta durumu ağırlaşan Tokmak, hastaneye kaldırılmış, yatış yapılacak denilmesine rağmen hapishaneye geri getirilerek tek başına karantina hücresine konulmuştur. Karantina hücresinde sağlık durumu kötüleşmesine rağmen revire dahi götürülmeyen Tokmak’ın vücudundaki morluklar ve şikayetleri daha artmış olup, hapishanede tutulması yaşamına ağır risk oluşturmaktadır.”
Devlete yaşam hakkının korunması noktasındaki sorumluluğunu bir kez daha hatırlattığını ifade eden Yurtsever, tutukluların sağlık ve yaşam haklarının korunması için derhal serbest bırakılması gerektiği çağrısında bulundu.

/MA/