HDP Kadın Meclisi: Bu iktidardan hesap soracağız

 

 HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Semra Güzel’in tutuklanmasının iktidarın Kürt düşmanlığı politikasının devamı olduğunu belirterek, “Kürt halkı ve kadınlar baş eğmedi. Ant olsun ki bu iktidara hesap soracağız” dedi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında hazırlanan iki fezlekenin 1 Mart’ta Meclis Genel Kurulu’na gelmesiyle dokunulmazlığı kaldırıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında açılan soruşturma kapsamında 2 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alınan Güzel, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 3 Eylül’de İstanbul Adliyesi’ne götürülen Güzel, bu sırada polisin ters kelepçe uygulaması ve “boyun eğdirme” şiddetine maruz kaldı. Polis şiddetine rağmen boyun eğmeyen Güzel, çıkarıldığı mahkemece “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.

 

Güzel’e yönelik boyun eğdirme girişimleri ve tutuklanması, dört bir yanda yapılan açıklamalarla protesto edildi. Diyarbakır’da Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Rojava Parkı’nda açıklama yaptı. Eyleme Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ve çok sayıda kadın katıldı. “Semra Güzel vîna gel e, hûn nikarin serê me bitewinin” (Semra Güzel halkın iradesidir, başımızı eğemezsiniz) pankartının açıldığı eylemde, DAKAP Sözcüsü Kıymet Yıldız konuştu. Güzel’in özgürlüğünün düzenlenen bir kumpasla gasp edildiğini belirten Yıldız, “Kadınlara her defasında yeni bir saldırı konsepti ve nefret söylemiyle yaklaşanlar; yaşadıkları çok boyutlu krizin üzerini örtmek isteyen bu politikaları dün olduğu gibi bugün de tutmayacaktır” dedi.

İKTİDARIN KADIN DÜŞMANLIĞI 

 

Güzel’in hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını, yandaş medyanın servis ettiği haberlerle iktidarın kadınlara olan düşmanlığını bir kez daha gösterdiğini ifade eden Yıldız, “Semra Güzel, gözaltına alınıp dün adliyeye götürülmesine ilişkin işkence kötü muamele ve hakaret suçlarını içeren görüntüler sosyal medyada ve haber kanallarında paylaşılmıştır. Kadın siyasetçilere ve özellikle Kürt kadın aktivistlere yönelik baskı ve yıldırma politikasının süreklileştiği aşikârdır. Kuşkusuz bu yöntem kamusal, siyasal ve bireysel her alanda; kadınlara, kadın mücadelesine, demokrasiye ve insan haklarına yönelik baskının yansıması olarak, kadın mücadelesine de darbe vurulmak ve sindirilmek istenmektedir. Bizler, sistematikleşen kadın düşmanlığı tahakkümünü; Semra Güzel’e yapılan muameleden, Aysel Tuğluk, Sevil Rojbin Çetin, Ayşe Gökhan, Leyla Güven, çalışma yürüten birçok kadın ve yerine kayyum atanan seçilmiş belediye eşbaşkanlarından tanıyoruz” diye konuştu.

 

‘KÜRTLERE BOYUN EĞDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR’ 

 

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “2015 yılından bu yana Kürt sorununda demokratik çözüm yol ve yöntemlerden vazgeçilmiş, tekrar tekrar denenmiş tarihsel olarak başarısızlık ile sonuçlanmış inkar, imha ve asimilasyon politikaları ile Kürt halkına boyun eğdirilmeye çalışılıyor” dedi. Kürtleri yok sayan bir iktidarla karşı karşıya olduklarını dile getiren Başaran, “O süreçten bu güne belediyelerimize iki defa kayyım atandı. Bu kentte birçok vekilimizin dokunulmazlığı kaldırıldı. Musa Farisoğulları’nın vekilliğinin düşürülmesi ve daha sonra Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması, tüm bu politikalardan bağımsız ele alınamaz” şeklinde konuştu.

 

SUÇ İŞLERİ BAKANININ YÜZÜ KIZARMIYOR’ 

 

Çözüm sürecinde iktidara bağlı medyanın da gittiği bölgelerde Semra Güzel’in fotoğraf çekmesi sonrasında linç kampanyası başlatıldığını söyleyen Başaran, “Başlatılan linç kampanyasının aktörleri aynıydı. Yandaş basın ve suç işleri bakanı. Bu hırsızlık, yolsuzluk yapanlar, kadın katilleri, katillerin suç işleri bakanı İle bir fotoğrafları var. Sedat Peker’in ağzına sakız olmuş bir suç işleri bakanından bahsediyoruz, kendisi her türlü suça batmış. Pul pul dökülen iktidar bizi yargılamaya çalışıyor, ancak başaramayacaksınız. Ancak bakıyoruz suç işleri bakanının yüzü de kızarmıyor, partimizi hedef almaya devam ediyor. Bir aynaya bak. Suçlu, suç örgütü, çürümüşlük arıyorsan, aynaya bak. Enselenmesi gereken biri varsa, o da sensin suç işleri bakanı” diye konuştu.

 

KÜRT DÜŞMANLIĞININ FOTOĞRAFI

 

Saldırıların iktidar politikası olduğunu vurgulayan Başaran, şunları söyledi: “Bu dönemi Kürt düşmanlığı üzerinden sürdürebileceklerini düşünüyorlar. Semra Güzel’in başını eğmeye çalıştılar ancak başaramadılar. Semra arkadaşımız utanılacak bir şey yapmadı. Milyonların iradesi olan Semra Güzel’in utanılacak bir şeyi yok. Kürt düşmanlığının binlerce fotoğrafını sıralayabiliriz. Örneğin geçen gün bir babanın eline torba içerisinde oğlunun kemikleri verildi. Belediyeye atanan kayyumlardır, kadın mücadelesi yürüten Ayşe Gökkan’a 30 yıl ceza verildi, Aysel Tuğluk’un tahliye edilmemesi Kürt düşmanlığımım fotoğrafıdır. Halkımıza sesleniyorum; bu fotoğrafları unutmayalım. Kapımızı çalanlara bu fotoğrafları gösterelim.”

 

‘İKTİDARA HESAP SORACAĞIZ’

 

Hukuksuzlukların hesabını soracaklarını söyleyen Başaran, şöyle devam etti: “Kürt halkı ve kadınlar baş eğmedi, bugünde baş eğmedi. Ant olsun ki bu iktidara hesap soracağız. İktidar mutlaka ama mutlaka hesabı verecektir. Bu utanç Türkiye demokrasisinin utancıdır. Tepki göstermeyecekler de bu utancın bir parçasıdır. Semra hala parlamentoda bir vekildir ve bu fotoğrafa ses çıkarmayan Meclisin utancıdır. Arkadaşımız görevinin başına dönecektir. Semra Güzel’in dediği gibi, ‘baş eğmeye çalıştılar, eğmedim’ diyoruz. Semra bu halkın iradesidir.”

 

Açıklama, “Jin jiyan azadî”, “Semra Güzel irademizdir”, “Semra Guzel vîna gel e” sloganlarıyla son buldu.

 

/MA/