HDP’li ve TJA’lı kadınlar: Semra’yı savunmak kadın mücadelesini savunmaktır

HDP Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin alınan karar birçok noktada protesto edildi. Kadınlar, “Semra’yı savunmak kadınların siyaset yapmasını savunmak, kadın mücadelesini savunmaktır” dedi. 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP’li Milletvekili Semra Güzel için Meclis Karma Komisyonu’nda dokunulmazlığının kaldırılmasına dair alınan kararı birçok kentte protesto etti.
İSTANBUL
HDP İstanbul Kadın Meclisi ve TJA, HDP İstanbul İl Örgütü binasında açıklama yaptı. Açıklamada, “Semra Güzel halkın vekili kadınların iradesidir” pankartı açıldı. Açıklamada konuşan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, meselenin sadece Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması olmadığını söyledi. Gülüm, “Mesele bir bütün olarak partimize yönelik, Kürt halkının iradesine yönelik bir saldırı dalgasıdır” dedi.
İzmir’de Deniz Poyraz’ın katledilmesinin Güzel’in vekilliğinin kaldırılmak istenmesinden bağımsız olmadığını kaydeden Gülüm, “Şunu çok iyi biliyoruz ki; Bu iktidar halkın mücadelesinden, Kürt halkının mücadelesinden, Kürt kadınlarının mücadelesinden ve bir bütün olarak HDP’nin mücadelesinden korkmaktadır. Artık istenmediğini, iktidarını kaybedeceğini farkındadır ve buna karşı da en direngen yapının, en mücadeleci kesimin partimiz olduğunun da farkındadır” diye belirtti.
İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Dilek Özer de, Güzel’e kumpas yapıldığını ve bu kumpasın devam ettiğini vurguladı. Özer, “Bu kararın temelinde iktidarın Kürt sorununda dayattığı çözümsüzlük vardır. Demokrasi, eşitlik, özgürlükten yana olan tüm kesimleri susturma sindirme politikaları vardır” diye belirtti.
HDP’nin ülkenin demokratik siyasetin bir teminatı olduğunun altını çizen Özer, “Milyonlarca insanın gönül verdiği bir partidir, kadınların, gençlerin partisidir HDP. Milletvekillerimizi hedef göstererek, belediyelerimize kayyum atayarak teklik rejimini inşa etmeye çalışanlara en büyük cevabı başta kadınlar olmak üzere halklar verecektir” dedi. Güzel’in kadınların sesi olduğunu belirten Özer, “İktidarın bu politikalarına çanak tutanlar da bilsin ki bugün Semra’ya yapılan saldırılar yarın sizlere de yapılacaktır. Buradan sesleniyoruz: Semra Güzel irademizdir, kadınları ve gençlerin sesidir. Kadın mücadelesine gönül vermiş tüm kadınlara çağrımızdır, Semra’yı savunmak kadınların siyaset yapmasını savunmak, kadın mücadelesini savunmaktır. Halkların ve kadınların iradesine yapılan bu saldırı bizleri mücadelemizden alıkoyamayacaktır” çağrısını yaptı.
ADANA 
HDP Adana Kadın Meclisi, HDP Adana İl Örgütü binasında açıklama yaptı. Açıklamaya TJA, DBP, EMEP’in yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Açıklama metnini HDP Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya okudu. Güzel’in iradeleri olduğunu ifade eden Kaya, Güzel’e yönelik gerçekleştirilen bir kumpas ile dokunulmazlığının kaldırılmasına tepki gösterdi.
“AKP-MHP faşist bloğu, erkek yargısı ve yandaş basını adeta topyekün bir saldırı başlatarak kadınların iradesini yok saydığını bir kez daha göstermiştir” diyen Kaya, dokunulmazlığın kaldırılmasına gerekçe yapılan fotoğrafın dönemin gerçekliği ve Kürt halkının yaşadığı ağır acıların da fotoğrafı olduğuna değindi.
MÜCADELE VURGUSU
Kaya, iktidara; “Halkın seçilmişlerini hapsederek, siyaset yapmasını engelleyerek, kadın mücadelesi yürütmesine engel olarak çözümsüzlüğü dayatan iktidar şunu bilsin ki Kürt sorununun demokratik çözümü için müzakere ve diyalog dışında bir yol yoktur” diyerek, HDP’nin bu ülkede demokrasinin teminatı olduğuna vurgu yaptı. Seçilmiş vekillerini savunmaya devam edeceklerini ifade eden Kaya, mücadele vurgusu yaptı.
ŞIRNAK
HDP Cizre İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya Barış Anneleri İnisiyatifi, HDP Şırnak il ve ilçe Kadın Meclisi üyeleri ve TJA aktivistleri katıldı. Açıklamada konuşan HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Zilan Ecevit, “Semra Güzel İrademizdir” diyerek, AKP-MHP’nin topyekün bir saldırı başlattığını ve halkın iradesini yok saydığını söyledi.
URFA
HDP Urfa Kadın Meclisi, Urfa İl Örgütü binasında açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, “Halkların ve kadınların iradesine yapılan bu saldırı bizi mücadelemizden alı koyamayacaktır” diye belirtti.
MALATYA 
HDP Malatya İl Örgütü, il binasında açıklama yaptı. Toplantıda kadınlar adına konuşan HDP Malatya İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, Semra Güzel hakkında verilen kararın kadınları siyasetin dışında bırakma anlamın geldiğini belirterek, “Yaşadığı acılara rağmen Kürt ve kadın karşıtı politikalar karşısında boyun eğmeyen bir yoldaşımızdır Semra Güzel. Kürt sorununun demokratik çözümü dışında bir yol yoktur. Semra Güzel irademizdir, kadınların ve gençlerin sesidir. Semra’yı savunmak kadınların siyaset yapmasını savunmaktır” dedi.
HATAY
HDP Hatay Kadın Meclisi, HDP İskenderun İlçe Örgütü’nde basın açıklaması yaptı. “Semra Güzel irademizdir” pankartının açıldığı açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üye ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada konuşan HDP Hatay Kadın Meclisi üyesi Seher Cevheroğlu, kadın iradesinin kırılmaya çalışıldığını ve kadınların buna izin vermeyeceğini vurguladı.
MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP il ve ilçe yöneticileri ile yurttaşlar katıldı. Açıklamayı İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu yaptı.HDP’nin kadın kimliğine ve kadın iradesine karşı iktidar tarafından saldırılar gerçekleştirildiğini dile getiren Ağaoğlu, Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması ve üzerine atılan suçlamanın siyasi olduğunu ifade etti. Kadın özgürlük mücadelesine karşı eril zihniyetin savaşının bir örneği ile karşı karşıya olduklarını dile getiren Ağaoğlu, kadının nafakasına el uzatıldığı gibi irade sahibi olmasının da engellenmek istendiğini söyledi. Semra Güzel ve diğer kadınların şahsında mücadelenin sona ermeyeceği yönünde topluma söz verdiklerini kaydeden Ağaoğlu, “Elinizi kadın iradesinden çekeceksiniz. Kaybetmeye mahkumsunuz. Kaybettiğiniz için de saldırıyorsunuz” diye konuştu.
/MA/