Hemê Aydın: ‘Cezaevlerine adalet’ gelene kadar nöbetteyiz…

Hasta tutsaklardan Rojhat Aydın’ın annesi Hemê Aydın, oğlunun elinde oluşan kemik erimesinin her geçen gün daha da ileri gittiğine dikkat çekti.

Jinnews’in haberine göre tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını isteyen Hemê, “Hiçbir hasta tutsağı tedavi etmiyorlar. Yaşı ilerlemiş çok hasta var cezaevinde. Hiçbirini evine yollamıyorlar. Tedavileri yapılmadığı için ölüyorlar. Artık ölümler olmasın” diye çağrıda bulundu.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 2015-2016 yılları arasında ilan edilen özyönetim direnişinin ardından gözaltına alınan 17’si çocuk 70 kişiden biri olan Rojhat Aydın, yaşanan çatışmalar esnasında yaralandı. Kaldırıldığı Mardin Devlet Hastanesi’nde tedavisi sona ermeden alınan Rojhat, çıkarıldığı mahkemece “Örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklandı. Rojhat, açılan dava sonucunda “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozma” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yaklaşık 7 yıldır Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Rojhat’ın sağlık sorunları ise giderek ağırlaşıyor. Rojhat, vücuduna isabet eden şarapnel parçaları nedeniyle yürümekte zorlanma, serçe parmağının kopması ve elde ise kemik erimesi ve görme kaybı yaşıyor. 

Tedavisinin aksatılması durumunda elinde oluşan kemik erimesi giderek yayılan Rojhat’ın durumuna dikkat çeken annesi Hemê Aydın, 51 gündür Van Barosu’nda devam eden “Adalet Nöbeti’nde yer alıyor. 

 

Tedavisi bitmeden cezaevine götürüldü

 Rojhat’ın tedavisinin yarıda kesilerek tutuklandığını ve cezaevine götürüldüğünü söyleyen Hamê, “Bize hastanede değil dediklerinde biz de cezaevine gittik. Oradaki görevlilere sorduk, onlar da bize hastanede olduğunu söylediler. Bize göstermemek için sürekli bizi cezaevinden hastaneye, hastaneden cezaevine yolluyorlardı. En son hastanede polisler yanımıza geldi. ‘Burada ne işiniz var? Hepiniz şu an gözetim altındasınız. Hemen gidin buradan, eğer burada bir şey olursa sorumlusu sizsiniz’ dedi. Biz de ‘oğlumuz burada merak ediyoruz durumunu’ dedikten sonra ‘eve gidin, şimdi cezaevine götürecekler’ dediler. Cezaevine götürüldükten sonra kapalı görüşte görebildik, durumu çok kötüydü, yaraları ağırdı, perişan durumdaydı. Hastanede tedavisi yapılmadan sadece sargı bezleriyle yaraları sarılmış cezaevine göndermişler” diye belirtti. 

 

‘Oğlum tedavi edilmeli’

İlk önce Mardin E Tipi Cezaevi’nde tutulan Rojhat’ın daha sonra Tokat T Tipi Cezaevi’ne sürgün edildiğini kaydeden Hemê, cezaevi yönetiminin kendisine, tedavi için Rojhat’ı Tokat’a yolladıklarını söylediğini, fakat oğlunu görmeye gittiğinde tedavisinin yapılmadığını öğrendiğini dile getirdi. Hemê, “Oğlumu görmeye gittim, durumu aynıydı. Yaraları  tedavi edilmemişti. Korona hastalığı başladığından beridir görmedik. Ne durumdadır bilmiyoruz. Elinden ameliyat olması gerekiyor. Tedavisinin yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

 

‘Adalet istiyoruz’

 

“Adalet Nöbeti”ni tüm hasta tutsaklar için başlattıklarını ifade eden Hemê, tutsaklar tahliye edilene kadar nöbetin süreceğini vurguladı. Hemê, “Hiçbir hasta tutsağı tedavi etmiyorlar. Yaşı ilerlemiş çok hasta var cezaevinde. Hiçbirini evine yollamıyorlar. Tedavileri de yapılmıyor. Bir senede 8 cenaze çıktı cezaevinden. Hiçbirinin tedavisi yapılmadığı için ölüyorlar. Artık ölümler olmasın. Cezaları biten tutsakları da bırakmıyorlar. Bahaneler buluyorlar, cezalarını uzatıyorlar. Biz 51 gündür buradayız. Adalet istiyoruz. Artık kimsenin cezaevinde ölmesini istemiyoruz, tabutların cezaevinden çıkmasını istemiyoruz. Biz burada oturmaya devam edeceğiz. Buradan kalkmayacağız. Adalet gelmeden biz de buradan kalkmayacağız. Bütün tutsak aileleri de gelsin katılsın ‘Adalet Nöbeti’ne. Artık çocuklarımıza bu zulüm yapılmasın. Bütün Kürt halkını da bizimle olmasını, bize destek vermesini istiyoruz” diye konuştu.