Hevrîn Xelef Hesekê’de anıldı

Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef’in katledilmesinin 3’üncü yıldönümünün yaklaşmasıyla birlikte Hesekê Suriye Gelecek Partisi çadır kurarak anma etkinliği gerçekleştirdi.

Türkiye, 9 Ekim 2019’da Serêkaniyê ve Girê Spî’ye saldırdı. Türkiye’nin saldırılarıyla birlikte IŞİD ve türevi çetelerine yol açıldı. Bu kapsamda Türk devleti ve bağlı paramiliter çeteler harekete geçti. Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef, 9 Ekim saldırısının üçüncü gününde (12 Ekim) Türk devleti ve bağlı paramiliter çeteler tarafından katledildi. Suriye Gelecek Partisi, Hesekê’de bulunan Nasıra  Mahallesi’ndeki binaları önünde Hevrîn Xelef için çadır kurdu. Kongra Star, Demokratik Toplum Hareketi’nden heyetlerin yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları ve mücadelede yaşamını yitirenlerin aileleri çadırı ziyaret etti.

“Üstlendiği rol nedeni ile hedef alındı”

Burada yapılan saygı duruşunun ardından Suriye Gelecek Partisi İlişkiler Okulu Başkanı Salih Zobe bir konuşma yaparak, Hevrîn Xelef’in Suriye Gelecek Partisi’nde önemli bir role sahip olduğunu ve bunun için hedef alındığını söyledi.

“Toplum iradesini yok etmek istiyorlar”

Hesekê Kongra Star adına konuşan Cimaba Ibed de, “İşgalci Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik komplolarını sürdürüyor. Kadınları hedef alarak toplum iradesini yok etmek istiyorlar. Ancak bizler kadın hareketi olarak Hevrîn ve özgürlük için yaşamını yitiren tüm kadınların yollarının takipçisiyiz” dedi.

“Hevrîn tüm kadınların yüreğinde yer edindi”

Suriye Gelecek Partisi Şedadê Sözcüsü Cumana Ibêd, “Hevrîn Xelef özgürlük ve demokrasi için çalışma yaptığı için tüm kadınların yüreğinde yer edindi. Hevrîn Xelef’in hedef alınması toplumun hedef alınmasıdır. Toplumun gelişimi ve özgürlüğü önündeki yolları kapatmak istediler. Bu yüzden öncülerini hedef aldılar. Bugün şehit Zeyneb ve Nagihan şahsında devam ediyor. Bununla Demokratik Ulus projesini yenilgiye uğratmak istiyorlar” diye belirtti.

“Birlik için çalıştı”

Suriye Gelecek Partisi Hesekê Meclisi üyesi Fatma Şiwêş, partiler arasındaki birliğe işaret ederek, “Hevrîn Xelef her zaman partiler arasındaki birlik için çalışma yürütüyordu. Suriye sorununun birlik içinde çözülmesi için çalışıyordu. Bu yüzden onun yolunun takipçisiyiz” diye ifade etti.

Çadır eylemi “Şehîd namirin” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla sona erdi.

Hevrîn Xelef kimdir?

Hevrîn Xelef 1983’te Dêrik’te yurtsever bir ailenin içinde dünyaya geldi. Rojava Devrimi’nin başladığı 2012’de devrim çalışmalarına katıldı. Gençlik örgütlenmesi görevi ile hareket eden Hevrîn Xelef, daha sonra Sivil Toplum Kuruluşlarını örgütleme sorumluluğunu üstlendi. Daha sonra ise Qamişlo Ekonomi Meclisi yönetiminde yer aldı. Bölgede ekonomi çalışmalarını yürüttü. 21 Aralık 2014’te Özerk Yönetim ilan edildiğinde, Cizîrê Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi de ilan edildi. Hevrîn Xelef, Cizîrê Bölgesi Enerji Kurulu sözcüsü oldu.  Öte yandan 2015 yılında Özerk Yönetimin birkaç kurulu birleşince Hevrîn Xelef, yapılan seçimler sonucunda Cizîrê Ekonomi Kurulu Eş Başkanı seçildi ve kurulda önemli bir rol üstlendi. Bölgenin ekonomi çalışmalarına cevap oldu. 27 Mart 2018 yılında Suriye Gelecek Partisini kurdu ve partinin genel sekreteri olarak görev aldı. Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Serêkaniyê ve Girê Spî’ye yönelik 9 Ekim 2019’da saldırı ve işgal başlattı. Türkiye, bu saldırıyla IŞİD başta olmak üzere Türk devleti ve bağlı paramiliter çetelerin harekete geçmesinin de önünü açtı. Saldırıların üçüncü günü olan 12 Ekim tarihinde hedef alınan Hevrîn Xelef, vahşi şekilde katledildi.

/Jinhaagency.1.com/