Hindistan’ın En Genç Belediye Başkanı: Arya Rajendran

Hindistan’ın en genç komünist belediye başkanı olarak seçilen 21 yaşındaki Arya Rajendran, Kerala eyaletine bağlı Thiruvananthapuram’da, “sınırsız ve sınıfsız” bir dünya özlemiyle çocuk işçiliği ve yoksullukla mücadele politikaları geliştiriyor.

21 yaşında Arya Rajendran, okuma yazma oranının yüzde 93’ün üzerinde olduğu ve diğer eyaletler arasında en az cinayetin yaşandığı Kerala eyaletinin en büyük kenti olan Thiruvananthapuram’ın belediye başkanı seçildi.

Hindistan Komünist Partisi-Marksist (CPI-M) üyesi Rajendran ülkenin en genç belediye başkanı olarak göreve başladığından bu yana faaliyetleriyle örnek teşkil ediyor.

Rajendran’ın öncelikli hedefleri arasında, kentteki çocuk işçiliğinin azaltılması yer alıyor. Çocuk hakları için uzunca süredir mücadele yürüten Balasangham’ın üyesi olan Rajendran, “Çocuklar için iyi bir gelecek” mottosuyla çocukların işte değil okulda olmasını gerektiğini savunuyor.

Aynı zamanda bir üniversite öğrencisi olan genç komünist belediye başkanı, üyesi olduğu Hindistan Öğrenci Federasyonu’nun çalışmalarına da halen katılıyor.

Sınırsız ve sınıfsız bir dünya özlemi

750 bin nüfuslu kentte Covid-19 nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimin ücretsiz olması için de çalışma yürüten Rajendran, yalnızca sağlık değil tüm kamu hizmetlerinin nitelikli ve ücretsiz sağlanmasını savunuyor.

Rajendran, “Halkın iş ve gelecek kaygısı yaşamadığı toplumcu politikaların hayata geçirilmesi önemli” vurgusu yapıyor. Yerel basının ilgi gösterdiği Rajendran, yaptığı birçok açıklamada “sınırsız ve sınıfsız” bir dünyaya duyduğu özlemi anlatırken kent halkının şartlarını iyileştirmeyi de “mutlak gereklilik” olarak nitelendiriyor.

Rajendran’ın bir diğer gündemi de atık yönetimi. Kentte ciddi sorunlardan biri olan atık krizinin de ilk çözülmesi gereken konulardan biri olduğunu belirten genç belediye başkanı, sendikalar, öğrenci ve kadın gruplarıyla bir araya gelerek kentin temel sorunlarına ilişkin çözümlerin hayata geçirilmesi için toplantılar düzenlediğini de vurguluyor.

/BirGün/