​​​​​​​HRRK 8’inci Rojava Festivali’ne hazırlanıyor

Rojava Kurdistan Aydınlar Birliği, iki hafta sürecek 8’inci Rojava Kültür ve Sanat Festivali’ne hazırlanıyor.  

Rojavayê Kurdistan Aydınlar Birliği, “Mürekkebin son damlasından kanın son damlasına kadar buradayız” şiarıyla düzenlenecek 8’nci Rojava Kültür ve Sanat Festivali’ne hazırlanıyor.

11-25 Kasım tarihleri arasında Rojava Aydınlar Birliği merkezinde düzenlenecek festivale Rojava’nın farklı bölgelerinden birçok aydın ve sanatçının katılması bekleniyor.

İlk festivalin 2014 yılında Almanya’nın Wuppertal kentinde düzenlendiğini belirten Ehmed Huseynî “Aydınlar Birliği, Kuzey ve Doğu Suriye’de merkezini açana kadar festival her yıl Avrupa’da yapıldı. Daha sonra festivaller Rojava’da yapıldı. İlk olarak Kobanê sonraki yıllarda ise Qamişlo’da düzenlendi” dedi.

KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR HER KOŞULDA SÜRÜYOR

Bu yılki festivalin önemine değinen Huseynî şöyle dedi: “Bölgenin içinde bulunduğu zorlu koşullara rağmen yine de dünyaya şiir, öykü, film veya kısa öykü olur güzel şeyler yarattığımızı yaratıcı olduğumuzu ispat ediyoruz. İnsanın, güzel şeyler yaratabildiğini ve en güzel fotoğrafı gösterebildiğini ifade ediyoruz.”

Festivalin kadim kültürel mirasa dikkat çektiğini ve topluma gösterdiğini belirten Huseynî, “Kürt halkını kültür, inanç ve geleneklerle birleştiriyor, acı ve zorluklarını açıklıyor, bununla da yaşadığı coğrafyada birlik ruhunu temsil ediyor” ifadelerini kullandı.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin bütün bölgelerinden çok sayıda yazar, aydın ve sanatçıların festivale katılmasının beklediğini belirten Huseynî, “Başûrê Kurdistan’dan Kürt yazarların katılması planımız dahilindeydi. Ancak Başûrê Kurdistan’daki durum ve sınırlar buna engel oluşturuyor” bilgisini verdi.

ETKİNLİK PROGRAMI

Festivalde şiir, öykü, tiyatro ve Kürtçe filmlerin gösterileceği gecelerin olacağını belirten Huseynî, 25 kısa film, fuar ve seminerlerin düzenlenmesi bekleniyor.

Ehmed Huseynî konuşmasını, “Festivalin, aydınların oynaması gereken rolü yorumlamasında yeterli olmasını umut ediyorum” sözleriyle noktaladı.

Festival geçtiğimiz yıl Covid-19 salgını nedeniyle iptal edilmişti.

/ANHA/