İki günde dört kadın öldürüldü

Urfa, Şırnak, Antalya, İstanbul ve Konya’da iki günde erkekler biri çocuk 4 kadını katletti, iki kadını ise yaraladı. Konya’da bir kadın, saldıran erkeği özsavunmasını kullanarak yaraladı.

Türkiye’de erkek-devlet şiddeti nedeniyle kadın ve çocuklar güvende değil. Suç işleyen birçok erkek iktidar politikaları doğrultusunda yargı tarafından korunurken, var olan yasalar da etkin şekilde uygulanmıyor. JINNEWS’in haberine göre; Konya’da Ersen K. isimli kadın, boşanma aşamasında olduğu ve hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı Ergün K. isimli erkeğin silahlı saldırısına uğradı. Ersen K., evine ateşli silahla gelen ve kız kardeşini yaralayan erkeğe özsavunmada bulundu. Failin elinden ateşli silahı alan Ersen, faili yaraladı. Haber verilmesi üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Yaralılar tedavi altına alınırken özsavunmada bulunan Ersen K., ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

 

Fail Başak Cengiz’i örnek verdi

Türkiye’nin birçok noktasından kadın katliamları haberleri gelmeye devam ediyor. Kadın ve çocuklar özellikle en yakınları tarafından şiddete uğruyor, tehdit edilip baskıya uğruyor, yaşamları ellerinden alınıyor.

İstanbul Kâğıthane’de yaşanan saldırıda yeğeni Ş.A.’yı tehdit eden Zafer Duran isimli erkek “öldürmeye teşebbüs” suçundan tutuklandı. Annesiyle birlikte yaşayan Ş.A., aile apartmanında ikâmet eden dayısı Zafer Duran tarafından tehdit edilerek katledilmeye çalışıldı. Ş.A. ve annesinin hayatına kısıtlama getiren fail, geçtiğimiz çarşamba günü kadının kapısının önüne, Başak Cengiz’in katledilmesine dair haberlerin yer aldığı gazeteleri bıraktı ve ertesi gün kesici ve ateşli silahla kapısına dayandı. Kapıyı açan Ş.A.’ya, “Senin de sonun bu kız gibi olacak. Seni öldüreceğim” diyerek saldıran erkek genç kadını katletmeye çalıştı.

Kadın örgütleri sık sık iktidara ve yargıya, 6284’ün etkin şekilde uygulanmasını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması çağrısı yaparken, özsavunmanın da hak olduğunu dile getiriyor.

4 kentte katliam

Urfa’nın merkez Haliliye ilçesine bağlı Yeşildirek Mahallesi’nde Selva El Hinedi, kesici aletle saldırıya uğradı. Selva’ya saldıran failler olay yerinden kaçtı. Hayatını kaybeden Selva’nın cenazesi olay yerinde yapılan incelemenin ardından Urfa Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Failler ise henüz yakalanmadı. Şırnak’ta da boşandığı erkek M.B.’nin bıçaklı saldırısı sonucu ağır yaralanan Özlem Çopur tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Antalya’da ise Gülderen Çelik kardeşi Kutlay Çelik tarafından katledildi. Kars’tan Antalya’ya gelen Kutlay Çelik, Gülderen Çelik’i ateşli silahla öldürdü. Fail gözaltına alınırken kadının cenazesi olay yerindeki incelemenin ardından Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

İstanbul Pendik’te ise Habip Öztürk, 7 yaşındaki kızını kesici aletle katletti.