İran: Kadın aktivist Sarah Syahpur’a 6 yıl hapis cezası verildi

İran’da Öğretmenler Sendikası üyesi Sarah Syahpur’a 6 yıl hapis cezası verildi. Ek olarak da iki yıl süreyle yurtdışı, parti üyeliği ve internet yasağı da konuldu.

İran ve Doğu Kürdistan kentlerinde “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla başlayan ayaklanmalar 5’inci ayına girdi. İran Hükümeti idam kararları, katliam politikaları, gözaltı, kaçırma, tutuklama, işkence ve para cezaları ile ayaklanmaları bastırmaya çalışıyor.

Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Kurulu bugün yaptığı açıklamada, sendika üyesi Sarah Syahpur’un 6 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Tahran ‘’Devrim Mahkemesi’’, sendika aktivisti Sarah Syahpur’a “Ülkenin güvenliğini bozma kastı” ile ”Toplanma ve gizli anlaşma yapma”, ve “Rejim aleyhinde propaganda” iddialarından 6 yıl hapis cezası verdi. Ayrıca Sarah Syahpur hakkında 2 yıl süreyle yurt dışına çıkma, parti üyeliği ve internet kullanma yasağı kararı da alındı.

24 Ağustos 2022’de evinin önünde gözaltına alınarak tutuklanan Sarah Syahpur’un kişisel eşyalarına da el konuldu. Bilinmeyen bir yere götürülen Sarah Syahpur, 10 günün ardından 300 milyon tümen kefaletle geçici olarak serbest bırakıldı. Tahran ‘’Devrim Mahkemesi’’ tarafından 2 Ocak’ta mahkemeye çağrılan ve avukatsız yargılanan Sarah Syahpur’a bu kez 6 yıl ceza verildi.

 

/Rojnews/