İran, Kadın Hakları Aktivisti Masih Alinejad’ın Peşini Bırakmıyor

ABD, İranlı 4 istihbarat görevlisini New York’ta yaşayan İranlı gazeteci ve kadın hakları aktivisti Masih Alinejad’ı kaçırmaya çalışmakla suçladı. Federal mahkeme insan kaçırmak için komplo kurma, yaptırım ihlalleri ile banka ve elektronik dolandırıcılık suçlarını içeren bir iddianame hazırladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), İranlı 4 istihbarat görevlisi hakkında New York’tan bir gazeteci kaçırmaya teşebbüs suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

New York’taki federal mahkeme tarafından hazırlanan iddianamede, bu istihbaratçılar, İran asıllı Amerikalı gazeteci ve yazar Masih Alinejad’ı kaçırmak için komplo kurmak, yaptırım ihlalleri, banka ve elektronik dolandırıcılık ile kara para aklamakla suçlanıyor.

İddianamede ayrıca California’da yaşayan bir İranlının da istihbaratçılara mali destek verdiği belirtildi.

İstihbaratçıların, Alinejad’ın Brooklyn’deki evini gözetlemek, fotoğraflamak ve video kaydetmek için özel dedektiflerden hizmet aldığına da iddianamede yer verildi.

İddianamede, İranlı istihbaratçıların ABD’de yaşayan Alinejad dışında Kanada’da üç kişiyi ve İngiltere’de de yine bir kişiyi İran’a zorla götürmek için plan yaptığı bildirildi.

Alinejad, Associated Press’e yaptığı açıklamada, “İran yönetiminin insanları kaçırması, tutuklayıp işkence etmesi ve öldürmesi bilinen bir uyulama. Ancak, ABD’de yaşarken bunu bana yapabileceklerine inanamazdım.” dedi.

 

Alinejad, Salı akşamı evinden yayınladığı bir videoda kolluk kuvvetlerine teşekkür etti. Polis arabalarının her gün sabah 5’ten itibaren evinin yakınında bulunduğunu, iki hafta boyunca gece yarısına kadar, bir pencereden onları görebildiğini söyledi:

“Polis tarafından korunmaya alışkın değilim. Onları her gördüğümde beni tutuklamak için geldiklerini düşünüyorum” dedi. “Polisin beni koruduğunu görmek bana güven hissi veriyor. Bu benim ülkemde olmazdı.”

Masih Alinejad kimdir?

İranlı gazeteci Masih Alinejad, 3 Mayıs 2014’te Londra’da başı açık bir şekilde çekildiği fotoğrafı paylaştı. Fotoğrafına ona ne kadar özendiklerine dair yorumlar bırakan İranlı kadınlara cevaben, Masih bu sefer de yıllar önce İran’da “kaçamak” olarak çekilmiş, kamusal alanda başı açık olarak yer aldığı bir fotoğraf paylaştı ve İranlı kadınları bu “gizli özgürlük”te fotoğraflarını paylaşarak bir araya gelmeye davet etti. Böylece İran’da “My Stealthy Freedom” (Benim Gizli Özgürlüğüm) hareketi bu şekilde başlamış oldu.

Alinejad’ın başlattığı kamusal alanda başı örtülü olmayan fotoğraflar, 1979’da yönetimi İslami hareketin devralmasından sonra kadınlara yönelik baskıcı politikaların günbegün arttığı İran’da binlerce kadını kendi fotoğraflarını ve videolarını paylaştığı bir harekete dönüştü.

“My Stealthy Freedom” yani İran’lı kadınların daralmış kamusal alan ve baskıcı rejim göz önüne alındığından kaçamak, aşağıdan ve sessiz hareketi, sosyal medya üzerinden bir araya gelmelerinin, seslerini duyurmalarının ve görünür olmalarının stratejik bir yolu oldu.

Masih ve My Stealthy Freedom hareketi, kadınların örtünme tercihine saygı duyuyorlar ancak örtünmenin İran rejimi tarafından zorla uygulanılması ve kadınların kendi bedenlerine dair tercihlerinin ellerinden alınmasına karşı çıkıyorlar.

My Stealthy Freedom’ın kampanyası #WhiteWednesday (Beyaz Çarşamba) ise başörtüsü takmak isteyen kadınların da kampanyaya eklemlenmesi açısından önemli bir noktada duruyor.

Kendisine gönderilen fotoğrafları ve videoları #WhiteWednesdays (Beyaz Çarşambalar) etiketiyle paylaşan Alinejad, tutuklanma endişesiyle 2009’dan bu yana ülkesine gidemiyor. Başlattığı hareketle özellikle İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından hedef gösterilen Alinejad, İran’da yayın yapan birçok medya kuruluşu tarafından düşman işbirlikçisi olarak lanse ediliyor.

/eak/