İrlanda’yı sarsan cinayet: 23 yaşındaki öğretmen erkek şiddetinin kurbanı oldu

23 yaşındaki ana okulu öğretmenin vahşice öldürülmesi İrlanda’da kadına yönelik şiddetle ilgili tartışmayı ateşledi. İrlanda’da ülke çapında bir yandan üzüntülerini ifad etti, öte yandan alınmasını gereken önlemleri tartıştı.

12 Ocak Çarşamba günü yaşadığı Tullamore’da  her zaman kullandığı koşu yoluna çıkarak spor yapan öğretmen yolunu kesen bir erkek tarafından öldürüldü.  Polis, erkeğin kadını tanımadığını söylüyor ve adamın sadece kadın kimliğinden ötürü genç öğretmene saldırmış olabileceğine inanıyor.

Genç öğretmenin öldürülmesi tüm ülkeyi şok etti. Kısa süre içinde birçok şehirde, kasaba ve köyde yaklaşıl 100 yerde anma etkinliği düzenlendi. Suç işlendiği saatte, saat 16:30’da Dublin Parlamentosu önünde bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

23 yaşındaki genç öğretmenin cesedinin bulunduğu Tullamore kasabasında ise halk kurbanın ailesine destek vermek ve aynı zamanda kadına yönelik şiddete karşı çıkmak için bir parkta toplandı. Ülkenin kadın Başbakanı Micheále Martin de  Dublin’deki bir anma töreninde, öğretmenin öldürülmesinin ülkeyi ”tiksinti veren erkek şiddetine karşı birleştirdiğini” söyledi.

Aynı zamanda yetenekli bir müzisyen de genç kadın Mart 2021’de Tullamore’de öğretmenliğe başlamıştı.

Cinayetin ardından başlayan ”kadınların güvenliği” başlıklı tartışma da bütün şiddetiyle devam ediyor.  “Kadına yönelik bir şiddet salgını var. Binlerce yıldır durum böyle” diyen, Başbakan Yardımcısı Leo Varadkar, sıkı önlemlerin alınmasını, caydırıcı cezaların verilmesini talep etti.

Başbakan yardımcısı, “daha nazik, daha şefkatli ve daha empatik bir toplum inşa etmek için erkek şiddetiyle mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürülmesi” gerektiğini de belirtti.

(dpa)