İşgal altındaki Efrîn’de ‘kadınlar hapishanesi’ işkence ve tecavüz merkezi

Türkiye ve bağlı paramiliter grupların denetimindeki Efrîn’de, alıkonulduktan sonra “emanet” olarak adlandırılan kadınlar, tutuldukları merkezlerde cinsel işkence ve tecavüze maruz kalıyor.
Türkiye ve bağlı paramiliter güçler tarafından Kuzey ve Doğu Suriye kenti Efrîn’e dönük saldırıların üzerinden 5 yıl geçti. 20 Ocak 2018 tarihinde başlayan ve 18 Mart’a kadar devam eden saldırılar sonrası kent, Türkiye ve paramiliter grupların denetimine geçti. Aradan geçen 5 yıllık süreçte Efrîn, işkence ve tecavüz merkezine dönüştürüldü. ANHA’nın haberine göre, Efrîn’in ilçe ve köylerinde 8 bin 644 kişinin tutulduğu 26 merkez bulunuyor. Söz konusu merkezlerde ise kadınlar cinsel şiddet ve tecavüze maruz kalıyor.
Kadınların cinsel şiddet ve tecavüze uğradıkları bazı merkezler şöyle:
* El Mehkemê Cezaevi: Eski adliye binasında bulunuyor. Efrîn’in farklı ilçelerinden kaçırılan kadınlar burada tutuluyor. Cezaevi, Cebha El Şamiyê adlı grubun kontrolünde.
* El Mehmûdiye Cezaevi: El Hemza adlı paramiliter yapı tarafından yönetiliyor. Kaçırılan onlarca kişi burada tutuluyor. Kadınlar, 2 “özel oda”da tutuluyor.
* Itîhad El Erebî Okulu Cezaevi: Efrîn merkezde bulunan cezaevi Cebhe El Şamiyê’nin kontrolünde. Kadınlar için özel bir bölüm bulunuyor.
* El Kerame Okulu Cezaevi: Efrîn’in en eski okullarından. Feyleq El Şam adlı paramiliter grup tarafından yönetilen bu cezaevinde de kadınlara özel bir bölüm bulunmakta.
* Eski Yasama Meclisi Cezaevi: Şehrin merkezinde bulunuyor. “Kadınlar Hapishanesi” olarak biliniyor. Kaçırılan kadınlar binanın bodrum katında tutuluyor. Özellikle Kürtler, Türkiye istihbaratı ve bağlı paramiliter gruplar tarafından kaçırılıp, bu cezaevine getiriliyor. Bu cezaevinde 50 kadının tutulduğu belirtiliyor. Cezaevini kontrol eden paramiliter güçlerin, kadınları “emanet” olarak nitelendirildikleri belirtiliyor.
96 KADIN KATLEDİLDİ 
Suriye-Efrîn İnsan Hakları Örgütü’nün verilerine göre, 5 yıllık süreçte en az 96 kadın katledildi, 72 kadın tecavüze maruz kaldı.

 

/MA/