IŞİD’in esaretinden 8 yıl sonra kurtuldu

IŞİD’in kaçırdığı Ezidî kadın Roza Emin Bereket, 8 yıllık esarettin ardından özgürlüğüne kavuştu. 

 

IŞİD’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’e yönelik gerçekleştirdiği saldırılar esnasında esir düşen Êzidî kadın Roza Emin Bereket, 8 yılın ardından hem özgürlüğüne hem de yakınlarına kavuştu. IŞİD’in elinde esir kaldığı 8 yıl boyunca birçok vahşi uygulamaya tanıklık eden Bereket, Rojnews’in haberine göre bir buçuk ay önce sınırda Türkiye’ye geçirilmeye çalışılırken Kobanê Kadın Güvenlik Güçleri tarafından fark edildi. Êzidî olduğunu söyleyerek yardım isteyen Bereket, Demokratik Suriye Güçleri, Kobanê Kadın Güvenlik Güçleri ve Êzidî Kadın Yardım Ağı’nın yardımıyla yakınlarına kavuştu. Aile üyelerinden babası, annesi ve kardeşleri hala DAİŞ’in elinde olan Bereket, Şengal’de amcası tarafından karşılandı.

 

IŞİD’İN ELİNDE 8 YIL

 

Yakınlarına teslim edildiği törende konuşan Bereket, “3 Ağustos 2014 tarihi, hayatımızın en kara günüdür. DAİŞ çeteleri Şengal’e saldırdığında halkımızı katlettiler, hepsini birbirinden ayırdılar. Tecavüz ettiler ve pazarlarda sattılar. DAİŞ’in Êzidî kadınlara karşı ideolojisi çok kötüydü. Psikolojik işkence uyguluyorlardı. Ben Dêrezor’da kalıyordum. Bizim Türkiye’ye götürülmemize karar vermişlerdi. Fakat QSD güçleri bizi yoldayken kurtardı. QSD ve asayiş güçlerine bizi kurtardıkları için teşekkür ediyorum. Asayiş güçleri, bizi Êzidîlerin yaşadığı Kobanê’deki kampa getirdi. Êzidîlerin büyüklerinden olan Şêx Faruk ile görüştüler. Ardından beni Şengal’e aileme getirdiler. Onlara çok teşekkür ediyorum” dedi. 

 

AİLEDEN SDG’YE TEŞEKKÜR 

 

Bereket’in ninesi Xensê Xelef ise, şunları söyledi: “Yardımınız, dayanışmanız başım üstünedir. Kızımızı bize kavuşturduğunuz için size teşekkür ederim. Yardımı olan herkese teşekkür ederim.”

 

Bereket’in dayısı da, “Roza, benim yeğenimdir. Bütün aile bireyleriyle birlikte IŞİD çetelerine esir düştü. 2 kız kardeşi ve 1 erkek kardeşi de kurtarıldı. Şimdi annesi kaldı. Babası ve birkaç kardeşi daha kaldı. Roza bir aydır kurtarılmıştı. Rojava’da Êzidîlerin yaşadığı bölgede kalıyordu. Artık Roza burada. Yardımı dokunan herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum” diye belirtti.