Isınan Bir Gezegende Feminist Olmak: İklim Değişikliği ve Yeni Dünya

Oxford’da coğrafya ve çevre alanında doktorası olan Dr. Katharine K. Wilkinson, iklim değişikliği ve patriyarka arasındaki ilişkiyi ve gezegenimizi yeniden inşa etmede kadın liderliğinin önemini anlatıyor:  “Sıcak bir gezegende feminist olarak var olmak istiyorsan, iklim feministi olmalısın.”

“All We Can Save” adlı iklim antolojisinin yazarlarından Katharine K. Wilkinson, iklim değişikliğinin kolektif bir sorun olmasına rağmen, etkilerinin orantısız olacağını -özellikle kadınlar ve kız çocukları başta olmak üzere dünyanın en savunmasız gruplarının üzerinde çok ciddi etkisi olacağını- savunuyor.

“İklim krizi cinsiyet eşitliği açısından nötr değil” diyor Wilkinson. Bir araştırmaya göre, erkeklerin karbon ayak izi kadınlarınkinden yüzde 16 daha fazla. Ve ezici bir çoğunlukla erkek olan, dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesimi, karbon emisyonlarının yüzde 50’sinden sorumlu.

Yine de, iklim felaketlerinin yükünü kadınlar ve kız çocukları taşıyor.  Yerinden edilme (iklim değişikliği nedeniyle yerinden edilen insanların yüzde 80’i kadın) ile artan evsizlik, yoksulluk, cinsel şiddet ve hastalıklar kadınların omzuna yıkılmış durumda.

Oxford’da coğrafya ve çevre alanında doktorası olan Dr. Wilkinson ve kitabın diğer yazarı Ayana Elizabeth Johnson, iklim çözümleri konusunda araştırma yapan, öncülük eden, kampanya yürüten ve yazan birçok kadına ışık tutuyor.

Her Sözlerinde Dr. Wilkinson ile cevapların neden cinsiyet eşitliğinden ayrılmaz olduğunu konuştu ve iklim feminizmi fikrini açıkladı. Konuşma yoğunlaştırıldı ve hafifçe düzenlendi.

 

İklim krizinin kadınlar üzerinde orantısız bir etkisi olduğunu söylüyorsunuz. Bu ne anlama geliyor?

 

Pentagon, bu iklim terimini bir tehdit çarpanı olarak ortaya attı, ki bu da elbette ulusal güvenliği düşünüyorlar. Ama bence bu o kadar yararlı bir çerçeve ki, iklim, mevcut toplumda mevcut olan tüm çatlakların, dengesizliklerin veya adaletsizliklerin bir çarpanı. Onları büyütür.

 

İklim krizi, diğer şeylerin yanı sıra ataerkillikten kaynaklanan kök nedenlerinde cinsiyetten bağımsız değildir. Etkilerinde cinsiyetten bağımsız değildir, çünkü kadınlar ve kızlar çeşitli şekillerde geri plandadır. Aşırı hava olayları erken evliliğe, seks kaçakçılığına, aile içi şiddete bağlanıyor, toplumda zaten mevcut olan tüm bu şeyler bir ya da beş derece arttı.

 

İklim değişikliği ve ataerkillik arasındaki bağlantı hakkında daha fazla bilgi verin.

 

İklim değişikliğinin nedeni sera gazı emisyonlarıdır. Ama bana göre soru şu ki, neden bu kadar bol miktarda bu emisyona sahibiz ve neden onları dizginlemek bu kadar zor oldu? Ve bu soruları sormaya başladığımızda, kendimizi hiyerarşiye, kontrole, sömürüye ve açıkçası, büyük ölçüde nispeten dar bir grup insanla oturmuş karar vermeye odaklanmış bir sistemle karşı karşıya buluyoruz. Ve kesinlikle, kadınlar, içinde bulunduğumuz statükoyu şekillendirmede neredeyse hiçbir yerde masada olmadılar. Aynı şey beyaz olmayan insanlar için de geçerli. Aynı durum Yerli halklar için de geçerlidir .

 

Cinsiyet iklim çözümleriyle nasıl bağlantılı?

 

İhtiyacımız olan ölçekte çözümler hakkında iklimde çok konuşuyoruz. Dünyanın her yerinde yenilenebilir tarıma ihtiyacımız var. Yüzde 100 temiz bir elektrik sistemine ihtiyacımız var, fosil yakıtlara dayanmayan hareketlilik araçlarına ihtiyacımız var. Bunların hepsine elbette ihtiyacımız var. Ama bazen değerleri gözden kaçırdığımızı düşünüyorum. Çünkü sadece sıfır emisyonlu bir gelecek inşa etmeye çalışmıyoruz, değil mi? Birlikte gelişebileceğimiz bir gelecek inşa etmeye çalışıyoruz.

 

Ve bana göre, ataerkillik temelde bazı insanların diğer insanlar pahasına gelişmesine dayanır. Ve elbette, aynı şey beyaz üstünlüğü için de geçerlidir. Bu iki şeyi ele almak, iklim çalışmasının merkezinde yer alır.

 

Kitabınızda, daha “karakteristik olarak kadınsı” olan iklim liderliği ihtiyacını tanımlıyorsunuz. Bana bunun hakkında daha fazla anlat.

 

Penobscot Nation’dan Yerli bir avukat, aktivist ve yazar olan Sherri Mitchell , kadınsı olandan kalp merkezli bilgelik ve eril olandan da dünyadaki eylem olarak bahseder.

 

İklim krizini ele almak ve gerçekten hayat veren bir gelecek inşa etmek için yapılması gerekenleri düşündüğümüzde, bu, temel bir yeniden yönelim gerektirecektir. Cinsiyet kimliğinden bağımsız olarak, bu dişil alemin içine giren tüm bu şeyleri işbirliği, bağlantı, şefkat, yaratıcılık alacak.

 

Bu yeniden yönelimin tezahür ettiğini görmek istediğiniz bir alan örneği verebilir misiniz?

 

İklim hayırseverliğine baktığımızda, hala ırk ve cinsiyet çizgisinde gerçekten önemli dengesizlikler var. İklim hareketine yatırılan paranın çoğu beyaz adamların yönettiği işe gidecek. Ve onları takımda istiyoruz. Bütün takım olamazlar.

 

Cesur iklim eyleminin doğası gereği antikapitalist olduğunu söyleyen birine nasıl cevap verirsiniz ?

 

Kapitalizm iklim karşıtı değilse, bunu kanıtlama sorumluluğu, şimdiye kadar onun gezegen sistemimizde nasıl uygulanabilir olabileceğini göstermekte yetersiz kalmış olan kapitalistlere aittir. Bu ekonomik sistemin merkezinde sonsuzluğa dair çok tuhaf, temel bir inanca sahibiz ve sonlu bir gezegende yaşıyoruz, bu yüzden sonlu bir gezegende sonsuz büyümeyi çözmenin bir yolu olduğunu düşünüyorsanız, haritasını çıkardığını görmeyi seviyorum.

 

İklim feminizmi hareketinin nasıl gelişeceğini umuyorsunuz?

 

Feministlere kendini adamış, ancak kendilerini iklim feministi olarak görmemiş veya iklim alanının çok hoş karşılanmadığını hisseden insanları nasıl hoş karşıladığımız hakkında çok düşünüyorum. Mesela, doktoran yoksa. atmosfer biliminde, o zaman teşekkürler, sana ihtiyacımız yok. Ve elbette, bu gerçeklerden daha fazla olamazdı. Sıcak bir gezegende feminist olacaksan, iklim feministi olmalısın.

 

Biri size gelip iklim acil durumunu ele almak için şimdi hangi adımları atabileceklerini sorsa, onlara ne söylerdiniz?

 

İnsanlara sık sık soruyorum: Süper güçleriniz nelerdir ve bunlar iklim konusunda yapılması gereken çalışmalara bir şekilde nasıl katkıda bulunabilir? Tüketici seçimlerimizden çok daha fazlası olduğumuz için, oy verme uygulamalarımızdan ve sivil katılımdan çok daha fazlasıyız. Birçoğumuz iklimi profesyonel yaşamlarımıza dahil etmenin yollarını bulabiliriz. Ve bu benim için işlerin güçlenmeye başladığı zamandır.

/eka/