İştar Meclisi: Evîn Goyî etik ve insani değerlerle dolu bir yaşam felsefesidir

Mexmûr İştar Meclisi Koordinasyon üyesi Xantûr Kara, Şehit Evîn Goyî’nin yolunda mücadeleyi yükseltme sözü vererek, Şehit Evîn’in kendileri için etik ve insani değerlerle dolu bir yaşam felsefesi olduğunu belirtti.

Kadın Kurtuluş Hareketi öncülerinden ve KCK Yürütme Konseyi üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), sanatçı Mir Perwer ve Kürt yurtsever Abdurehman Kızıl, 23 Aralık 2022’de Fransa’nın başkenti Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik silahlı saldırı sonucu şehit düştü.

Bu saldırı, üç devrimci kadın Sakîne Cansız, Fîdan Doğan ve Leyla Şaylemez’in şehadetlerinin 10’ncu yıl dönümüne iki hafta kala gerçekleştirildi.

https://www.hawarnews.com/tr/uploads/files/2023/01/10/192944_c93f37be-9aeb-4634-b20b-33881d1c39d2.jpg

Öncü Kürt kadınlarına yönelik saldırılarla ilgili olarak Mexmûr İştar Meclisi Koordinasyon üyesi Xantûr Kara ANHA’ya konuştu.

Kürt kadınlarının 21. yüzyılda tarih yazmaya ve kölelik zincirlerini kırmaya başladığına dikkat çeken Xantûr, “Şimdi bile Önder Abdullah Öcalan’ın önerdiği demokratik ulus anlayışına göre kadınlara dayatılan kölelik sistemine karşı büyük mücadele veriliyor” dedi.

Xantûr, işgalci Türk devletinin, kadının özgürlüğünün Kürt toplumunun özgürlüğü anlamına geldiğini çok iyi anladığını, bu nedenle Kadın Özgürlük Hareketi’nin öncülerini ve komutanlarını hedef aldığını belirtti

Xantûr, öncü komutan Sakine Cansız ile arkadaşları Fidan ve Leyla’nın şehit edildiği ilk Paris katliamı, Kürt siyasetçiler Sêvê Demir, Fatima Uyar ve Pakize Nayır’ın şehit edildiği Silopi katliamı, Kobanê’de Fırat Bölgesi Kongra Star Koordinasyon Üyesi Zehra Berkel ve son olarak Paris’te Evîn Goyî’nin şehit edilmesinin düşmanın özgür kadın iradesini yok etmek istediğinin açık göstergesi olduğuna dikkat çekti.

SALDIRILAR ÖZGÜR KADIN MÜCADELESİNE DÖNÜK KOMPLODUR

23 Aralık 2022’de Evîn Goyî’ye yönelik saldırıyı doğrudan özgür kadın mücadelesini hedef alan bir komplo olarak değerlendiren Xantûr Kara, “Bu komplonun planı organizeliydi. Bu tür saldırılar yetkililerin (Fransız yetkililerin) bilgisi dışında yapılamaz. Bu saldırı tüm Kürt halkına yönelik bir komplodur. Evîn yoldaş, karakterini sürecin gereklerine göre doldurmuş mücadeleci bir kadın olduğu için mücadele etmiş ve özgür kadın sisteminin tüm Kürdistan’da güçlü olmasını istemiştir. Şehit Evîn zulme karşı savaşmış, haksızlık ve düşmana karşı net tavırlar almıştır, Kürdistan’ın farklı parçalarında Rojava, Bakur, Mexmûr ve Başûr’da var gücüyle özgürlük mücadelesi yürütmüştür” diye belirtti.

Şehit Evîn Goyî’nin mücadelesine dikkat çeken Xantûr, “Kürdistan dağlarının zirvesinde işgalci Türk devletine karşı amansız bir mücadele yürüttü. DAİŞ çetelerinin saldırıları sırasında Şengal halkını kurtarmak için oraya gitti ve Şengalli onlarca Êzidî kadını DAİŞ çetelerinden kurtardı. Aynı zamanda Rojava Devrimi’nde yerini alarak DAİŞ zihniyetine karşı mücadele etti. Sadece ailesi ve halkı için değil, tüm insanlık için büyük bir mücadele yürüttü” açıklamasında bulundu.

EVÎN GOYÎ: ETİK VE İNSAN DEĞERLERİYLE DOLU BİR YAŞAM FELSEFESİ

Şehit Evin Goyî’nin Botan yöresinden kültürel ve ulusal değerlere sahip yurtsever bir aileden geldiği bilgisini paylaşan Xantûr, “Bizim için Evîn arkadaş sıradan bir insan değil, etik ve insanı değerlerle dolu bir yaşam felsefesidir” dedi.

Şehit Evîn Goyî, 1977 yılında Botan’ın Qileban ilçesine bağlı Hîlal köyünde doğdu. 1994’te köyleri işgalci Türk devleti tarafından yakıldıktan sonra ailesi göç etmek zorunda kaldı.

Kürdistan Özgürlük Hareketi ile genç yaşta tanışan ve hareketin saflarında mücadele eden Evîn Goyî, tarihsel ve toplumsal bilgilerle dolu devrimci kültürüyle tanınıyordu.

Xantûr Kara, İştar Meclisi üyeleri olarak kadın mücadelesine ve Kürt halkının mücadelesine yönelik tüm planlara karşı mücadelelerini yükselteceklerine işaret ederek, “Kadınlara yönelik katliamlara karşı durmayacağız” dedi.

ANHA