İsviçre’den seslendiler: Zara öğretmeni serbest bırakın

Doğu Kürdistan’ın Sine kentinde Kürtçe ders vermekten 5 yıl hapis cezası alan Zara Mohammadi için İsviçre’nin Zürih kentinde eylem düzenlendi. Eylemde konuşan Zara’nın ablası Kani Mohammadi, kız kardeşinin hayalini anlattı…

İsviçre’nin Zürih kentinde Kürtçe ders verdiği için ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle 5 yıl hapis verilen Zara Mohammedi için eylem yapıldı.

Yeni Özgür Politika’dan Erdoğan Zamur’un haberine göre Helvetiaplatz meydanında yapılan eyleme aralarında Zara Mohammadi’nin aile bireylerinin de olduğu dört parça Kürdistan’dan kurum temsilcileri, İsviçreli sivil toplum örgütleri temsilcileri de katıldı.

Rojhilatê Kurdistan’ın Sine kentinde İran İslam Devrim Mahkemesi 1’inci Şubesi’nin, Kürtçe ders vermeyi  İran’ın ulusal güvenliğini tehlikeye atmak suçlamasıyla Mohammadi’ye Temmuz 2020’de 10 hapis cezası verdi.

Sine Temyiz Mahkemesi ise 16 Şubat 2021’de Mohammadi hakkında, “ulusal güvenliği tehdit etmek amacıyla grup kurmak” iddiasıyla verilen 10 yıllık hapis cezasını 5 yıla düşürdü. Sivil toplum Nojin Kültür Derneği kurucularından olan Mohammadi, 8 Ocak 2022 tarihinde tutuklanarak, Sine cezaevine gönderildi.

12 yıllık kararlılık

İsviçre’nin Zürih kentinde düzenlenen eyleme katılan Zara Mohammadi’nin kız kardeşi Kani Mohammadi duyarlılık çağrısında bulunarak: “Zara kendini Kürt diline adadı ve 12 yıl boyunca kararlığını sürdürerek açtığı kurslarla ders verdi. Bizler Zara’nın bu kararlılığıyla gurur duyduğumuzu buradan tekrar ediyoruz.” 

İran Demokratik Parti (KDP-İ) yöneticisi Kak Kamran Resuli’de Zara’nın Kürtçe öğrettiği için tutuklandığını belirterek, “Zara Kürt dilini öğrettiği için şu an cezaevinde. Digital medya ve 4 parça Kürdistan’da Zara’nın serbest bırakılması için sürdürülen kampanyanın hedefine ulaşarak bütün dünyada yankı buldu. Ancak biz ısrarla Zara serbest bırakılana kadar ve Kürdistan’daki baskılar bitene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

İsviçre Kürt Toplum merkezi CDK-S adına bir konuşma yapan Ali Şimşek, “Dört parça Kürdistan’da rejimler eliyle Kürt halkının, diline, kimliğine, kültürlerine yönelik saldırı var. Bu saldırılara karşı Kürtlerin kendi dil ve kimliğine sahip çıkması gerekir” diyerek Zara’nın bu konuda önemli bir çabanın sahibi olduğunu söyledi. Zara için yapılan konuşmalarından eylem şarkı ve şiirlerin okunmasıyla sona erdi. 

Kani Mohammadi: Çocukluk hayaliydi

Gazetemize konuşan Zara Mohammedi’nin İsviçre’de yaşayan ablası Kani Mohammadi başta 4 parça Kürdistanlılar olmak üzere, insan haklarından yana herkesin Zara’yı sahiplenmesi gerektiğini belirterek, “O Kürt halkının dili, kültürü için mücadele etti. Sırf bu yüzden şimdi cezaevinde” dedi. 

Zara’nın doğduğu aile yapısını ve yaşamını anlatan abla Kani Mohammadi şunları kaydetti: “Zara 1990 yılında Rojhilatê Kurdistan’ın Sine kentine bağlı Serawleya Dêwlan köyünde 6’sı kız 2’si erkek 8 kardeşin en küçüğü olarak dünyaya geldi. Okula Sine’de başladı. Sine Üniversitesinde Coğrafi Bilimler bölümünden mezun oldu. Daha lisedeyken sürekli öğretmen olmak istediğini söylüyordu. Öğretmenlik onun çocukluk hayaliydi. Okulu bitirince birkaç arkadaşıyla Kürtçe dili üzerinde durdu. Nojin Derneği’nin kurulmasına ağırlık verdi. Derneğin kurucu üyesi ve başkanlığını yaptı. 12 senedir de öğretmenlik yapıyor.”

Geri adım atmadı

Zara’nın bütün baskılara rağmen asla geri atmadığını söyleyen Kani, “Her zaman Kürtçe öğretmeye devam etti. Dil, bir halkın varoluş gerekçesidir. İnsan diliyle vardır. Kardeşimde dilimiz için cezaevine girdi. Kürtçe öğrettiği için asla pişman olmadı. Cezaevine girerkende başta biz ailesine ve bütün insanlara şunu söyledi. ‘Ben ana dilim için cezaevine giriyorum, herhangi bir suçtan değil. O nedenle kimsenin cezaevinin önüne gelmesine gerek yok. Benim için cezaevi ve kütüphanenin farkı yok. Ben cezaevinde de ana dilimizi bilmeyenlere eğitim vereceğim’ dedi. Biz Zara’nın ailesi olarak ona verilen 5 yıllık cezayı kabul etmiyoruz. Bunun içinde uluslararası kurum ve kuruluşların dikkatini çekmek için Zara’nın sesi olmaya devam edeceğiz. Bu cezanın iptali için elimizden geleni yapacağız. Zara’ya yapılan bu haksızlığa sessiz kalınmamalıdır. Zara artık ulusal bir kişiliktir. O, Kürt dili, Kürt kültürü için 12 yıllık bir emeğe sahip, onun bu emeğine sahip çıkmak gerekiyor” diye konuştu.

Kampanya destek olun

İsviçre’de insan hakları kurumlarına başvurduklarını belirten abla Kani, “Zara’nın mahkemesi devam ederken, İsviçre’deki uluslararası insan hakları kuruluşlarına başvurmuştuk. Zara için iki sene önce İsviçre’den İran hükümetine bir mektup gönderilmişti. Biz şimdi de bunu yapmaları için talepte bulunduk. Başta bütün Kürtler olmak üzere Zara’nın sesini dünyadaki diğer insanlara duyuran herkese teşekkür ediyoruz. İnternet üzerinde başlatılan imza kampanyasına herkes bir imza atarak Zara’ya destek olabilir” dedi.

Zara için 10 bin imza

8 Ocak günü cezaevine konulan Zara Mohammadi’nin bırakılması için Uluslararası Af Örgütü, change.org üzeri imza kampanyası başlattığını duyurmuştu. Af Örgüt açıklamasında, Mohammadi’nin dosyasında hiçbir suç unsurun bulunmadığını ve siyasi herhangi bir partiyle ilişkinin olmadığını belirtti. Örgüt, insan hakları örgütlerine, toplumsal mücadele veren aktivistlere, onurlu insanlara ve dünyadaki tüm Kürtler’e Zara Mohammadi’nin sesi olmaya ve ona sahip çıkmaya çağırdı. Uluslararası Af Örgütü’nün Zara Mohammadi için imza hedefi ise 10 bin.

Zara Mohammadi için aşağıdaki linkten imza verebilirsiniz.

https://www.change.org/p/amnesty-international-free-zara-mohammadi