Japonya’nın En Büyük İşçi Örgütünün İlk Kadın Başkanı: Tomoko Yoshino

Japonya’nın en büyük işçi örgütü Japon Ticaret Birliği Konfederasyonu’nun (Rengo) başına ilk kez bir kadın seçildi. Tomoko Yoshino Rengo’daki tüm faaliyetlerde cinsiyet eşitliğini teşvik edeceğinin sözünü verdi.

Küçük ve orta ölçekli üreticileri temsil eden ve ülkenin en hacimli işçi topluluğu olan Rengo, olağan kongre düzenledi.

Halihazırda Rengo Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Tomoko Yoshino, kongredeki başkanlık yarışında konfederasyonun başkanlığına seçildi. 1989’da kurulan ve 7 milyon üyesi bulunan Rengo tarihinin ilk kadın başkanı olan 55 yaşındaki Yoshino, 2 yıl görev yapacak.

Seçilmesi sonrası Yoshino, “Üyelerimizin sesine ciddiyetle kulak vererek faaliyetlerimizi ilerleteceğiz ki insanların endişe etmeden beraber çalışabileceği bir ortam oluşturabilelim” dedi.

Rengo’da cinsiyet eşitliğini teşvik edecek

Yoshino, birçok kıdemli kadının cam tavanı kırmayı başaramadığını gördüğünü söyleyerek cinsiyet eşitliğini teşvik etmeye yönelik adımlar atacağının sözünü verdi: “Rengo’daki tüm faaliyetlerde cinsiyet eşitliğini teşvik edeceğim.”

1984’te dikiş makinası üreticisi Juki’de çalışarak sektöre atılan Yoshino, aynı zamanda 2015’ten beri Japon Metal Mekanizma ve Üretim İşçileri Birliği Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Yoshino, yalnızca birkaç kadın çalışanı olan şirketi iki yıllık müzakerelerin ardından çocuk bakım izni sistemini uygulamaya koymaya zorladı. Kendisini, çocuk yetiştirenler için daha kısa çalışma saatleri ve hasta veya yaralı çocuklara bakmak zorunda olanlar için ebeveyn izni gibi haklar için mücadele verdi.

/Japan Times/