Jin News’in 2020 şiddet çetelesi: 332 kadın katledildi

Jin News’in kadına yönelik şiddet ve cinayet çetelesine göre, 2020’de en az 332 kadın ve 33 çocuk katledildi, 110 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi, 49 çocuk da cinsel istismara maruz bırakıldı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de koronavirüs (Covid-19)  salgınının etkili olduğu 2020 yılında erkek-devlet şiddeti daha da arttı. Kadına yönelik şiddet ve cinayetleri yıl boyu ay ay kamuoyu ile paylaşan Jin News’in verilerine göre, 2020 yılında en az 332 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi.
Katledilen kadınlardan 42’sinin faili bulunamazken, 290 kadın en yakınları (baba, eş, kardeş, eski arkadaş, akraba, çocuk, boşanma aşamasında olduğu erkek) tarafından katledildi. Yıl içerisinde 110 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 83 kadın katledilmek istenirken, 94 kadın da taciz, tecavüz ve şiddete uğradı.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 300 kadın katledildi, 171 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. İktidara göre ise, katledilen kadınların oranı 2019 yılı ile kıyaslandığında yüzde 21 azaldı.
33 ÇOCUK KATLEDİLDİ
2020 yılında çocuğa dönük şiddet, istismar ve katliamlarda da artış yaşandı. Yıl boyunca en az 33 çocuk katledildi, 14 çocuk fiziksel şiddete maruz bırakıldı, 49 çocuk cinsel istismara uğradı, 33 çocuk da şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
MAHKEMELER FAİLLERİ DÜŞÜNDÜ 
Yıl içerisinde çok sayıda erkek şiddeti davası görüldü. Kadınların sosyal medyada yaptığı eylemler ve adliye salonlarında bulunması kimi kararlara olumlu yansısa da faillere yapılan “iyi hal”, “tahrik”, “takdir” indirimleri ile “faillerin gelecekleri düşünülerek” adeta ödüllendirildi. En az 36 davada faillere indirim uygulandı.
İSTANBUL İLK SIRADA
Ülkenin tüm kentlerinde kadın katliamları yaşanırken, İstanbul en fazla ölümün gündeme geldiği kent oldu. Kentte 49 kadın katledildi, 19 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
ATEŞLİ SİLAH 
Devlet bireysel silahlanmanın önünü almazken, kadınlar bu yıl da en fazla ateşli silahla yaşamını yitirdi. Bu yıl içerisinde 148 kadın ateşli silahla katledilirken, diğer kadınlar ise kesici alet ve işkence gibi farklı şekillerde katledildi.
ARALIK’TA 20 KADIN KATLEDİLDİ 
Aralık ayı şiddet çetelesine göre ise, erkekler en az 20 kadını katletti, 8 şüpheli kadın ölümü yaşandı. Özellikle yılın son günlerinde akademisyen Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Betül Tuğluk’un art arda aynı gün içinde katledilmesi kadınları sokaklara döktü.