Jîna Mahsa Emînî’nin ailesi Adli Tıp raporunu reddetti

İran’ın başkenti Tahran’da ahlak polislerinin katlettiği Jîna Emînî’ye ilişkin Adli Tıp’ın hazırladığı tartışmalı rapor, Emînî’nin ailesi tarafından reddedildi.

22 yaşındaki Kürt genç kadın Jîna Emînî, 13 Eylül’de Tahran’da ahlak polisleri tarafından iyi örtünmediği gerekçesiyle şiddet kullanılarak gözaltına alınmış.

Gözaltında komaya giren genç kadın, 16 Eylül’de hastanede hayatını kaybetmişti. Aynı gün, rejim karşıtı protestolar başladı ve onlarca kente yayıldı.

Adli Tıp, otopsi sonucunda Emînî’nin polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmediğini iddia etti. Resmi rapor, Emînî’nin 8 yaşındayken geçirdiği bir beyin ameliyatından kaynaklı olarak hayatını kaybettiğini savunurken, ailesi Emînî’ni sağlık sorunlarının olmadığını belirterek yetkilileri yalanladı.

Son olarak Etemad gazetesine göre ailenin avukatlarından Salih Nikbaht, avukatların raporu reddettiğini açıkladı.

Aile avukatları, Jîna Emînî’nin ölüm. Nedeninin yeniden incelenmesini isteyerek, bu amaçla 10 doktorluk listede ailenin kabul ettiği beş uzman doktorun inceleme için seçilmesini talep etti.

Avukatlar, mahkemede ailenin haklarını savunmak için soruşturmanın nasıl yürütüldüğü, Emînî’nin gözaltına alınması ve karakola götürülmesine kadar ki sürece dahil olan kişilerin tespiti ve rollerine ilişkin bilgi istedi.

Eylül ayı sonuna Emînî’nin ailesi genç kadını gözaltına alan polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

/Ajans/