Jiyan Hisên: Türkiye uluslararası mahkemelerde yargılanmalı

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırılarını değerlendiren Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Koordinasyon üyesi Jiyan Hisên, “Türk devleti suç devleti olarak görülmeli ve uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır” dedi.

Suriye topraklarını işgal eden Türkiye, İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile neredeyse her gün sivil halkı hedef alıyor. Saldırılar sadece Özerk Yönetim bölgelerinde değil, aynı zamanda Efrîn, Girê Spî, Idlib, Ezaz ve Serêkaniyê’de de sürdürülüyor. İşgal altındaki topraklarda her gün kadınlar, çocuklar ve yaşlılar katlediliyor, kaçırılıyor ve gözaltına alınıyor. Yaşananları Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Koordinatör Üyesi Jiyan Hisên değerlendirdi.

“Çocuklar ve kadınlar hedef alınıyor”

Jiyan Hisên, Rojava halkının 11 yıl kriz içinde yaşadığını, Türk devletinin bazı bölgeleri işgal etmesiyle krizin derinleştiğini söyleyerek, “Türk devleti ve ona bağlı çeteler tarafından her gün saldırılar, cinayetler ve tacizler yapılmaktadır. 2018’de Efrin, 2019’da Girê Spî ve Serêkaniyê’nin işgalinin ardından Türk devleti saldırılarını arttırdı. Türk devletinin, kadınları, çocukları ve sivilleri hedef aldığını hep söyledik” diye ifade etti.

“Doğa ve tarihe de zarar veriyorlar”

Türkiye’nin saldırılarla doğaya ve tarihe de zarar verdiğini aktaran Jiyan Hisên, DAİŞ’in Baxoz’da yok edilmesinden sonra Türkiye’nin gerçek yüzü ortaya çıktığını belirterek, “Elbette QSD, YPG, YPJ ve QSD çatısı altında yer alan tüm güçlerimiz, büyük bir cesaret ile direndi ve DAİŞ’i yok etmeyi başardı. Binlerce DAİŞ çetesinin bulunduğu Hesekê’nin kuzey ve doğu şehrindeki Xiwêran Hapishanesi’ne yapılan saldırının, Rakka’nın terörden kurtarılmasının ardından bir mesaj olduğunu, bu terör gücünü yeniden canlandırmak ve diriltmek istediklerini söyleyebiliriz” diye konuştu.

“Rojava halkını hedef alıyorlar”

Türk devletinin Rojava halkına yönelik yeni stratejisine dikkati çeken Jiyan Hisên, Türk devletinin artık güçlerimize karşı koyacak gücü kalmadığından, yeni bir stratejiyle, yani hava harbiyle saldırmaya başladığını dile getirdi. Jiyan Hisên, şuanda Türk devleti, Kuzey ve Doğu Suriye semalarında insansız hava araçları ile sivilleri hedef aldığını belirterek, özellikle 2022’de saldırıların arttığını, Zirgan, Til Temir, Tirbe Spiyê, Qamişlo ve Kobanê gibi farklı ilçe ve şehirlerimizde çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği söyledi. Jiyan Hisên, “Artık Türkiye devleti ve çetelerine yol kapandığı için yeni yöntemlerle Rojava halkı üzerinde saldırılarını gerçekleştiriyorlar. Amaçları buradaki halkı yok etmektir” şeklinde konuştu.

“Şam Hükümeti Suriye’yi koruyamıyor”

Şam Hükümeti’nin Suriye topraklarını koruyamadığını belirten Jiyan Hisên, Suriye krizinin çözümünün Suriye halkının elinde olduğunu söyleyerek, “Bu saldırı ve katliamlar dünyanın insan haklarını koruduğunu söyleyen kurumların gözü önünde yapılmaktadır. Bu saldırılara karşı uluslararası bir sessizlik var. Şam Hükümeti de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemiştir. Her zaman Özerk Yönetim’in Suriye’nin farklı bir parçası olarak gördüğünü söylüyor, ancak tam tersi, çünkü tüm görüşmelerimizde Suriye sorunumuzun Suriye partileri arasında çözüleceğini ve bunu başka hiçbir gücün yapamayacağını söylüyoruz. Suriye halkı işgale karşı durmak için bir araya gelmeli ve güçlerini birleştirmesi gerekiyor. Bu nedenle Şam hükümetini sessizliğini bozmaya çağırıyoruz” dedi.

“Türk devleti yargılanmalı”

Jiyan Hisên, ilgili tarafların Türkiye’yi suç devleti olarak görmeleri ve uluslararası mahkemelerde cezalandırmaları çağrısında bulunarak, Türk devletinin ve çetelerinin Suriye topraklarından çıkarılmasını talep etti. Jiyan Hisên, son olarak şu sözleri dile getirdi: “Aynı zamanda kazanımlarımızı sürdürmeli ve konumumuzu güçlendirmeliyiz. Rojava halkına uygulanan soykırım, saldırılar ve yağmalara artık yeter diyoruz. Türk devleti, işgalci bir devlet olarak görülmeli ve ona bütün yollar kapatılmalıdır. Türk devleti işlediği suçlardan dolayı uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır. Şu anda önemli olan Suriye halkı olarak dayanışmamızı güçlendirmemiz, düşmana karşılık verebilmek için birliğimizi inşa etmemizdir.”

/Ebir Muhamed- JİNHA/