Kadın Dayanışması Yaşatır: Afgan Kadınlara Destek Olmanın 5 Yolu

Kadın hakları örgütleri ve aktivistleri uluslararası toplumu ve dünya liderlerini, Afganistan’da yaşamları ve hakları tehlike altında olan kadınlara destek olunması için işbirliğine çağırıyor. Afganistan’daki kadınlara ve kız çocuklarına yardım etmek için yapılabilecekler 5 maddede öne çıkıyor…

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesiyle, kadınlar ve kız çocukları bir yandan ülkeyi terk etmenin yollarını ararken, bir yandan öldürülme korkusuyla saklanarak yaşıyor ya da uluslararası topluma yardım çağrısı yapıyor.

Taliban, 2001 yılında iktidarını kaybetmeden önce, kadın haklarına ket vuran katı yasalarıyla hafızalara kazınmıştı. Kadınlar yüzlerini ve vücutlarını örtmek zorundaydı, çalışmaları yasaktı, kız çocukları okula gidemedi ve bir kadının evden çıkması gerekiyorsa ona mutlaka bir erkek akrabası eşlik etmeliydi.

Afganistan’da kadınlar yirmi yıl boyunca, eğitime erişim ve iş gücüne katılım dahil olmak üzere önemli kazanımlar elde etti. Ancak bu kazanımların Taliban’la birlikte tersine döneceğine dair artan bir korku var.

Savaştan kurtulan kadınlara destek sağlayan Women for Women International, kadınların bir araya gelmek için güvenli yerler ve bağlantıda kalmanın yollarını bulmalarına yardımcı olmak için bağış topladıklarını duyurdu.

Georgetown Kadın, Barış ve Güvenlik Enstitüsü’nün direktörü Melanne Verveer, Washington Post’ta ABD hükümetini Afgan kadınlarını korumak için daha fazlasını yapmaya, Afgan kadın aktivistler için doğrudan tahliye uçuşları düzenlemeye ve finanse etmeye çağırdı.

Uluslararası savunuculuk örgütü Global Citizen, uluslararası toplum ve dünya liderlerini, Afganistan’daki büyük krizle karşı karşıya olan tüm vatandaşların haklarının korunmasına yardımcı olmak için işbirliğine çağırdı.

Global Citizen’ın önerileri üzerinden, 5 maddede Afganistan’daki kadınlara ve kız çocuklarına yardım etmek için yapılabilecekleri derledik.

1. İnsani yardımı desteklemek için bağış yapın

Washington Post’un haberine göre, sahada görev yapan uluslararası kuruluşlar personelini ülkeden tahliye etmek için çaba sarf ettiği insani yardım ve destek azalıyor.

Bu örgütler tehlikede olanları koruma, tıbbi yardım, yiyecek ve barınmaya erişim sağlamak için çalışıyor ve Afganistan’da birkaç yıldır varlığını sürdürüyor.

Bu insani yardım kaynaklarından bazılarının ülkede ne kadar süre kalacağı konusunda belirsizlik devam etse de, birkaçı mümkün olduğu ölçüde savunmasız grupları korumaya yardım edeceklerini açıkladılar.

UNHCR

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ajansı, Afganistan’dan kaçanların sınırdaki ve en yakındaki ülkelere sığınmalarına yardımcı olmak için çalışıyor. UNHCR, ülkeden kaçan mültecilerin ihtiyaçlarını izliyor ve komşu ülkelerde sığınma arayanlar için sınırları açık tutmaları çağrısında bulunuyor.

Visions for Children

Bu örgüt, Afganistan’daki acil yardım için sahadaki vatandaşlarla temas halinde ve ülkede acil yardım çağrısında bulunuyor. Almanya menşeili örgüt, olaylar nasıl gelişirse gelişsin, ihtiyacı olanlara yardım etmeyi taahhüt ettiğini söyledi: “Durum sürekli değişiyor, bu yüzden projelerimize nasıl devam edeceğimizi henüz tahmin edemiyoruz, ancak çabalarımızı sürdürmeye kararlıyız.”

Doctors Without Borders

Doctors Without Borders’ın (Sınır Tanımayan Doktorlar) Afgan kolu,  “Afganistan’da acilen ihtiyaç duyulan tıbbi bakımı sağlamaya devam ediyoruz” diyerek tıbbi yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmeyi taahhüt etti.

Women for Afghan Women

Bu örgüt artık Afganistan’da faaliyet göstermiyor olsa da, çalışmaları binlerce Afgan kadın ve ailesini desteklemek için mücadele veriyor. Örgüt sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Merkezleri tahliye ediyoruz, operasyonları durduruyoruz ve sürekli riskleri değerlendiriyoruz, bir yandan da korumamız altındaki binlerce kadın, çocuk, aile ve personele güvenli barınak, kaynak ve yardım sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

Vital Voices

Ekonomik güçlendirme, kadınların siyasi katılımı ve insan hakları konularında kadın liderlerle çalışan bir STK olan Vital Voices, “Afgan Kadınları ve Kız Çocuklarını Terk Etmeyin” başlıklı açık mektupta, Biden yönetimini taahhüdünü yerine getirmeye çağırdı. Mektubu şair Amanda Gorman, Facebook yöneticisi Sheryl Sandberg, moda tasarımcısı Diane von Furstenberg, Charlize Theron ve Kate Winslet ile birlikte 500’e yakın isim imzaladı.

Vital Voices aynı zamanda ‘Afgan Kadınlar İçin Acil Durum’ fonu için de bağış topluyor.

2. Kadın medyasını ve kadın muhabirleri destekleyin

Afganistan’daki kadın gazeteciler, yalnızca çalıştıkları için değil, özellikle Taliban tarafından hedef alınan bir sektör olan medya alanında çalıştıkları için tehdit altında.

Sahada haber yapan, kimliklerini gizlemek zorunda kalan gazeteci kadınların korunması gerekiyor. Rukshana Media ve Sahar Speaks’i takip ederek onlara yardımcı olabilirsiniz, her iki kuruluşta da kadın Afgan gazeteciler görev yapıyor.

3. İmza kampanyalarına katılın.

Afganistan’da Taliban’a karşı savunmasız grupların hayatlarını ve haklarını korumak için aşağıdaki imza kampanyalarına adınızı ekleyebilirsiniz.

Afganistan’ın insan hakları savunucularını koruyun.

Taliban ile barışın yanı sıra Afgan kadınların haklarını garanti altına alın.

‘Biden Yönetimine Afgan Kadınları ve Kız Çocuklarını Terk Etmeyin’ çağrısı

4. Desteğinizi sosyal medyada gösterin

Afganistan’daki insan hakları mücadelesinin unutulup gitmemesi için sosyal medyada bu konuyla ilgili aktif paylaşımlar yapmak gerekiyor. #Afghanistan #HelpAfghanistan #AfghanLivesMatter etiketlerini takip edebilirsiniz.

5. Kriz hakkında daha fazla bilgi edinin

Taliban’ın kadın hakları üzerindeki etkileri, Afgan kadınların mücadelesi ve Afgan kadın mültecilerin yaşadıkları hakkında bilgi sahibi olmak dayanışmayı güçlendirir.

/eka/