Kadın Eserleri Kütüphanesi Online Hizmete Açılıyor

Kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri araştırmacılara derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamak” amacıyla, Aslı Davaz, Füsun Akatlı, Füsun Ertuğ-Yaraş, Jale Baysal ve Şirin Tekeli tarafından kurulan ve 1990 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’ndan yapılan açıklamada, kütüphanenin artık online olarak da hizmet vereceği duyuruldu.

Açıklamada şöyle denildi:

“Kütüphane olarak 1990 yılından bu yana Fener’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği binada, kadın tarihinin belleğini oluşturacak her tür belgeyi -kadın konulu kitapları, makaleleri, haberleri, kadınlara ait görsel-işitsel malzemeyi, özel arşivleri- topluyor, koruyor, bu belgeler üzerinden yeni kaynaklar üretiyor ve bu belleğin erişilebilir olmasını sağlıyoruz.

“2021 yılında açık erişim doğrultusunda sürdürdüğümüz çalışmalar sonucunda, 2022’de arşivlerimizi online olarak sizlerin hizmetine sunmaya hazırlanıyoruz. Çalışmalarımızdan bir kesiti sizlerle paylaşıyor ve hepinizin yeni yılını kutluyoruz.

“Bu değerli video için VTR Yapım’dan sevgili Kütüphane dostlarımız Enis Rıza Sakızlı, Ebru Şeremetli ve Ebru Aksoy’a bir kez daha teşekkür ediyoruz.”

Kadın Eserleri Kütüphanesi nedir?

Türkiye’nin ilk ve tek kadın merkezli arşiv ve kütüphanesi olan Vakıf, koleksiyonları Osmanlı’dan günümüze Türkiye’de kadınlara ait ya da kadınlarla ilgili eserleri, belgeleri barındırması açısından büyük önem teşkil ediyor.

Var olan malzemenin sürekli olarak yitirilme veya yok edilme tehlikesinden yola çıkarak, yazılı, işitsel, görsel ve üç boyutlu materyalleri/belgeleri toplayarak arşiv ve koleksiyonlarını oluşturan Vakıf, kadınlara dair günlük ve özel yaşamla ilgili kaynakları elde etmek için özel bir çaba gösteriyor.

Vakıf, sadece belge ve arşiv sağlamakla yetinmeyip aynı zamanda kadınlarla ilgili belgelerin izini sürerek, yerlerini saptıyor, bibliyografyalar, arşiv katalogları hazırlıyor ve bu belgeleri kayda geçiriyor.

/eka/