Kadın örgütleri: Erdoğan’a oy yok

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimi için ikinci tura sayılı saatler kalırken, toplumun birçok kesiminden sandık çağrıları devam ediyor. Kadın örgütleri temsilcileri de, kazanılmış hakları ve gelecekleri için tüm kadınları yarın sandığa giderek oy vermeye çağırdı.

 Kadın Zamanı Derneği’nden Berivan Saruhan, AKP-MHP’nin kurduğu ittifakta yer alan HÜDA PAR ve Yeninden Refaha Partisi’nin kadın düşmanı politikalarına karşı mücadele edeceklerini söyledi. AKP’nin 21 yıllık iktidarı boyunca kadın kazanımlarına yönelik saldırılarını arttırdığını vurgulayan Saruhan, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın pazarlık konusu yapanların Meclis’te yer almasının kadın düşmanlığından başka bir şey olmadığının altını çizdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bizim dönemimizde kadın cinayetleri azaldı” sözlerini hatırlatan Saruhan, “Hiçbir iktidar döneminde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri bu kadar atmamıştı. Cumhurbaşkanı bunu söylerken herhalde rüya alemindeydi. Çünkü bütün anti demokratik uygulamalar AKP döneminde yaşandı ve özellikle İstanbul Sözleşmesi kaldırıldı, 6284 sayılı yasa hiçbir şekilde uygulanmadı. Kadına yönelik şiddet evlerde ve iş yerlerinde zirveye ulaştı. Bu söylentilerin hiçbir alt yapısı yok. Bu zihniyete sonuna kadar karşı geleceğiz” ifadelerini kullandı.

 ‘SANDIKLARI KORUYALIM’ ÇAĞRISI

 “Kendi gücümüze güveniyoruz” diyen Saruhan, “Mevcut haliyle bu Meclis’i kadınları eve hapseden, kategorize ederek, sadece annelik rolüne mahkum etmek isteyen bir anlayış var. Bu anlayışa karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu anlamda Pazar günü yapılacak seçim çok önemli. Belki bu seçimden sonra kadın cinayetleri ortadan kalkmayacak ya da ülke gül bahçesine dönmeyecek ama bir değişim olacak ve toplum nefes alabilecek. Bu yüzden bizim için ölüm kalım meselesi. Kadınların ses çıkarması ve sanıklara sahip çıkması önemli. Bütün kadınlar sandığa giderek, oyunu kullanmalı ve sandıklar sahip çıkmalı” çağrısında bulundu.

 SOKAK MÜCADELESİ MECLİS’TE 

 Mor Dayanışma Kadın Derneği’nden Beril Hepgoncalı, erkek egemen zihniyete karşı kadınların yüzyıllardır mücadele ettiğini vurgulayarak, “Bu ataerkil düzen içerisinde haklarımızı, özgürlüklerimizi dayanışma ile sokaklarda kazındık ve böyle olmaya devam edecek. Bu noktada Meclis çoğunluğunun AKP’de olması fark etmiyor.  Sokaklardan geri durmayacağız. Bu noktada özgürlüklerimize sahip çıkmak için sokaklarda olmaya devam edeceğiz. Diğer taraftan bu seçimlerde Meclis’e birden fazla feminist kadın girdi. Bu durum biz kadınlar için çok önemli. Çünkü sokaklarda haykırdığımız acil ihtiyaçlarımız Meclis kürsüsünde yankılanacak. Bu süreç sokak ve Meclis kürsüsü arasında ilerleyecek. Bunu olumlu görmek ve bunun üzerinde durmak oldukça önemli” diye belirtti.

 ‘ERDOĞAN’A OY YOK’

 Seçim sürecine dikkat çeken Hepgoncalı, şöyle dedi: “Seçim sürecine giderken gördük ki; iktidar kadınları ve yaşam haklarını seçim pazarlığı yapacak kadar sıkışmış durumda. Bu süreçte kadınların temel yaşam hakkına dönük saldırılar, taciz, tecavüz, katliam ve cezasızlık politikasıyla kadınlar baskı altına alınmak istendi. Kadınlar bu yüzden 28 Mayıs’ta ‘Erdoğan’a oy yok’ diyerek, sandığa gidiyorlar. Hem kendi yaşamlarına ve özgürlüklerini hem de ülkenin demokratik noktaya geçiş adımını kadınlar, oluşturdukları ağ ve örgütlülükleriyle sağlayacaklar. Mor Dayanışma olarak da seçim sürecini ‘Erdoğan’a oy yok, değiştirecek sensin’ şiarıyla örgütledik. O yüzden kadınlar için bu seçimlerin önemli olduğunu ve 28 Mayıs’ta hem oy kullanmak için hem de müşahit olmak için sandıklara gitmesi gerektiğini her yerde vurguluyoruz.”

 

Halkın taleplerinin göz ardı edildiğini belirten Hepgoncalı, “Ama bu hayatı bizler yaşıyoruz, gece geç saate eve dönmek istediğimizde yaşadığımız tedirginliği biliyoruz, sokaklarda katledilen kız kardeşlerimizi biliyoruz, aile kavramı adı altında evlere hapsedilen kız kardeşlerimizi biliyoruz. Bu noktada  ‘makbul kadın’ olmayan tüm kadınlar zor süreçlerden, baskılardan ve hak ihlallerinden geçti geçiyor. Erdoğan ve ittifakının kadın düşmanı olduğunu biliyoruz. Bu zihniyete karşı her zaman sokakta mücadelemize devam edeceğiz. Şimdi inadımızı büyütme, öfkemizi değişime yönlendirme vakti.  Erdoğan’a oy yok. 28 Mayıs’ta tüm kadınları oylarını Kemal Kılıçdaroğlu’na vermeye ve sandık sandıkları korumaya davet ediyorum” vurgusu yaptı.

 ‘KADIN DÜŞMANI İKTİDARI GÖNDERECEĞİZ’

 Kırkyama Kadın Dayanışması Derneği’nden Elif Baysal ise, mevcut iktidarın yanı sıra HÜDA PAR gibi kadın ve LGBTİ+ düşmanı partilere karşı mücadelelerinin süreceğinin altını çizdi. Baysal, şöyle devam etti: “Mevcut anlayışa geleceğimiz için ‘hayır’ demek hala elimizde. Mücadelemizden, öfkemizden ve kaybetmediğimiz umudumuzdan aldığımız güçle değiştireceğiz. Bizleri her gün yok sayan, düşmanlaştıran ve haklarımıza göz diken bu aklı ve iktidarı göndereceğiz. Güvenli ve yaşanabilir bir gelecek ve nefes alınabilir yarınlar için 28 Mayıs’ta sandıklara gidelim ve tek adamı gönderelim. Sonuç ne olursa olsun mücadelemize devam edeceğiz. Mücadelemizden aldığımız güçle, birbirimizden ve hayatlarımızdan vazgeçmemek için 28 Mayıs’ta sandıklarda olalım.”

 

Mezopotamya Ajansı / Esra Solin Dal