Kadın Oyunları Festivali başlıyor

Kadın Oyunları Festivali’nin ikincisi 15-19 Şubat tarihlerinde düzenlenecek. Festival yürütücüleri, amaçlarının sanat cephesinden kadın sorunlarına ışık tutmak olduğunu söyledi. 

Bu yıl ikincisi düzenlenecek Kadın Oyunları Festivali’nin hazırlıkları devam ediyor. Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından 3 farklı kentte gerçekleştirilecek olan festival, kadın ve tiyatro temasıyla Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Festival, 15-19 Şubat tarihleri arasında Ankara, 23-26 Şubat tarihlerinde Antalya Konyaaltı, 1-6 Mart tarihlerinde Balıkesir Bandırma ve 23-27 Mart tarihlerinde Ayvalık’ta düzenlenecek. 

Festivalde, 8 farklı oyunla 19 gösterim yapılacak.

 ANKARA’DAKİ OYUNLAR

 Ankara Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda oynanacak oyunlar şöyle: “15 Şubat’ta Suzy Storck, 16 Şubat’ta Yeni Bir Şarkı, 17 Şubat’ta 45 Saniye, 18 Şubat’ta Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun ve 19 Şubat’ta Acı Kaybımız.”

 ORTAK NOKTA KADIN SORUNU

 Oyuncu Melda Narin Güler ve festival direktörü Hasan Aldemir, programın içeriğine dair konuştu. İlki geçen yıl yapılan festivale beklenilenden daha fazla ilgi olduğunu belirten Aldemir, bu yılda aynı ilgiyi beklediklerini söyledi. Belirledikleri 8 oyuna dair ise Aldemir, “Oyunların içerikleri birbirinden çok farklı. Dram, komedi, kara komedi. Çok farklı konular işledik her bir oyunda ama bunların tek ortak noktası kadına ait sorunlara değinmek. Amacımız kadın sorunlarını gündemde tutmak. Anlamak istemediklerini sanat cephesinden anlatmak, sorunlara bu pencereden bakmak amaçlanıyor. 

Geçen yıl bir dolu bir boş koltuk uygulaması vardı. Bir farkındalık yaratmak adına boş koltuklara cinayete kurban gitmiş kadınların fotoğraflarını astık. Bu biraz sarsıcı bir durum. Oyun sonrasında insanlarda büyük bir farkındalık yarattı. Kadın olduğu kadar erkek izleyiciler de vardı. Bu yıl da aynı katılımı bekliyoruz. Kadın dernekleri, vekiller ve izleyiciler tarafından oyun sonrası geri dönüşler çok iyiydi, ileriye dönük umut vericiydi. Festival, bu yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleşecek. Birçok kurumun desteğiyle yapmış olduğumuz bu festivale duyarlı tüm kesimin gelmesini bekliyoruz” çağrısında bulundu.

 AMAÇ GÜNDEM YARATMAK

 Uzun zamandır bu festivale hazırlandıklarını ifade eden Aldemir, öncelikle kamuoyunda konuşulan kadın sorunlarını belirlediklerini söyledi.  Hazırlıklara 2021 yılının Mart ayında başladıklarını aktaran Aldemir, “Bu festivali yapmamızdaki en büyük neden Türkiye’deki kadınların karşı karşıya kalmış oldukları sorunlar. Şiddet, cinayet, hak gaspı, iş dünyasında mobing. Buna sanat cephesinden cevap vermek istedik. Ayrıca yıpranmış olan tiyatroya kendi cephemizden bir destek olma niteliğiyle bu yola çıktık. Kadın sorunlarını her zaman gündemde tutmak adına” diye belirtti.

 TİYATRONUN ETKİSİ

45 Saniye oyunuyla festivalde yer alacak olan oyunculardan Melda Narin Güler ise, amaçlarına ilişkin şunları söyledi: “Tiyatronun esas amacı dürtmek, uyandırmak, göstermek. Hayatın meşakkatinden sıyırıp esas olanı gösterme çabasıdır. Günümüzde duyulmayan, görülmeyen ana konulardan biri de sadece cinsiyeti yüzünden varoluşu, yaşaması başlı başına mücadele olan kadınların sorunlarıdır. Bu festivalde de, bu sorunlara ve sorulara cevap bulmaya çabalayacağız. Her şeyin dışında festivaller her zaman seyirciye daha kolay ulaşabilme metodudur. Böyle bir dönemde en ihtiyacımız olan şey seyircinin desteği.”

 

/MA- Dilan Akyol/