Kadın özgürlük maratonu 2023’te zirveleşecek

Kongra Star’ın 9’uncu Kongresi’nde kadın mücadelesi için yeni bir sürecin başladığı ve bu mücadelenin 2023 yılında zirveye ulaşacağına vurgu yapıldı.

Kongra Star, 9’uncu Kongresi’ni “Kadın Devrim Mücadelesi Ruhu ile Jin Jiyan Azadî Serhildanı’nı Zafere Taşıyalım” şiarıyla kuruluşunun 18’inci yıl dönümünü olan 15 Ocak’ta gerçekleşti. Kongreye bölgedeki diğer hareket ve partilerin temsilcileri de katıldı.

Kongra Star’ın 9’uncu Kongresi’ne katılan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yönetim Kurulu Başkanı İlham Ehmed, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Foza Yusif ve Demokratik Toplum Hareketi Eşbaşkanı Ruken Ehmed bu kongrenin sadece Kongra Star örgütlülüğü için değil tüm kadın mücadeleleri için yeni bir süreci başladığına dikkat çekti.

KADIN MÜCADELESİ İÇİN YENİ BİR SÜREÇ

İlham Ehmed, kadın için yeni bir sürecin başladığını belirterek, “Kongre, eski pratiğini değerlendirerek yeni projeler önünü koymakta. Meclis, komün, komite ve boyutlar gibi her yönüyle yeniden yapılanmayı esas almıştır. Bunu gerçekleştirmek için de geniş bir planlamaya gitmiştir. Hem Kongra Star ile kadın örgütleri Kuzey ve Doğu Suriye’de öncü bir rol üstlenmiştir.

‘DEVRİM KADIN RENGİYLE GERÇEKLEŞTİ’

Toplumun örgütlenmesi, Özerk Yönetim projesinde kadının daha doğru bir rol oynaması, bunun Suriye’deki tüm kadınlara etkisi, siyasi vb. çalışmalardan uzak tutulan Suriye’de kadınların böylesi bir kongreye kitlesel katılımı tüm Suriye’deki kadınlara etkide bulunabilir. Özellikle de yer üstü bu konuda bir pratiğin tecrübesi yapılmıştır. Suriyeli kadınlarda bunun üzerinde örgütlenmeliler. Yine Ortadoğu ve dünyada bu devrim kadın rengiyle gerçekleştirilmişti. Kadınlar ve rolleri tüm dünyada doğal etkide bulunuyor” dedi.

Kongrede kadın özgürlük çizgisine dair önemli konular üzerinde durulduğuna işaret eden İlham Ehmed, “Birincisi Kongra Star, zihniyet, kültür açılarından eleştirel bir yaklaşıma sahip. Kadınlar üzerine yürütülen siyaset karşı her zaman eleştirel yaklaşıyor. Bu kongre de sadece eleştiri değil alternatiflerin de geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Özellikle devlet ulusun çekirdek aile kurumları demokratikleştirilecek ve değiştirilecek. Erkek zihniyetinde değişim olmalı. Erkeği dönüştürme projesi. Tüm bunlar ideolojik olarak tamamen kadın hareketi Kongra Star ele almış değerlendirmiş ve bu doğrultuda güçlü ideolojik mücadeleyi önümüze koyuyor.

‘KADINLAR TOPLUMUN SAVUNMA GÜCÜDÜR’

Bu kongrede böylesi bir ruh oluşturuyor. Toplumda direniş ruhu, kendini savunma, kadın nasıl hem toplumun şiddetine hem de dışarıdan saldıran devlet şiddetine karşı nasıl kendini savunmalı, bunun mekanizması nedir. Bunun mekanizması olan YPJ gibi güçler zaten oluşturulmuş. Şimdiye kadar büyük pratikleri de öne çıkmıştır. Büyük bir tecrübe ortaya çıkmıştır. Kadınlar da toplumda sadece askeri güç olarak değil doğal olarak kendi içerisinde toplumun savunma gücü olarak kendini görmelidir. Kadınlar kendini bu örgütün bir parçası olarak görmeli. Bu çerçevede kongre içerisinde güçlü bir moral çıkmıştır” diye konuştu.

İlham Ehmed, 21’inci yüzyılda kadın örgütlülüğünü devrimlerin temel oluşumları olarak ele aldıklarını dile getirerek konuşmasını şöyle noktaladı: “Belli oluyor ki 21 yüzyıl kadın özgürlük yüzyılı olacaktır. Kadınlar örgütlü, bilinçli, çevresini ve toplumunu etkileyebildiği kadar demokrasi de getirebilir. O kadar da demokrasi yapabilir. Erkek şiddeti sonlanır. Erkeği dönüştürme noktasında ısrarla mücadele etmeli ve çalıştaylar düzenlemeli ki bu konuda hakiki bir değişim gerçekleşebilsin. Çok sayıda kadın örgütü var bu yükü üstlenmeli. Kadınlar güçlü iletişim ve destek doğrultusunda ortak mücadele içerisinde olmalıdır.”

‘KADINLARIN BÜYÜK KAZANIMLARI OLDU’

Foza Yusif, Kongra Star’ın 9’uncu Kongresi’ni dünya ve Ortadoğu kadınlarına armağan ederek, “Her bir kongre ile yeni bir mücadeleye büyük bir kararlılık ile adım atıyoruz. Kadın Devrimi’nin 13’üncü yılına giriş yapıyoruz. 13 yıl içerisinde Rojavayê Kurdistan’da büyük değişim ve dönüşümler, kadınların büyük kazanımları oldu. Fakat devrimin tamamlandığını söylemiyoruz. Değişim ve dönüşüm, mücadele için uzun bir yol bizi bekliyor. Bunun için kadın ve kadın biliminin örgütlenmesi 9’uncu kongremiz yeni bir hamle niteliğinde olacak.

‘DÜNYA KADINLARINA ULAŞACAĞIZ’

Bu kongre vesilesiyle dünya kadınlarıyla diyalogumuzu geliştireceğiz, deneyimlerimizi paylaşacağız. Dolayısıyla 9’uncu Kongre Kadın Devrimi’nde yeni bir konak olacak. Toplumsal, hukuki, kültürel ve diplomasinin gelişmesi ve genişlemesi için yeni bir adımdır. Bu boyutlarda önemli adımlar ve kararlar alınacaktır” diye belirtti.

2023 YILINDA MÜCADELE ZİRVELEŞECEK

Kadın Devrimi’nde Kürt kadınlarının rolünün önemli olduğuna vurgu yapan Foza Yusif, “Kürt kadınları devrimin öncüsüdür. 2023 yılında Kürt kadınlar öncülük rolünü daha da güçlü sergileyecek. Kongremiz hem dünya kadınları hem de bölgede hazırlanan Toplumsal Sözleşmeyi etkili kılacak. Kongra Star, 18 yıldır özgürlük maratonunda. Kongra Star, tüm kadınlara özellikle Rojavayê Kurdistan ve Suriye’deki kadınlara ve zihniyetin değişmesinde öncü oldu. Aynı zamanda 2011 yılında da Özerk Yönetim, YPJ ve toplumsal devrimin kuruluşuna öncülük etti” değerlendirmesinde bulundu.

ÖZGÜRLÜK MARATONUNDA KADIN ÖRGÜTLÜLÜĞÜN ÖNEMİ

Foza Yusif, Kongra Star’ın 18 yıllık mücadelesinin kaynağı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlük fikri olduğuna işaret ederek, “Önder Apo’nun geliştirdiği Kadın Kurtuluş İdeolojisi ve Jineoloji Rojavayê Kurdistan’daki kadınlara özgürlük perspektifi oldu. 18 yılda kadınların mücadeledeki ısrarıyla güçlü ve örgütlü bir kadın örgütü inşa edildi. Bu örgütlülük mücadelenin aralıksız devam etmesini sağladı. Bu nedenle özgürlük maratonunda kadın örgütlülüğü çok önemliydi” dedi.

KONGRE SALDIRILARA CEVAP OLDU

Saldırılara rağmen kadınların geri adım atmadığını belirten Foza Yusif, ”Kadınların ısrarı ve mücadelesinin yanı sıra bedellerle dolu yıllar da yaşandı. Saldırılara rağmen kadınlar geri adım atmadı. 9’uncu Kongre’de de kadınlar bir kez daha kararlılığını gösterdi ve iktidar güçlerine, ataerkil zihniyete katliamlarınız, saldırılarınız, şiddetiniz ve idamlarınız özgürlük yürüyüşümüzü durduramaz mesajı verdi. Büyük bir kararlılıkla özgürlük yürüyüşü devam edecek. Bu kongre Kürt kadınlarının öncülüğünde başlayan Jin Jiyan Azadî sloganı ile Rojhilatê Kurdistan kadınlarına atfedildi” diye konuştu.

DEVRİMİN MORAL KAYNAĞI: ÖNDER APO

Kongra Star’ın 18 yıllık özgür maratonunda büyük adımlar attığını söyleyen Foza Yusif, “Erkek egemen zihniyetin değişmesi, toplumsal devrimin kuruluşunda önemli bir rol oynadı. Kuşkusuz kadına yönelik birçok saldırı gerçekleşti, birçok kadın katledildi, şehit düşürüldü ve kaçırıldı. Fakat bu mücadele büyük bir ısrarla devam etti. Devrimin moral kaynağını Önder Apo’nun özgürlük felsefesidir. Önder Apo’nun felsefesi Kadın Devrimi’nin enerjisi oldu. 18 yılda, Jineoloji ve Kadın Kurtuluş İdeolojisi kadınların erkek egemen zihniyet ve sistemine karşı her gün kendisini yenilemesinde büyük bir ısrar ve kararlılık düzeyi ile mücadelesine devam etmesinde büyük bir rol oynadı.

ÖZGÜRLÜK MARATONU SÜREKLİLEŞTİ

Binlerce kadın örgütlülüğünü geliştirdi. Bu süre zarfında örgütlülük, koruma ve savunma olmazsa özgürlüğün sağlanamayacağını anladık. Bunun için koruma ve savunma zihniyeti çok güçlü bir şekilde gelişti. Bunlarla özgürlük maratonunu sürekli kıldık. 9’uncu Kongre vesilesiyle kadınlar bir kez daha mücadeleyi yeni bir hamle ile ilerleteceklerinde ısrarlı olduklarını gösterdi. Kadınlar, 2022 yılında öncü kadınlara dönük gerçekleşen saldırılara rağmen geri adım atmayacaklarını tam tersi büyük bir azim ve ısrarla mücadelenin devam edeceğini bu kongre ile bir kez daha ispatladılar. Şehitlerin dalgalandırdığı bayrak her zaman dalgalanacak ve bu bayrak altında milyonlarca kadın özgürlük yürüyüşüne devam edecek” diye konuşmasını sonlandırdı.

KONGRA STAR EĞİTİM MERKEZLERİNE ÖNCÜLÜK ETTİ

“9’uncu Kongra Star Kongresi ve Kongra Star’ın 18’inci yıl dönümünü öncelikle Önder Apo’ya, hazır bulunan delegelere kutlu olsun” diyen Ruken Ehmed konuşmasına şöyle devam etti: “2005 yılında kurulan Yekîtiya Star, 2011 yılında kadar zorlu dönemler yaşadı. Bu dönemde baas rejimi, kadının örgütlenmesine ve Yekîtiya Star bünyesinde kurulan kadın merkezlerinin açılmasına engel oldu, kadın kurum ve kuruluşların kurulmasına izin vermedi. Fakat devrimin başlaması ile Kongra Star toplum değerlerinin korunmasında, kadın örgütlülüğünün sağlanması ve eğitim merkezlerinin kurulmasın önemli bir rol oynadı. Birinci Kongre’den 9’uncu Kongreye’ye kadar dünya kadınları üzerinde büyük etki yarattı.”

Kongra Star’ın, kadının kendisini inşa etmesi, kendisine güvenmesi, toplumun değerlerinin korunmasında, kadını savunmasında ve sorunlara çözüm bulmada çığır açtığına dikkat çeken Ruken Ehmed, “Önemli bir yılı da geride bıraktık. Özellikle 2013 yılında gerçekleşen Paris katliamı ardından ikinci Paris katliamının gerçekleştiği böylesi bir süreçte yapılan kongre büyük kararlar alarak mücadele düzeyini taçlandıracak ve kadın katliamlarına karşı iktidar sisteminin yıkılması olacak. Önder Apo’nun adlandırdığı gibi 21’inci yüzyıl kadın yüzyılı ve şu an da devrimle yaşıyoruz” dedi.

‘KADININ KATLEDİLMESİ TOPLUMUN KATLEDİLMESİDİR’

Ruken Ehmed kongrede önemli tartışmaların yürütüldüğüne işaret ederek kongrenin temel gündemlerinden biri de kadına yönelik şiddet olduğunu söyledi ve şunları paylaştı: “Sadece diğer ülkelerde değil bölgede de büyük acılar yaşanıyor, geleneksel bakış açısı ile katledilen kadınlar hala var ve ‘namus’ adı altında kadınlar katlediliyor. Nasıl Türk devleti Zehra Berkel, Yadê Aqide, Yadê Esma şahsında öncü kadınlar katlediliyorsa toplum içerisinde de bu zihniyete sahip fikirler yok edilmiş değil ve farklı farklı yollarla kadınlar katlediliyor. Kadına dönük katliam ve şiddet kongrenin temel gündem maddesi. Kadının katledilmesi toplumun katledilmesidir.

ERKEK EGEMEN ZİHNİYET YERLE BİR OLACAK

Kadının katledilmesi toplum değerlerinin katledilmesidir. Bunun için kadın öncülük ederek tüm toplumu kucaklayacak ve erkek egemen zihniyetini yerle bir edecek. Jin Jiyan Azadî sloganı eşliğinde zafere ulaşacağız. Kongrede bir araya gelen birleşim 21’inci yüzyıl ve 2023 yılında Önder Apo’ya dönük ağırlaştırılmış tecridi kıracak ve Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanmasında kendisini sorumlu görecek.”

/ANF/