Kadınlar 8 Mart’a hazırlanıyor: Özgürlükten vazgeçmiyoruz

 Birçok kentte gerçekleştirdikleri eylem ve etkinliklerle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün startını veren TJA ve HDP Kadın Meclisi, “Kadın kırımına da bu kırımı meşrulaştıran tecride karşı da susmayacağız. Yaşamı ve özgürlüğü örgütlemekten vazgeçemeyeceğiz” dedi.

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jînen Azad-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, birçok kentte eş zamanlı olarak düzenledikleri eylem ve etkinliklerle 8 Mart’ın startını verdi. 

 İSTANBUL 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi’nin, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda yapmak istedikleri açıklama polis tarafından engellendi. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut’un da aralarında bulunduğu çok sayıda kadını abluka altına alan polis, İstanbul Valiliği’nin talimatıyla eyleme izin vermeyeceklerini belirtti.  

Bunun üzerine kadınlar ise, “AKP kongrelerine pandemi yok da kadınlara mı var?” diyerek tepki gösterdi. Engellemenin 8 Mart’la bağlantılı olduğunu ifade ederek, “Binlerle sokakları dolduracağız. Mücadelemiz sürecek” dedi. 

 URFA 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Kadın Meclisi ve TJA bileşenleri, HDP Urfa İl Örgütü binası önünde gerçekleştirdiği açıklamayla etkinliklerin startını verdi. Kürtçe ve Türkçe “Bi berxwedanê jin dimeşin azadiyê”, “İsyanımız özgürlüğümüz için” pankartı açan kadınlar, “Kadınlar için adalet” ve “Kadınlar direniş ile tecridi kıracak” dövizleri taşıdı. Burada konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, kadınlar üzerinde katliam politikalarının yürütüldüğünü, sokak, ev, meydan her yerde kadınların öldürüldüğünü vurguladı. 

Kadın katliamlarının iktidarın politikalarıyla bağlantılı olduğunu söyleyen Sürücü, “Bu politikaların karşısında sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi. 

 Açıklama “Jin jiyan azadî” ve “Yaşasın kadın direnişi” sloganları eşliğinde son buldu. 

 ADIYAMAN

 TJA ve HDP Adıyaman Kadın Meclisi de, “Kadının dilidir barış” pankartıyla 8 Mart etkinliklerinin startını verdi. İl Eşbaşkanı Zeliha Karınca, kadın kazanımlarını korumaya devam edeceklerini vurgulayarak, gelişecek saldırılara karşı mücadele edeceklerini söyledi. 

 Açıklama alkışlar eşliğinde son buldu.

 MARDİN 

TJA ve HDP Kadın Meclisi’nin etkinliklerin startını verdiği bir diğer merkez Mardin oldu. HDP Nusaybin İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı TJA Mardin Sözcüsü Eylem Amak yaptı. 

 Amak, bu yıl ki etkinliklerinin startını “Em Li dijî Qirkirina Jinan, jiyanê Li dijî Tecrîdê Azadiyê Diparêzin/ Kadın katliamlarına, tecride karşı özgürlüğü ve yaşamı savunuyoruz” şiarıyla verdiklerini belirtti. Kadınların öncelikli talebinin özgürlük olduğunu söyleyen Amak,  kadınların toplumda yok sayılmaya ve savunmasız bırakılmaya çalışıldığını ifade etti. Kadınların taciz, tecavüz, katliam, işkence ve yoksullukla yüz yüze bırakılmak istendiğini dile getiren Amak, cezasızlık politikalarına dikkat çekti. Kadınlara dönük yönelimlerin tamamının politik olduğuna vurgu yapan Amak, kadın cinayetlerine son vermek ve her türlü yönelimin önüne geçmek için mücadele etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Saralar ve Sêvêlerden aldıkları mirası mücadele ve direnişlerinde büyüteceklerini dile getiren Amak, sokakta, evde, köyde kadının her yerde eşit bir yaşam sürmesi için mücadelelerini sürdüreceklerini yineledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde derinleştirilen tecride dikkat çeken Amak,  “Tecrit bugün her ne kadar cezaevlerinde yoğun olarak uygulansa da; bugün sokaklarda kim özgür?” diye sordu. Amak, cezaevlerindeki kadınlardan aldıkları ilhamla 8 Mart’ın startını vererek, mücadelelerini büyüteceklerini söyledi. 

 Açıklama “Bijî 8’ê adarê”  ve “Bijî berxwedana jinan”  sloganları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

  VAN 

Van’da TJA ve Star Kadın Derneği üyeleri, “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla 8 Mart startını verdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUHAYDER) üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kadın parti binasında bir araya geldi. Yöresel kıyafet giyen kadınlar, “Em xwe diparêzin (Kendimizi savunuyoruz)”, “Bijî yekitiya jinan (Yaşasın kadınların birliği”, “Kadınlar sokağa, eyleme, özgürlüğe” ve “Jin, jiyan, azadî” dövizleri taşıdı.  

 TECRİDE TEPKİ 

Etkinlik, kadınların verdiği mücadeleye dair hazırlanan sinevizyon gösterimiyle başladı. Daha sonra parti bahçesine inen kadınlar burada 8 Mart’a ilişkin açıklama yaptı. HDP’li Muazzez Orhan, kadınların tecrit altında olduğunu belirterek, “Söz hakkı tanınmayan, fikri ve iradesi yok sayılan bir kadın gerçekliği yaratılmak isteniyor. Bu da tecrit politikaları ile hayata geçiriliyor” dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin tüm ülkeye yayıldığına ve kadınları sardığına dikkati çeken Orhan, “Bugün yüzlerce tutsak, kadın öncülüğünde tecridi yıkmak için bedenleri ile direniyor” dedi. 

 ÖRGÜTLÜLÜK VURGUSU  

Kadın kırımına karşı öz güçleri ile kendilerini savunacaklarının altını çizen Orhan, yeni bir yaşamı kuracaklarını belirtti. Orhan, “Tecritleştirilen yaşamlar toplumların hakikati ile uyuşmuyor. Kadınlar bin yıllardır yaşamdan ve özgürlükten yana. Rosa’lardan, Clara’lardan, New York’ta katledilen 129 tekstil işcisi kadından, Saralardan, Sêvêlerden bu yana bu tutkumuzdan ve inancımızdan hiç vazgeçmedik. Bugün de Ayşe Gökkan’ın dediği gibi ‘Kürdüz, kadınız ve buradayız’ ve sözü yerde bırakmayan Leyla gibi sesleniyoruz; ‘İçeride ya da dışarıda fark etmez, direnerek mücadeleye devam ediyoruz.’ Kadın kırımına da bu kırımı meşrulaştıran tecride karşı da susmayacağız. Yaşamı ve özgürlüğü örgütlemekten vazgeçemeyeceğiz” dedi.  

 Kadınlar, açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde seslendirdikleri ezgilerle halaya durdu. 

 ADANA

 HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, 8 Mart kapsamında gerçekleştirilecekleri eylem ve etkinliklerin startını “Kadın Kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla start verdi. HDP Çukurova İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, çok sayıda kadın katıldı. Açıklamanın yapıldığı alanı ablukaya alan polis, kadınların uçurmak istedikleri balonlar, “Balon uçurmak etkinliğe giriyor, izin almanız gerekir. İzniniz yok. İzin vermeyeceğiz” diyerek engellendi.

Kadınlar adına açıklamayı yapan HDP Adana Kadın Meclisi Sözcüsü Gülcan Kurnaz, “Bir kere daha bütün iddia ve kararlılığımızla yineliyoruz; 2020 direniş yılımızdı, 2021 biz kadınların zafer yılı olacak” dedi. Kadınlar olarak tüm demokratik zeminlerde örgütlü mücadelelerini büyüteceklerini aktaran Kurnaz, “Adana Kadın Meclisi olarak, 8 Mart çalışmalarımızla kadının kendi rengi, kültürü ve özgünlüğüyle yereldeki kadın örgütleri Adana Kadın Platformu ve HDP bileşenleriyle ortaklaşarak; yürüyüş, miting ve kadın buluşmalarıyla 8 Mart startımızı veriyoruz. İsyanımız özgürlüğümüz için” ifadelerini kullandı. 

 ANTALYA

Antalya Kadın Platformu, Eğitim Sen Antalya Şubesi’nde düzenledikleri açıklamayla 8 Mart eylem ve etkinliklerinin startını verdi. Platform adına konuşan Ekin Tucaroğlu, 8 Mart’ın önemine değinerek, “Dünyanın dört bir yanında, her dilden, her renkten kadınlar olarak  meydanlardan, sokaklardan, evden, okuldan, işten ve her yerden sesleniyoruz. Umudumuzu, heyecanımızı, öfkemizi, neşemizi, özlemlerimizi, kahkahalarımızı içimize gömmüyoruz. Sözümüzü çoğaltarak haykırıyoruz! Eşit, özgür ve sömürüsüz bir yaşamı kuruncaya dek mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Kadınlar olarak kendi sözümüzü söylemek için umut ve güven dolu onurlu bir gelecek kurmak için tüm kadınları 8 Mart 2021 Pazartesi günü saat 18.15’de Attalos Heykeli önüne bekliyoruz” dedi. 

Tucaroğlu, 8 Mart programlarını ise şöyle açıkladı:

 

* 3 Mart: Saat 20.00’da Zoom üzerinden Yeni Dalga Feminist Grevler sunumu. (Antalya Nar Kadın Dayanışması)

 

* 4 Mart: Saat 12.00’da tutsak kadınlara kart atma ve basın açıklaması. Yer: Güllük Postanesi önü. (Antalya Kadın Platformu)

 

* 6 Mart: Saat 20.00’da Zoom üzerinden Bir Şiir, Bir Şarkı, Bir Hikaye, Bir Oyun etkinliği. (Antalya Nar Kadın Dayanışması)

 

* 7 Mart: Saat 15.00-17.00 arası Zoom üzerinden Kadın Cinayetleri Ve Sığınaklar konulu forum. (Antalya Kadın Danışma Dayanışma Merkezi)

 

* 8 Mart: Saat 18.15’de basın açıklaması. Yer: Attalos Heykeli önü. (Antalya Kadın Platformu)

 

* 8 Mart: Saat 19.00’da Feminist Gece Yürüyüşü. Yer: Üçkapılar

 

MERSİN

 

Mersin Kadın Platformu da, Eğitim Mersin Şubesi’nde yaptıkları açıklamayla 8 Mart’ın startını verdi. Açıklamaya platform üyesi kadınların yanı sıra HDP  Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan da katıldı. Açıklamada, “Öz savunma haktır”, “Özel alanda ve kamusal alanda şiddete hayır” dövizleri taşındı. Platform adına konuşan Gülşah Yıldırım Genç, kadınların şiddet, cinayet ve ayrımcılık sarmalının yanı sıra pandeminin yarattığı sorunlarla boğuştuğunu kaydetti. 

Genç, ardından 8 Mart programını şöyle açıkladı:

 

* 1 Mart: Saat 20.30’da çevirim içi söyleşi.

 

* 3 Mart: Saat 12.30’da kadın tutsaklara dayanışma kartları gönderilecek. 

 

* 5 Mart: Saat 18.00- 20.00 arası Yenişehir Belediyesi etkinlik alanında Kadın Buluşması.

 

* 8 Mart: Saat 18.30’da Beşiktaş Meydanı’ndan Özge Can Aslan Meydanı’na Feminist Gece Yürüyüşü. 

 

HDP’DEN MOR ZİNCİR 

 

HDP Mersin Kadın Meclisi de, partinin il örgütü binası önünde mor zincir oluşturarak 8 Mart etkinliklerinin startını verdi. Açıklamaya, HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan da katıldı. “Bi berxwedanê jin dimeşin azadîyê” pankartının açıldığı açıklamada, “Jin xwe diparêzin”, “Anadilimiz kimliğimizdir” dövizleri taşındı. Kadın siyasetçilerin fotoğrafının ve dövizlerin asılı bulunduğu mor kurdele ile zincir oluşturan kadınlar, “Jin jîyan azadî” ve “Kadınlar birlikte güçlü” sloganı attı.

 

Kadınlar adına HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer açıklamayı yaptı.

 

Şöfer, 8 Mart programını şöyle açıkladı:

 

* 3 Mart: Hasret Düğün salonunda kadın buluşması.

 

* 4 Mart: Tarsus’ta Dengbej günü.  

 

* 8 Mart: Feminist Gece Yürüyüşü. 

 

BATMAN 

 

TJA, “Kadın Kırımına Karşı Yaşamı, Tecride Karşı Özgürlüğü Savunuyoruz” şiarıyla gerçekleştireceği 8 Mart etkinliklerinin Batman ayağının startını verdi. Petrol-İş Sendikası’nda gerçekleştirilen açıklamaya, kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı. “Em li Hember Qirkirina Jinê Jiyanê, Li Hember Tecrîdê Azadiyê Diparêzin” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, “Özgürlüğümüz mücadelemizdedir” , “Erkek öldürüyor devlet koruyor” ve “Tecride karşı kendimizi koruyoruz” yazılı dövizler taşındı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA aktivistleri, HDP Kadın Meclisi üyeleri ve Barış Anneleri Meclisi katıldı.

 ALANDA OLUNACAK

 Açıklamada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kadınlar katledildiğinde bunun önüne geçemeyenlerin, kadınların katliamlara karşı isyan etmesi halinde kendilerini gösterdiğini belirterek, amacın kadınlara geri adım attırmak olduğunu söyledi.  Kadın tarihinin mücadele tarihi olduğunu kaydeden Başaran, “Kadınlar her yıl olduğu gibi bu yılda çığlıklarını alanlarda yükseltecek. Erkek egemen sisteme karşı alanları dolduracak. Kadınlar diğer iktidarların olduğu gibi bu iktidarın da korkulu rüyası olmuş durumda. Alkış, zılgıt ve isyanımız ile bu yılda alanda olacağız” dedi.

 ERKEK YARGI

 Ardından basın metnini okuyan TJA aktivisti Ruken Zeryam Işık Yıldız ise, dünya kadınlarına 8 Mart Dünya Günü’nün miras bırakıldığını belirterek, “Bu mirasın yüzyıldan fazla bir süre farklı coğrafyalarda kadın direnişinde belirleyici rolü oldu. Kadınların özgürlük ve birlik talebi ile bir araya geldi. Dilimize, bedenimize, kimliğimize, kültürümüze, doğamıza, ekonomimize ve kazanımlarımıza saldırarak varlığını sürdürmeye çalışanlara karşı tarih boyunca verilen mücadele, şimdi de sürüyor ve sürecek. Bundan kaynaklıdır ki kadınların kazanımları ve değerleri kaybolmuyor” dedi.  

 AÇIKLAMA HALAYLA SON BULDU 

 Yapılan konuşmaların ardından kadınlar, “Jin jiyan azadi”, “Biji berxwedana jina”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarını attı. Açıklama, erbane eşliğinde çekilen halay ve zılgıtlar ile son buldu.

/MA/