Kadınlar ”eşit ve özgür bir dünya” şiarıyla 8 Mart’a hazırlanıyor

Van, Diyarbakır, Antalya başta olmak üzere birçok merkezde kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya geldi. Düzenlenen açıklama ve etkinliklerde kadınlar 8 Mart’ı kutladı.

 

VAN

Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde Van’ın Gürpınar ilçesinde “Kadın Buluşması” düzenlendi. Kadın Buluşması’na yerine kayyım atanan Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin, HDP Erciş İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun’un yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Buluşma öncesi ilçe binası önünde bir araya gelen kadınlar, müzik dinletisi eşliğinde halay çekti. Halay sırasında “Jin Jiyan Azadî”, “Em xwe diparêzin” sloganları atıldı. Burada konuşma yapan HDP Gürpınar Meclis üyesi Canan Gündoğdu, Türkiye ve dünyada erk zihniyete karşı kadınların mücadele ettiğini söyledi. Eril sistemin siyaset alanında da kadınları hedef aldığını kaydeden Canan, “Bunun en son örneği Semra Güzel’in vekilliğinin düşürülmesi oldu. Saldırının boyutu ne olursa olsun biz kadınlar geri adım atmayacağız. Kazanımlarımız bu toplumun kazanımları ve toplumun geleceği için bir garanti belgesidir. Dolayısıyla bizler bunun için mücadelemize daha sıkı tutunacağız. Bu kararlılığı 8 Mart’a daha güçlü katılım sağlayarak göstereceğiz” dedi.

Daha sonra söz alan HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, “HDP Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığı Kürt mücadelesine karşı bir komplodur. Ne yaparlarsa yapsınlar Semra Güzel vekilimizdir. Bizler tüm baskılara karşı 8 Mart coşkusuyla, 21 Mart’ın ateşini gürleştireceğiz” dedi.

Yerine kayyım atanan Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin ise, kadın tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini belirterek, kadınların tecrit politikasını kabul etmeyeceklerini söyledi. Çetin, “Kadınlar olarak el ele vererek cezaevlerinin kapılarını kıracağız” diye konuştu.

 ADANA

 HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında cezaevlerinde tutulan kadın tutuklulara kart gönderdi. Cumhuriyet PTT önünde yapılan açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Barış Anneleri ve çok sayıda kadın katıldı. Hatimoğulları, iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından kadına yönelik şiddet ve baskıların arttığını söyledi. Hatimoğulları, cezaevinde olan tutuklu kadınların mücadelelerini yürüteceklerini kaydederek, kadınların 8 Mart’ını kutladı.

 Açıklamada ardından kadın tutuklulara kart gönderildi.

HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, 8 Mart etkinlikleri kapsamında kentte bulunan semt pazarlarında da bildiri dağıtarak, kadınları 8 Mart’a davet etti. Adana Kadın Platformu üyeleri, Seyhan ilçesinde bulunan Çakmak Caddesi’nde 8 Mart bildirilerini dağıtarak, kadınları etkinliklerine çağırdı. Kadınlar 6 Mart Pazar günü 14.00’da Uğur Mumcu Meydanı’nda miting ve 8 Mart günü 18.30’da gece yürüyüşü yapacak.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Adana Kadın Meclisi de,  8 Mart etkinlikleri kapsamında Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Adana Şube binasında açıklama yaptı. KESK Adana Kadın Meclisi adına Eğitim Sen Adana Şubesi Kadın Sekreteri Nilgün Doğan, basın metnini okudu.

KESK’li kadınlar olarak erkek egemen sistemin kendilerine dayattığı yaşamı kabul etmediklerini ifade eden Doğan, 8 Mart’ta taleplerini aktardı.

DİYARBAKIR 

 SES Amed Kadın Meclisi, 8 Mart etkinlikleri kapsamında kadın sağlık çalışanların yaşadığı sorunlara dair Bağlar ilçesindeki Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde açıklama yaptı. “Kadın şifadır, şifa emektir” pankartının açıldığı açıklamada konuşan SES Amed Kadın Sekteri Fatma Yıldızhan, yaklaşan 8 Mart’ı yeni krizler ve kadın yoksulluğunun daha da derinleştiği bir ortamda karşıladıklarını ifade etti. Yıldızhan, sağlık sisteminin tüm yükünü sağlık emekçisi kadınların üstlendiğine işaret ederek, “Emeğimiz değersizleştirilmeye, görünmez kılınmaya devam ediliyor” dedi. Kadın sağlıkçıların emeğinin ikinci plana atıldığına dikkati çeken Yıldızhan, “Sosyal hizmet emekçisi kadınların çalışma koşullarını düzeltmek bir yana, dayatılan ağır iş koşuları karşısında kadınlar, çocukları ve işi arasında tercihe zorlanmıştır” diye kaydetti. Yıldızhan, kadın sağlıkçıların koşullarının düzeltilmesi çağrısı yaptı.

 Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Bağlar’da bulunan binalarında açıklama yaptı. Barış Annesi Raife Özbey, kadınların üzerindeki baskılara işaret ederek, “Barış, özgürlük ve eşitlik için her kes 8 Mart’ta İstasyon Meydanı’ndaki mitinge katılsın” çağrısı yaptı. Özbey, “Kadınlar başkaldırsın. Bütün dünya sesimizi duysun ki kadınlar artık katledilmesin ve tutuklanmasın” diye kaydetti.

 MERSİN

Mersin Kadın Platformu, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şube binasında açıklama yaptı. Açıklamada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlenecek etkinliklerin programını açıkladı. “Kadınlar savaş istemiyor”, “Erkek devlet şiddetine son”, “Jin jiyan azadi” ve “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” dövizleri açıldı. Açıklamaya SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve platform üyeleri katıldı.

Peyrüze Okçukafa, “Kadınların, ötekileştirilenlerin, kendi yaşam haklarına, kimliklerine, özgürlüklerine sahip çıkmak, kadın düşmanlığına, homofobiye, ırkçılığa ve savaşa karşı sesimizi yükseltmek için sokaklarda, alanlarda olacağız” dedi.

 ANTALYA

Antalya Kadın Platformu, Eğitim Sen Antalya Şube binasında açıklama yaptı. Açıklamada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenecek etkinliklerin programı paylaşıldı. Platform adına açıklama yapan Dilek Eldeniz, “Ne İstanbul Sözleşmesi’nden ne 6284 sayılı kanundan ne de nafaka hakkımızdan vazgeçmedik. Sonuna kadar haykırdık, haykıracağız. Adalet biziz susmayacağız. İşyerlerimizde, evlerimizde, üniversitelerimizde, sendikalarımızda, sokaklarda bulunduğumuz her alanda her gün verdiğimiz mücadeleyi 8 Mart’ta örgütlü bir şekilde alanlara taşıyoruz” dedi.

 HAKKARİ

Hakkari’de 8 Mart etkinlikleri kapsamında TJA, HDP ve KESK, cezaevlerinde bulunan kadın tutsaklara dayanışma kartı gönderdi. KESK binasında bir araya gelen kadınlar, cezaevinde postaneye giderek dayanışma kartları gönderdi.

 İPEKYOLU

TJA ve HDP Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Van’ın Edremit İlçesine bağlı Şabaniye Mahallesi’nde kurulan halk pazarında erbane ve şarkılar eşliğinde bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Bildiri dağıtımına HDP Van İl Eş Başkanı Handan Karakoyun, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eş Başkanı Gülderen Varlı, TJA ve HDP Kadın Meclisi üyeleri katıldı. Erbane eşliğinde şarkı söyleyerek pazarı dolaşan TJA ve HDP Kadın Meclisi üyeleri coşkuyla karşılandı. “Jin Jiyan Azadî” ve “Em xwe diparezin” sloganları atarak pazarı gezen kadınlar, halkı 8 Mart’ta yapılacak mitinge davet etti. 

İZMİR 

İzmir Kadın Platformu (İKP), yaptığı yazılı açıklamayla 8 Mart programını açıklayarak, bu yıl “Sömürüsüz eşit ve özgür bir dünya için 8 Mart’a gel!” şiarıyla alanlarda olacağını duyurdu. Kadınlar, her yıl olduğu gibi bu yılda 8 Mart’ta saat 18.00’de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanarak, cadde boyunca yürüyüş yapacaklarını açıkladı.

Açıklamada, “Evde, iş yerlerinde, sokakta, kampüste tacize, tecavüze, mobbinge uğruyoruz. Her sabah kadın cinayetleriyle uyanıyoruz. Bu düzende kadınlar güvencesiz ve esnek koşullara, işsizliğe mahkum ediliyor. Yoksulluğu en çok kadınlar yaşıyor, yoksulluk arttıkça evde ve işte şiddet derinleşiyor. Krizin tüm yükü üzerimize boca ediliyor. Haklarımıza yönelik gerici saldırılar bitmek bilmiyor. Geçim zorlaşırken, barınmak, ısınmak, giyinmek, yemek imkansızlaşırken bütün yükün sırtımıza bindirilmesini, fazla mesaileri, düşük ücretleri, kölece çalışmayı, şiddet dolu insanlık dışı yaşamı kabul etmiyoruz. Yoksulluğu bize reva görenlere karşı, sömürü ve şiddete karşı eşit ve özgür yaşamak için mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. Bu nedenle bu sene 8 Mart’ta öfkemizle, isyanımızla sokaklarda, meydanlarda olacağız. Eşit, şiddetsiz ve özgür bir yaşamı ancak birlikte mücadele ederek kazanabiliriz. Tüm İzmirli kadınları birlikte omuz omuza haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya 8 Mart’a çağırıyoruz” denildi.

MARDİN 

HDP Kadın Meclisi ve TJA, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Kızıltepe’nin Xurs köyünde bir araya geldi. HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay’ın da katıldığı etkinlikte kadınlar dengbêj dinletisi gerçekleştirdi. Dengbêjlerin seslendirdiği kılamlar eşliğinde kadınlar keyifli anlar yaşadı.

Etkinlikte kadın özgürlük mücadelesine dair söyleşi yapılırken, kadın cinayetleri ile hükümetin kadın politikalarına dair değerlendirmeler yapıldı.

 

/MA/