Kadınlara tavsiye: Pozitif insanlarla vakit geçirin

Tüm Ortadoğu’da olduğu gibi Lübnan’da da yaşanan ekonomik kriz en çok kadınları etkiliyor. Bir yandan ekonomik kriz diğer yandan bitmeyen pandemi süreci insanlarda olumsuzluklar yaratırken, Psikolog Samar Sahyoun, özellikle kadınlara spor yapmaları, sağlıklı beslenmeleri, pozitif insanlarla vakit geçirilmesi, başarılı insan portrelerinin okunması gibi önemli tavsiyelerde bulundu…

Lübnan’daki kadınlar da Ortadoğu’daki tüm kadınlar gibi yaşanan ekonomik krizden olumsuz anlamda etkileniyor. Kadınlar bu dönem yaşanan sorunlardan kaynaklı birçok zorluk ile karşı karşıya kalırken, kriz özellikle psikolojik olmak üzere genel olarak bütün insanların sağlığını olumsuz anlamda etkiliyor. Ajansımıza konuşan Psikolog Samar Sahyoun, ekonomik krizin insanlarda yarattığı sorunlara dikkat çekti.

“Tüm yük kadınların omzunda”

Lübnan’da kadınların ekonomik, sosyal ve sağlık açısında birçok sorun ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Samar Sahyoun, özellikle korona sürecinde bütün sorumlulukların kadınların omuzuna yüklendiğini kaydetti. Benzin krizine değinen Samar Sahyoun, “Uzun süre benzin almak için beklemek zorunda kalıyorlar. Zaman kadınlar için kısalmış durumda ve bu durum herkesin çalışmasına, işine etki ediyor. Kadınların yaşamı örgütlemesi konusuna da olumsuz anlamda etki etmektedir” diye konuştu.

“Kadınlar daha çok etkileniyor”

Ekonomik krizin, pandeminin tüm toplumu etkilediğini aktaran Samar Sahyoun, kadınların psikolojik olarak bu durumdan daha çok etkilendiğini ifade etti. Samar Sahyoun, psikolojik sağlığın bütün bu sağlık çeşitlerin aynası olduğunu ve psikolojiyi de etkilediğini söyledi. Samar Sahyoun, psikolojik sağlık üzerindeki etkilerin kadınların yaşadığı çevreye ve topluma göre değiştiğini dile getirerek, ekonomik ve maddi gerçekliğin de psikolojiyi etkilediğini dile getirdi.

“Uyku önemli bir faktör”

Kadınların ekonomik ve yaşam zorlukları altında kendilerini nasıl savunacaklarından söz eden Samar Sahyoun şu ifadeleri kullandı: “Doğru uyku önemli. Çünkü uyku bedeni doyuruyor ve insana güç veriyor. Günlük olarak görevlerimizi belirlememiz gerekiyor. Var olan durumu kabul etmemiz gerekir. Her gün sorumluluklarımızla yaşamalıyız. Günlük olarak ne yapacağımızı bilirsek enerjimizi de nereye harcayacağımızı biliriz. Geriye dönüp bakıp sadece temel şeylere enerjimizi harcamamız gerekiyor.”

“Sağlıklı bir yaşam için spor yapın”

Spor ve hareketin sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunu ifade eden Samar Sahyoun, “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözünü hatırlatarak, kaliteli yemek yenilmesi gerektiğini ve yağ gibi sağlıksız yiyeceklerden uzak durulması gerektiğine işaret etti. Kiloların korunması gerektiğine de dikkati çeken Samar Sahyoun, sporun ruh ve düşünceye olumlu etki ettiğini ve bu nedenle spor yapılması gerektiğini kaydetti. Çevrede negatif enerji yayan kişilerden uzak durulması gerektiğini dile getiren Samar Sahyoun, olumlu ve pozitif düşüncelere sahip insanların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Kadınlara çağrı

Kadının birçok yönden güçlü olduğunu sözlerine ekleyen Samar Sahyoun, “Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsak öncelikle sabırlı olmamız gerekiyor. Kriz süreçlerinde ellerinden geleni yapsınlar. Her zaman ilhama ihtiyacımız var. Bu nedenle birçok zorluk yaşayan ve bu zorluklardan başarı ile çıkan kişilerin biyografilerinin okunmasını öneriyorum. Gelin sağlığımızı psikolojik sağlık ile koruyalım” diye seslendi. Samar Sahyoun, iyi bir psikolojiye sahip olan kişilerin toplumda değişimi sağladığına dikkat çekti.

/Carolin Bazzi- Jinha/