Kadınlardan çağrı: Hasta tutsaklar tahliye edilsin

Cezaevinde tutulan Aysel Tuğluk şahsında tüm hasta tutsaklara yönelik insanlık dışı uygulamalar söz konusu olduğuna dikkat çeken kadınlar, bir an önce hukuksuzluklara son verilip tutsakların tahliye edilmesi gerekliliği üzerinde durdu.
Türkiye ve bölge cezaevlerinde hasta tutsakların durumu her geçen gün daha da ağırlaşıyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere en az bin 605 hasta tutsak bulunuyor. Son bir yılda 64 tutsak cezaevinde yaşamını yitirirken, durumu ağırlaşan ve tedavi hakkı engellenen tutsaklar ise ölüme sürükleniyor. İnfazı yakılan ve ağırlaştırılmış koşullarda tutulan hasta tutsaklar için Diyarbakır ve Van Barosu’nda aileler tarafından başlatılan “Adalet Nöbeti” ise devam ediyor.
Cezaevlerinde durumu ağırlaşan tutsaklardan biri de 2016 yılından beri Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk. Ağır sağlık sorunları yaşayan ve yaşamını tek başına idame ettiremeyen Aysel’e ilişkin kamu hastaneleri tarafından “cezaevinde kalamaz” raporu verilirken, Adli Tıp Kurumu (ATK) ise tersi yönde rapor veriyor.
”Aysel Tuğluk için 1000 kadın” adıyla geçtiğimiz hafta internet üzerinden başlatılan imza kampanyasına Türkiye’nin yanı sıra, Amerika, Almanya, Avusturya, Hollanda, Fransa, İsveç, İngiltere, Küba ve İtalya gibi ülkelerden kadınlar da katıldı. Sekiz dilde açıklamanın yer aldığı kampanyayı şimdiye kadar 6 bine yakın kişi imzaladı.
İmzacılar arasında yer alan kadınlar, hasta tutsaklara ilişkin Jin News’ten Rabia Önver’e değerlendirmelerde bulundu.
‘Aysel Tuğluk serbest bırakılmalı’
Yerine kayyım atanan Çaldıran Belediye Eşbaşkanı Leyla Atsak, “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen Aysel’in serbest bırakılmadığına işaret etti. Leyla, “Aysel Tuğluk tutuklanmadan önce yaşamı boyunca kadın direnişi ve mücadelesinde yer alıyordu. Aysel Tuğluk yaklaşık 5 yıldır cezaevinde tutuluyor ve hasta. Kendisine ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verildi. Aysel’in serbest bırakılıp tedavisinin daha sağlıklı bir şekilde yapılması gerekiyor. Bizler de alanlarda mücadele eden kadınlar olarak Aysel Tuğluk’un serbest bırakılmasını istiyoruz. Cezaevlerinde yapılan hukuksuzluklardan kaynaklı hasta tutsakların durumu daha da ağırlaşıyor. Hasta tutsakların tedavi edilmesi için serbest bırakılmaları gerekiyor” dedi.
Hasta tutsaklar için ‘özgürlük’ talebi 
Hasta tutsakların neredeyse hiçbir hakkını kullanamadığını belirten Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Eşbaşkanı Edibe Babur ise bu tutsaklardan biri olan Aysel için adalet isteyen binlerce kadından biri olduğunu ekledi. Edibe, “Hem Aysel hem de diğer tüm hasta tutsaklar için özgürlük istiyoruz. Hasta tutsakların cezaevlerinde değil evlerinde olmaları, tedavilerinin en iyi şekilde yapılması gerekiyor. Başta Aysel Tuğluk ve onun gibi binlerce hasta tutsağın bir an önce tahliye olması gerekiyor” sözlerini kullandı.
Adalet Bakanlığı’na çağrı
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Edremit İlçe Eşbaşkanı Nuran Bağdur ise şöyle konuştu: Aysel Tuğluk yıllardır cezaevinde ve hasta. Sağlık durumu her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Aysel Tuğluk şahsında tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılıp dışarıda tedavi edilmelerini talep ediyoruz. Adalet Bakanlığı’na çağrımızdır; Cezaevlerinden cenazelerin çıkmasını istemiyoruz. Hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”