Kadınlardan Êlih’deki 8 Mart yürüyüşüne çağrı

Bu yıl 8 Mart’ın direniş ve mücadele ruhunun seferberlik ruhuyla birleştiğini belirten  Hêzo Belediyesi Eşbaşkanı Nazime Avcı, Êlih’te yarın yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı. 

 

Bu yılki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerini Mereş merkezli depremler nedeniyle “dayanışma” temasıyla kutlayan kadınlar, birçok kentte 8 Mart’ta gerçekleştirilecek yürüyüşlere hazırlanıyor. Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) öncülüğünde de 8 Mart’ta Wan, Êlih, Sêrt, Şirnex ve Mêrdîn’de kitlesel yürüyüşler gerçekleştirilecek. Êlih’te 8 Mart Çarşamba günü saat 13.00’te Yılmaz Güney Parkı’nda bir araya gelerek, gerçekleştirilecek yürüyüşe Hêzo Belediyesi Eşbaşkanı Nazime Avcı, katılım çağrısında bulundu. 

 

Bu yıl 8 Mart’ın direniş ve mücadele ruhunun seferberlik ruhuyla birleştiğini belirten Avcı, “Kadınların depremde gösterdiği inşa gücü tüm dünyaya örnek oldu.  Tevgera Jinên Azad (TJA) olarak depremin ilk gününden bu yana deprem bölgesinde dayanışma ruhuyla çalışmaları yürütüyoruz. AKP-MHP iktidarının yıkıcı etkisine karşı yerinde yeniden inşayı var ettik. Kurduğumuz çadır kentle köylerde dayanışma ruhunu gösterdik. Depremden etkilenip Batman’a yerleşen binlerce kişiyle dayanışma gösterdik. Bu halen devam ediyor. Bu yılki 8 Mart ile Newroz’a bu ruhu yansıtacağız. Her yerde kadınlarla bir araya gelerek mücadelenin önemini haykıracağız. 8 Mart günü Yılmaz Güney Park’ında bir araya gelerek, gerçekleştireceğimiz yürüyüşe tüm kadınları davet ediyoruz” dedi.

 

8 MART’TAN NEWROZ’A 

 

TJA aktivisti Leyla Onuk da, AKP-MHP iktidarının ‘Beton’ sevgisinden kaynaklı binlerce insanın yaşamını yitirdiği depremle 8 Mart’ı karşıladıklarını söyledi. Onuk, “Deprem alanında olmayan devlet binlerce insanın ölümünden sorumlu. Halen moloz yığınları arasında kalan cenazeler var. Depremin ilk gününden bu yana gönüllüler depremzedelerle dayanışma gösteriyor. Bunu yaparken seferberlik ruhu öne çıktı. Depremin ilk gününden bu yana devam eden seferberlik ruhu katlanarak devam ediyor. Bu ruhun 8 Mart ve Newroz’da devam edeceğini biliyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

KADINLAR HESAP SORACAK

 

Kadınların 8 Mart haftasını depremzedelerle dayanışma içerisinde geçirdiğini belirten Onuk, şöyle devam etti: “Depremde yaşanan yıkımın yanı sıra verilen kayıplarda var. Depremzedelerin psikolojik desteğe ihtiyacı var. Bu yönlü bir çalışma yürütülüyor. Sadece yemek, giysi ya da barınma değil psikolojik destekle dayanışmayı büyütebiliriz. Deprem bölgesinden veya depremden etkilenip diğer kentlere yerleşenlerle bir olup bu sorunu ortadan kaldırabiliriz. Bunun yanı sıra dayanışma ruhunu 8 Mart alanlarına yansıtabiliriz. Batman’da 8 Mart günü bir yürüyüş var. Kadınlar bu yürüyüşte iktidardan hesap soracak. Kitlesel bir katılım ile gücümüzü göstereceğiz.” 

 

/MA/