Kadınlardan Gökkan’ın duruşmasına çağrı: Ayşe Gökkan’ın yanında olalım

Ayşe Gökkan’ın yargılandığı davanın 3. duruşması yarın. Kadınlar Gökkan’ın duruşmasına çağrı yaptı

Erkek- devlet şiddetine karşı mücadele veren kadınları cezalandırma politikaları sürüyor. Bunun en önemli örneklerinden biri de Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’a verilen 30 yıllık ceza. Hakkında açılan davada 2021’de tutuklanan Gökkan’a, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 30 yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay verilen cezayı, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” kısmı nedeniyle bozmuştu. Davanın bozulan kısmına dair Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlayan davanın ilk duruşması 16 Kasım 2022 tarihinde, ikinci duruşma ise 18 Ocak’a görüldü. Gökkan’ın reddi hakim talepleri ise reddedildi.

Gökkan da salonda olacak

18 Ocak’ta görülen ikinci duruşmada Kürtçe tercüman eşliğinde konuşmak isteyen Gökkan, işitme problemi ve Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’nde (SEGBİS) yaşanan sorun nedeniyle beyanda bulunamadı. Avukatları yaşanan sorunlar nedeniyle Gökkan’ın duruşmaya getirilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, bu talebi kabul ederek duruşmayı 30 Ocak tarihine erteledi.

Duruşmada olacağız

Ayşe Gökkan’ın bugün görülecek duruşmasına kadınlardan çağrı var. Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi Elif Turan, Gökkan’ın eril devlet tarafından uzun süredir tutuklu olduğuna dikkat çekti. Turan, “Biz buna tutukluluk demiyoruz, ‘Rehin alınmıştır’ diyoruz. Kürt ve kadın kimliğiyle Ayşe Gökkan arkadaşımız uzun süredir mahkemelerdeki dik duruşuyla da hepimize moral veriyor. Onun güçlü duruşu mücadelemize güç katıyor. Kadın örgütleri olarak ayın 30’unda görülecek duruşmada hazır bulunacağız. Bütün kadın örgütlerini Ayşe Gökkan yoldaşımıza destek olmaya çağırıyoruz” dedi.

Ayşe kadınların yanındaydı

Kadın hakları aktivisti Aklime Hanas, Gökkan’ın uzun süredir tutuklu olmasına tepki göstererek, “Ayşe Kürt bir kadındır, bundan kaynaklı devlet tarafından tutuklandı. Başta bizler olmak üzere dünyadaki tüm kadınlar için mücadele veren biridir. Pazartesi günü Ayşe’nin duruşmasında olalım” çağrısında bulundu.

Avukat Vurgun: Kadınları adliyeye bekliyoruz

Ayşe Gökkan’ın avukatı Özüm Vurgun ise şunları söyledi: “Daha önceki duruşmalarda mahkeme başkanının müvekkilimiz Ayşe Gökkan ve biz müdafilere karşı saldırgan tutumu sebebiyle tarafımızca savunma verilmemiştir. Buna rağmen Yargıtay fazla ceza tayini sebebiyle yerel mahkemeye tekrar göndermiştir. Yerel mahkemenin bize ve müvekkilimize karşı yürüttüğü düşman ceza hukukunu kabul etmiyoruz. Ayşe Gökkan şahsında tüm kadınlara karşı yürütülen düşmanca politikalara karşı mücadeleyi büyütmek amacıyla kadınları Diyarbakır Adliyesi’ne bekliyoruz.”

/Jinnews/