Kadınlar son 10 yılda önemli zaferler elde etti

Kadınların önünde uzun bir yol olsa da eşitlik mücadeleleri tüm dünyada katlanarak devam ediyor! Son 10 yılda dünyamızda kadın hakları konusunda önemli ilerlemeler yaşandı. 

İşte bunlardan bazıları:

UN Women

 Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) 2 Temmuz 2010 yılında kuruldu. UN Women ile; daha önce Birleşmiş Milletler bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin olarak çalışan dört ayrı birim birleştirilmiş oldu. Böylece Eşitlik konusu yükseltildi ve daha görünür hale getirildi.

 2011: LGBTQ + 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylere yönelik ayrımcılıkla mücadele etmek için cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili ilk BM kararını kabul etti. Bu kararı nefret suçları, eşcinselliğin yasaklanması ve ayrımcılığın da dahil olduğu LGBT bireylere yönelik şiddetin belgelenmesi ile ilgili BM raporları izledi.

2012: Kadın sünnetine karşı mücadele

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, kadın sünnetini yasaklamak için dönüm noktası niteliğinde bir kararı kabul etti. Bu karar aynı zamanda kadına yönelik çeşitli şiddet türlerini de ele alan bir dizi kararı beraberinde getirdi.

Özellikle Afrika’da 26 ülkede 100 milyon kadının hayatını kabusa çeviren sünnetin yasaklanmasının ardından aralarında Sudan’ın da olduğu birçok ülke sünneti yasakladığını açıkladı. Ancak özellikle kırsal kesimlerde gizli olarak sünnetin yapıldığı biliniyor ve kadın sünnetine karşı dünya çapında ciddi bir farkındalık yaratan kadın örgütleri ve aktivistlerin mücadelesi de aralıksız devam ediyor. 

 2014: Malala’nın çıkışı kadınlara umut oldu

Pakistan’ın kuzeyinde, Taliban’ın güçlü olduğu Svat Vadisi’nde yaşayan Malala Yusufzay kadın hakları konulardaki aktivistliğiyle tanındı ve kızların okuması için yürüttüğü kampanyalar nedeniyle ülkede sembol isim haline geldi.

Çocuk aktivist, kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücadele dolayısıyla 2011 yılında Pakistan hükümetince verilen “ulusal barış ödülüne” layık görüldü.

Malala, yaşadıkları bölgenin kontrolünü ele geçiren Taliban militanları ile yaşamanın nasıl bir şey olduğuyla ilgili yazdığı günlüğüyle gündeme geldi. Pakistanlı kızların okula gitmesi için sürdürdüğü mücadele nedeniyle Pakistan Talibanı’nın hedefinde olan Yusufzay, 9 Ekim 2012 tarihinde militanlar tarafından düzenlenen silahlı saldırıda başından vurulmuştu.

 Malala tedavi için İngiltere’ye götürülmüştü. Daha sonra ABD Başkanı Barack Obama tarafından kabul edilmiş, uluslararası camiada insan hakları ve kız çocuklarının eğitimi konusunda çalışmaları ile tanınmıştı. Son olarak Avrupa Parlamentosu’nun her yıl insan hakları dalında verdiği Sakharov Ödülü’nün bu yılki sahibi olmuştu.

2015: BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

2015’te Birleşmiş Milletler’e üye 193 ülke tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kabul edildi. 17 ana, 169 da alt hedefin belirlendiği kararda cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi önemli başlıklıklar olarak yer aldı. 

 2017: #MeToo kampanyası dünyayı etkiledi 

Cinsel tacize uğrayan kadınların sosyal medya üzerinden paylaştıkları #MeToo hashtag kampanyası kısa sürede tüm dünyada yankısını buldu.  Dünya çapında on binlerce kadın başlarına gelen taciz ve istismar olaylarını paylaştı. Kampanyanın etkisiyle Avrupa Birlği Parlamentosu taciz ve cinsel saldırıyı soruşturmak için bir karar aldı. 

Bir yol sonra da Dünya Bankası, dünyadaki ülkelerin yaklaşık yüzde 86’sının cinsel tacizi yasakladığını bildirdi. Ancak yasal olarak durum böyle olmasına rağmen aile içi şiddet ve cinsel taciz devam ediyor. Buna karşı kadınları güçlü ve örgütlü mücadelesi de sürüyor. 

 2017: IŞİD’in başkenti Rakka özgürlük tutkunu Kürt kadınlarının eline geçti

 Ortaçağ karanlığından hortlayan IŞİD terör örgütü, Kürt özgürlüğünün ana merkezlerinden Kobani’de Kürt kadınlarının öncülüğünde ortaya konulan destansı bir direniş sayesinde 1 Kasım 2014’te yenilmişti. 

Kobani yenilgisi IŞİD için sonun başlangıcı oldu.

10 Aralık 2016 tarihinde IŞİD’e ve müttefiklerine karşı Fırat’ın Gazabı hamlesini başlatan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve içinde yer alan YPJ birlikleri, aylar süren savaşın sonunda 17 Ekim 2017’de IŞİD’in başkenti Rakka’yı ele geçirdi.

 YPJ Komutanlığı adına zafer konuşması yapan Nesrin Abdullah, Rakka zaferini tüm dünya kadınlarına armağan ettiklerini söyledi.  450 bin sivilin IŞİD’den kurtarıldığını da açıklayan Nesrin Abdullah, Rakka’nın kadınların iradesi ile IŞİD’den kurtarıldığını belirtti…

Las Tesis dünyayı salladı

Şili’de feminist grupların Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle hazırladığı performans kısa sürede tüm dünyaya yayıldı.

Şili’nin Valparaiso kentinden feminist bir kolektifin hazırladığı ‘Yolunda bir tecavüzcü’ adını taşıyan performansı La Tesis ile kadınlar, kadın cinayetlerini, cinsel saldırı ve istismar olaylarını protesto ettiler.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerin ardından Şili’de başlayan protestolar tüm dünyaya yayılmaya başladı. Birçok ülkede kadınlar meydanlarda gözlerini bantla kapatarak dans gösterisi yaptılar. Dans dalga dalga yayıldı ve kadınların marşı ülkelerin sokaklarında yankılandı.