Kamala Harris: Benden önce gelen kadınlar sayesinde buradayım

ABD’nin ilk kadın başkan yardımcısı seçilen Kamala Harris, yemin ederek görevine başladı. Törenin ardından sosyal medyada bir video yayınlayan Harris, önceki nesillerin ve bugünün mücadeleci kadınlarını andı:
“Çoğu zaman göz ardı edilen ancak çoğu zaman demokrasimizin bel kemiği olduklarını kanıtlayan siyah kadınlar da dahil, herkes için eşitlik, özgürlük ve adalet için bu kadar çok savaşan ve fedakarlık yapan kadınları.”

ABD’de yapılan 59. başkanlık seçiminde Demokrat aday Joe Biden’ın başkan yardımcısı seçilen Kamala Harris, başkent Washington’daki Kongre binasında, yoğun güvenlik önlemleri altında yemin ederek görevine başladı.

Annesi Hindistan’dan göç eden ve meme kanseri üzerine çalışan bir araştırmacı, babası Jamaikalı bir ekonomist olan Harris böylece aynı zamanda ABD’nin ilk siyah ve ilk Güney Asya asıllı da başkan yardımcısı.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in yeminini ettiren isim de, Anayasa Mahkemesi’nin ilk Latin Amerika kökenli yargıcı Sonya Sotomayor oldu.

Yemin töreninin ardından, Twitter’da bir video paylaşan Harris,

 

“Bugün benden önce gelen kadınlar sayesinde buradayım. Ve bugün buradaki varlığımdan en sorumlu kadın,  her zaman kalbimizde olan annem, Shyamala Gopalan Harris. 19 yaşında Hindistan’dan buraya geldiğinde, belki de bu anı hiç hayal etmemişti. Ama böyle bir anın mümkün olduğu bir Amerika’ya o kadar derinden inanıyordu ki. Bu yüzden, onu ve geçmiş nesillerdeki kadınları düşünüyorum. Siyah kadınları düşünüyorum. Ülkemizin tarihi boyunca, bu gece, bu anın yolunu açan Asyalı, Beyaz, Latin ve Kızılderili kadınları. Çoğu zaman göz ardı edilen ancak çoğu zaman demokrasimizin bel kemiği olduklarını kanıtlayan siyah kadınlar da dahil, herkes için eşitlik, özgürlük ve adalet için bu kadar çok savaşan ve fedakarlık yapan kadınları.

Yüzyılı aşkın süredir oy hakkını güvence altına almak ve korumak için çalışan tüm kadınlar: 100 yıl önce 19. Değişiklik ile, 55 yıl önce Oy Hakları Yasası ile ve şimdi 2020’de sandığa giden ve oy hakkı ve seslerini duyurmak için mücadeleye devam eden yeni nesil kadınlarımızla.

Bu gece, onların mücadeleleri, kararlılıkları ve gelecek tahayyüllerinin gücünü düşünüyor, onların omuzlarında ayakta duruyorum.”

Bir Kamala Harris Portesi