Kamala Harris: Sadece kürtaj hakkı değil, diğer haklar da tehlikede

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, kürtajı anayasal hak olarak gören Roe vs. Wade adlı kararın Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmesinin, eşcinsel evlilik ve doğum kontrolü dahil olmak üzere diğer hakları da tehlikeye atacağını söyledi.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris, kürtajı anayasal hak olarak gören  dönüm noktası niteliğindeki Roe vs. Wade adlı kararın Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmesine ilişkin konuştu.

Harris, mahkemenin muhafazakar kanadının giderek daha fazla kendini gösterdiğini söyledi. “Hala inanamıyorum diyen Harris, eşcinsel evlilik ve doğum kontrolü de dahil olmak üzere diğer hakları tehlikeye atacağını söyledi.

Yüksek Mahkeme kararının ardından Cumhuriyetçilerin çeşitli eyaletlerde kürtajı kısıtlama ve yasaklama çabalarına karşı koymanın yollarını arayan Demokratlar oldukça endişeli.

Harris, ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj yasağı kararını öğrendiğinde uçaktaydı. Karar anını öğrendiği zaman yaşadığı şoku aktarmak için sosyal medya aracılığıyla o anların görüntüsünü paylaştı. Yüzünde derin bir endişeyle haberleri izliyor, çenesine koyduğu eliyle belki de ne yapabileceğini düşünüyordu.  “Mahkeme yarım asırdır kadınlara tanınan bir anayasal hakkı ellerinden aldı. Bu şok edici.”

ABD’nin ilk kadın ve ilk siyah başkan yardımcısı olan Harris, kadınların kürtaj hakkı için elinden gelen her şeyi yapacağına söz verdi. Ancak Demokratların hoşlarına gitmeyen bu karara karşı yapabilecekleri hamleler kısıtlı.

Yüksek Mahkeme kararını bertaraf edebilecek bir yasa imkanlı görünmüyor

Demokratlar kürtajı federal düzeyde anayasal bir hak olarak kabul eden bir yasa tasarısını Kongre’den geçirmek ve böylece Yüksek Mahkeme kararının etkisini bertaraf etmek istiyor. Fakat Demokratların, Kongre’nin üst meclisi olan Senato’dan herhangi bir yasayı geçirebilmek ve “filibuster” denilen engeli aşabilmek için 60 senatöre ihtiyacı var. Ancak güncel dağılım nedeniyle Cumhuriyetçiler geçmesini istemedikleri yasalar için oylamaya geçilmesini engelleyerek istemedikleri teklifleri bloke edebiliyor. Bu nedenle Demokratların 24 Haziran 2022 tarihli Yüksek Mahkeme kararını bertaraf edebilecek bir yasa geçirmesi şu anda imkansız görünüyor.

Yönetimin, prosedürü yasaklayan eyaletlerde kürtaj yapmak için federal toprakları kullanacağı yönündeki haberlerin de asılsız olduğunu söyleyen Harris, bunun yerine, yönetimin düşük ilaçlarının tedariğini sürdürmeye ve düşük gelirli kadınların gerekirse doktorların bunları gerçekleştirmesine izin veren eyaletlere seyahat edebilmelerini sağlamaya odaklandığını söyledi.

Harris, Biden yönetiminin kendi ülkelerinden tıbbi destek almak için seyahat etmesi gereken düşük gelirli kadınlar için seyahat desteği vermeyi düşündüklerini de söyledi. Birçok kadının çocuk bakımı ve diğer masrafları da ödemek zorunda kaldığı için bu seyahatleri karşılayamadıklarını vurguladı.

 

/eka/