Kamışlo: Kadın, Sanat ve Edebiyat Festivali yarın başlıyor

Bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Kadın, Sanat ve Edebiyat Festivali, Rojava’nın Kamışlo kentinde yapılacak. 1-6 Mart tarihleri arasında yapılacak festivale farklı ülkelerden kadınlar da katılacak.

Festivalde tiyatrodan müziğe, filmden folklora etkinlikler düzenlenecek. Hazırlıkların büyük bir heyecan ile yapıldığını belirten Kuzey Doğu Suriye Cizre Bölgesi Kültür Sanat Komitesi Eşbaşkanı Sûat Hisên, tüm kadınlara katılım çağrısında bulundu. 

 Rojda Seyidxan / Jinhaagency

 Kuzey Doğu Suriye’de kadınlar oluşan yeni sistemin tüm kurumlarında aktif bir şekilde yer alıyor. Önemli kurumlardan biri olan kültür-sanat alanına da öncülük eden kadınlar, birçok çalışmaya da imza atıyor.

Bu çalışmalar kapsamında Kuzey Doğu Suriye Cizre Bölgesi Kültür Sanat Komitesi öncülüğünde her yıl 01-06 Mart tarihleri arasında Kadın, Sanat ve Edebiyat Festivali düzenleniyor. Bu yıl altıncısı düzenlenecek olan festival Kuzey Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde gerçekleştirilecek. Festivale tüm halklardan kadınların kendi kültürel renkleri ile katılım sağlaması bekleniyor. 

 “Kadın ve sanat arasında tarihsel bir bağ var”

Kuzey Doğu Suriye Cizre Bölgesi Kültür Sanat Komitesi Eşbaşkanı Sûat Hisên festivale ilişkin konuştu. Sanatı temsil eden ve en iyi şekilde savunanın kadınlar olduğunu belirten Hisên, “Sanat denilince akla kadın geliyor. Kadın ve sanat birbirinden kopuk değil ve aralarında tarihsel bir bağ var. Kültür ve sanatı yaratan kadınlar yine aynı zamanda koruyanlar da kadınlar. Kültürümüz üzerine saldırılar gelişmesine rağmen biz de onu savunmak ve daha da geliştirmek için mücadele ediyoruz. Tarihsel dayanakları güçlü olan kültürümüzü daha da geliştirmek ve tüm dünya halklarına da tanıtmak istiyoruz” diyerek, kültür ve sanatın korunmasının herkesin sorumluluğunda olduğunu belirtti. 

 Müzikten filme; folklordan tiyatroya dolu dolu etkinlik

Bu yıl altıncısı düzenlenecek festivalin hazırlık aşamalarına ilişkin bilgi veren Hisên sözlerine şöyle devam devam etti:

“Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediğimiz bir festival. Etkinlikler 8 Mart kapsamında yapılacak. Yaklaşık bir aydır festivalin çalışmasını yürütüyoruz. Bu yıl festivalin ana teması ‘Kadın Yaşamdır, Kültürü Yaratandır’ olacak. Hesekê ve Qamişlo kantonlarını kapsayacak şekilde organize edilmiş durumda. Her iki kantondan kadınlar katılacak. Kadınlar festival boyunca sanatsal ve kültürel ürünlerini sergileyecek; müzik, folklor ve tiyatro gösterimleri olacak. Edebiyat yarışmaları yine festival kapsamında düzenlenecek. Ayrıca kültür ve sanatın temsilcisi olan kadınları konu alan film gösterimleri de olacak.”

 Farklı ülkelerden kadınlar da katılacak

Festivale farklı ülkelerden kadınların katılım sağlayacağını ve kendi kültürel zenginliklerini yansıtacak etkinlikler düzenleyeceklerini belirten Hisên, festival sonunda başarı ödüllerinin de dağıtılacağını sözlerine ekledi. 8 Mart haftası nedeniyle festival çalışmalarının büyük bir heyecan ile yapıldığını ve kentte de bu heyecanın hissedildiğini ifade eden Hisên, tüm kadınları renkleriyle, kıyafetleriyle festivale davet etti.

https://jinhaagency.com/tr/tum-haberler/content/view/4044