KCDP: Ekim ayında 18 kadın katledildi

KCDP’nin Ekim ayı raporuna göre, 18 kadın erkekler tarafından katledildi, 19 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Rapora göre, kadınların yüzde 72’si evlerinde katledildi.

Son 19 yılda binlerce kadın en yakınındaki erkekler tarafından katledilirken, kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile feshedilmesinin ardından kadına yönelik saldırılarda gözle görülür artış yaşandı.

Her ay kadın katliamlarına dair hazırladığı raporu paylaşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Ekim ayında 18 kadının katledildiğini, 19 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirtti. Raporda, katledilen 18 kadından 12’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemezken, 6’sı da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü.

“Şiddet boyut değiştirerek devam ediyor”

Raporun devamında şunlar belirtildi: “Ekim ayında öldürülen 18 kadının 11’i evli olduğu erkek, 3’ü birlikte olduğu erkek, 1’i oğlu, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i akrabası tarafından öldürülmüştür. Öldürülen kadınların 1’inin faille olan yakınlığı tespit edilememiştir. Kadınların 13’ü evinde, 2’si arabada, 1’i sokak ortasında, 1’i işyerinde, 1’i avukatlık bürosunda öldürülmüştür. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 72’si evlerinde öldürüldü. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”