KCDP: Mart ayında 24 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2022 Mart ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, Mart ayında 24 kadın erkekler tarafından katledilirken, 19 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.
Raporda 12 kadının hayatına dair karar almak istemesi bahanesiyle katledildiğine yer verildi. Raporda, “Öldürülen 24 kadından 11’inin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 12’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile 1 kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü. 11 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” ifadelerine yer verildi.
Rapora göre Mart ayında katledilen 24 kadının 11’i evli olduğu erkek, 3’ü birlikte olduğu erkek, 2’si akrabası, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 1’i babası, 1’i oğlu, 1’i tanımadığı biri ve 1’i de kendini ısrarlı takip eden biri tarafından katledildiğine yer verildi.
KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE KATLEDİLDİ
Raporda, kadınların 15’inin evinde, 3’ünün sokak ortasında, 2’sinin su ve kenarında, 1’inin arabada, 1’inni iş yerinde, 1’inin otelde ve 1’inin ise bir AVM’nin otoparkında katledildiği belirtildi. Raporda Mart ayında katledilen kadınların yüzde 63’ünün evlerinde katledildiği ifade edildi.
KADINLAR EN ÇOK ATEŞLİ SİLAHLAR İLE ÖLDÜRÜLDÜ
Mart ayında kadınların10’unun ateşli silahlarla katledildiğine yer verilirken, 9’unun kesici aletlerle, 4’ünün boğularak katledildiği belirtildi.  1 kadının hangi silah ile öldürüldüğü tespit edilemediğine yer verildi.

 

 

/MA/