KESK’li kadınlar: Cinsiyetçi politikalara karşı sandığa gideceğiz

KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin oturma eyleminde seçimlere dair tutumlarını açıklayan KESK İzmir Kadın Meclisi, 14 Mayıs’ta iktidarın tekçi, cinsiyetçi, ırkçı politikalarına dur demek için sandığa gideceklerini vurguladı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir 2 Nolu Şube, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iadesi talebiyle Karşıyaka Çarşıda düzenlediği oturma eylemine 252’nci haftasında devam etti. Bu hafta eyleminde KESK İzmir Kadın Meclisi seçimlere dair tutumunu açıkladı. “Kadın kazanımları pazarlık konusu edilemez” pankartı açılan açıklamada, “Hukuk ve adaleti yok sayanlara oy yok”,  “Vardık, varız, varolacağız”, “Çocuk istismarına göz yumanlara oy yok” ve “6284’ü uygulamayanlara oy yok” dövizleri taşındı. Sık sık “Jin Jiyan azadi”, “İstabul Sözleşmesi bizim vazgeçiyoruz” ve “Direne direne kazanacağız” atılan açıklamaya kentte bulunan siyasi parti ve kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş da katıldı.

Basın metnini Tarım Orkam Sen Kadın Sekreteri Sibel Çelik ve Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Kadın Sekreteri Sabiha Metin okudu.

Gündemlerinde kadın kazanımlarının pazarlık konusu yapılmasına karşı itirazları ettikleri bir genel seçim olduğu vurgulanan metinde, “AKP/MHP iktidar bloğu, bir avuç sermayedar zenginliğine zenginlik katsın diye, emeği ve doğayı gasp ediyor. Ardı arkası kesilmeyen özelleştirme politikalarıyla, başta eğitim, sağlık ve yerel hizmetler olmak üzere kamusal hizmetlerin tümünü tasfiye etti. Sağlıkta dönüşüm adı altında sürdürülen piyasalaşma gerek sağlık hizmeti verenlerin gerekse sağlık hizmetinden faydalananların içinde bulunduğu kötü koşulları daha da ağırlaştırdı” ifadeleri yer aldı.

‘KAZANIMLAR PAZARLIK KONUSU OLDU’

AKP-MHP iktidar bloğunun kadın hayatını hiçe saydığı ifade edilen açıklamada, “AKP-MHP iktidarının neo-liberal politikalarıyla gün be gün artan eşitsizliklerle, Türkiye kadın yoksulluğunun en fazla, kadın istihdamının en düşük olduğu ülkelerden biri. Bizleri halihazırda çepeçevre kuşatan toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, deprem ve ekonomik krizle birleşince her alanda güvencesizlik daha da derinleşiyor. Kadınların yıllarca mücadele ederek elde ettikleri kazanımları ortadan kaldırmaya yönelik pazarlıklarla oy toplamaya çalışıyor. İktidarın seçim kampanyasında karma eğitimin zorunlu olmaktan çıkarılması, 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un ortadan kaldırılması ve LGBTİ+ derneklerinin yasaklanması da var” denildi.

CİNSİYETÇİLİĞE KARŞI SANDIĞA!

14 Mayıs’ta bu tekçi, cinsiyetçi, ırkçı iktidara dur demek için sandıklarda olacaklarının vurgulandığı açıklamada, “14 Mayıs seçimlerinde kadınların tercihi bellidir. Kadınların emeği, kimliği, bedeni üzerinden söz söyleyenlere dur demek için; Emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz bizimdir demek için; Kadınlar, eşitlik, adalet, laiklik, barış, özgürlük mücadelesini sürdüren politikaların yanında olacaktır” diye belirtildi.

ADAYLAR SÖZ ALDI

Açıklamada konuşan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İzmir Milletvekili Adayı Canan Kebent Özkan, da kendisinin de KHK ile ihraç edildiğini hatırlatarak, “Emekçiler olarak KHK rejimi üzerinden geldik. Yargı ile hesabımız da var. Mücadele ve Dayanışma ile geleceğimize atılan KHK tırpanın üzerinden geldik. Hakkımızı almak için yola çıktık. İstanbul sözleşmesini geri kaldıranlardna çocuk istimarlarından hesap soracağız. 14 mayısta karanlığı yırtıp halaylarımız zılgıtlarımızla geleceğiz” dedi.

KADIN BAKIŞ AÇISI

Ardından söz alan Yeşil Sol Parti Milletvkili Adayı ve KHK ile ihraç edilen Semra Kıratlı ise şunları söyledi: “7 yıl önce KHK’lılar işlerinden koparıldu. Üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen emekçiler alanlarda mücadelesini veriyor. Direneb tüm arkadaşlarımızı kutluyorum. 14 Mayıs ile birlikte hukuk tanımayan rejim yenilecek. Yeşil Sol Parti çoğulcu bir mücadele ile kadın bakış açısıyla yeni bir Türkiye inşa edecek. Kadınlar yeni Türkiyenin kurucusu olacak. Kadınlar olarak başaracağız.” 

 

/Mezopotamya Ajansı/