Kiye: Kürtçe için çalışacağım

Yeşil Sol Parti’nin Van adaylarından Havin Kiye, Kürtçenin resmi dil olarak anayasal güvence altına alınması ve ana dilde eğitim hakkı için mücadele edeceğini söyledi.

Yeşil Sol Parti genç adaylarından Wan (Van) 7. sıra milletvekili adayı Havin Kiye, Kürtçenin ve Kürt kültürünün siyaseten temsil edilmesi mücadelesini Meclis’te sürdüreceğini belirtti.

Wan’da 8 milletvekilinin 8’ni de almayı hedefleyen Yeşil Sol Parti’nin açılan her seçim bürosu, binlerin katılımıyla miting havasıyla açılıyor. Kürt Dili ve Edebiyatı lisansı, Kürt Dili ve Kültürü yüksek lisansı olan Kiye, Kürtçenin ve Kürt kültürünün siyaseten temsiline önem verdiğini söyledi. Kiye, milletvekili seçildiği taktirde Kürtçenin resmi dil olarak anayasal güvence altına alınması, ana dilde eğitim hakkı için mücadele edeceğini ifade etti. Kürt sanatçıların vergi ödemelerine rağmen devlet ve kamu kaynaklarından adil bir şekilde yararlanamadığını anımsatan Kiye, Kürt sanatçıların bu kaynaklardan yararlanması gibi birçok temel amacının ve hedefinin olduğunu belirtti.

KİYE KİMDİR?

Havin Kiye, 1994’te Wan’ın Şax (Çatak) ilçesine bağlı Narlı köyünde doğdu. Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisansa yerleşti, 2022’de tamamladı. Kiye, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde de lisans eğitimine devam ediyor. Kiye, yeminli Kürtçe tercüman olarak çalışıyor.

 

/ANF/