KJK Eğitim Komitesi Kürt Dil Bayramı’nı kutladı

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı vesilesiyle açıklama yapan KJK Eğitim Komitesi “Toplumumuzun kaderinin belirlendiği bu hassas süreçte herkes mücadele ve direnişi kendisine esas alarak rolünü oynamalı” çağrısında bulundu.

Kürdistan Kadınlar Toplulukları (Komalên Jinên Kurdistan-KJK) Eğitim Komitesi 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

KJK’nin açıklamasında şu vurgular öne çıktı:

“Dil herkes için var olma ve toplumun kimliği anlamına gelmektedir. Kürt kimliği, dili ve varlığını inkar eden Türk devletinin işgalci sistemine karşı bugün Önder Apo’nun öncülüğünde büyük bir mücadele yürütülüyor. Kürt halkını inkar ve imha girişimlerine rağmen Kürtler her alanda bu mücadeleye sahip çıkıyor. PKK hareketi bugün özgür Kürt’ün kimliğidir. İnsanlık ailesi içinde bugün Kürt dili dünya dillerinin en eski kaynağı ve kökü konumundadır. Zira Önder Apo’nun da belirttiği gibi Kürt halkı Mezopotamya’nın en eski halkıdır.

Kürdistan devrimi Ortadoğu’da bir Rönesans’tır ve PKK, bu Rönesans’ın adıdır. Kürt halkının özgürlük mücadelesinde temsilini bulan bu PKK hareketinin mücadelesi bütün toplulukların özgürlüğünü esas almaktadır. PKK ve Kürt halkının bu alternatif duruşu vahşi ve insanlık dışı saldırılara yol açıyor. Önder Apo’nun dikkat çektiği gibi özgürlük kendi kendini yönetmeyle başlıyor. Özgürlük hareketimizin kendi kendini yönetme anlayışı çok renklilik ve çok sesliliğe dayanıyor. Bu konudaki en açık örnek Rojava Kürdistanı’dır.”

‘KÜRTLER ÖNDER APO SAYESİNDE KAZANIM SAHİBİ OLDU’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesine uygun olarak Kürt halkının bugün dünyanın farklı yerlerinde kazanım sahibi olduğuna dikkat çekilen açıklamada devamla şu şu örnekler verilerek, Kürt Özgürlük Hareketi’nin Kürtçe eğitime verdiği önem dile getirildi: “Maxmûr Kampı bunların başında gelmektedir. Bu kampta çok kıt olanaklara rağmen inkar edilen, yok sayılan bir dille Kürtçe okullar açıldı, Kürtçe eğitim müfredatı hazırlandı, Kürtçe öğretmenler yetiştirildi. Bu kampta eğitim gören öğrenciler arasından onlarca öğretmen, doktor, sanatçı, mühendis, gazeteci, yazar ve edebiyat çıktı. Ayrıca daha önce bir çölden farksız olan Maxmûr verimli meyve bahçelerine ve direniş ile onurun kalesine dönüştürüldü.”

HAWAR’IN TEMELİ ÜZERİNDE BÜYÜK GELİŞMELER ORTAYA ÇIKTI

Dilin toplumun ruhu olduğu belirlemesine de dikkat çeken KJK Eğitim Komitesi, “Şayet toplumun dili yasaklanırsa, bu sadece toplumun birbirini anlamasını ve gelişimini engellemiyor, aynı zamanda toplumun hayat damarları da kuruyor ve toplum kendi doğasının dışına çıkıyor. Bu anlamda dilin özgürlüğü ve gelişimi için atılan adımlar toplumun fikir ve manevi dünyasının da gelişimine hizmet ediyor” vurgusunu yaptı.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nın çok zor şartlar altında Kürtçe için verilen emekte katkısı bulunanların da anıldığını belirten KJK Eğitim Komitesi açıklamasında devamla şu görüşler dile getirildi: “Celadet Elî Bedirxan ve arkadaşları 15 Mayıs 1932’de Suriye’nin başkenti Şam’da Hawar dergisinin ilk sayısın çıkartı ve bu tarihin temelleri üzerinde Kürt Özgürlük Hareketi, daha büyük gelişmeler ortaya çıkarmayı başardı. Onlarca gazete, dergi, kitap, ajans ve televizyon kanalı bu tarihe eklendi. Bu anlamıyla Kürt dilinin gelişiminde emeği geçen herkesi bir kez daha anıyoruz.”

VİCDAN VE ONUR SAHİBİ HERKES HAREKETE GEÇMELİ

Kürt Dili Bayramı’nın kutlandığı bu günlerde Türk devletinin Kürt halkının kazanımlarını yok etmek için işgal saldırılarını arttırdığını belirten KJK Eğitim Komitesi, son olarak şu çağrıda bulundu: “Tarih bilincine sahip her Kürt, Kürt halkının en büyük düşmanını Türk devleti olduğu biliyor. Bundan dolayı her Kürt, vicdan ve onur sahibi, demokrat ve barışsever sahibi herkes bu işgal saldırılarına karşı tavır almalı. Toplumumuzun kaderinin belirlendiği bu hassas süreçte herkes mücadele ve direnişi kendisine esas alarak rolünü oynamalı.”

/anf/