Kobani’de Kürt kadınlarının vurulduğu Helinc Katliamı’nın üzerinden iki yıl geçti

23 Haziran 2020 Salı günü akşam saat 19:30 sularında, Türkiye’ye ait bir Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), Kobani’ye bağlı Helinc köyündeki bir evin bahçesinde dinlenmekte olan Kürt kadınlarına füze fırlattı.

Saldırıda kadınlardan Leyla Van, Zehra Berkel, Mizgin Hebun Halil, Emine Veysi hayatlarını kaybetti.

Leyla Van, Zehra Berkel ve Mizgin Hebun Halil, Rojava’da kadın çalışmaları yapan Kongra Star’ın yöneticileriydi. Yaklaşan konferansları için Kobani köylerinde kadın delege çalışması yapıyorlardı. Silahsızlardı. Sivillerdi ve herhangi bir eylemlilik içinde değillerdi.

Saldırıya uğrayan ev Emine Veysi’nin eviydi. Leyla Van ve arkadaşları Emine anneye günün yorgunluğunu atmak, bir parça soluklanmak için gitmişlerdi.

Kürt kadınlarını katleden Türk SİHA’sı ise Urfa’dan havalanmış, Türkiye- Suriye sınırından 10 kilometre kadar içeri girmişti. Urfa tugayında konuşlu mobil SİHA kontrol merkezinin yönlendirdiği SİHA önceden tespit edilen evin bahçesindeki kadınlara kullanılması yasak olan füze fırlatmış, çekip gitmişti. Kobani’nin hava sahasından Ruslar sorumluydu. Amerika, Rus ve Türk heyetleri arasında görüşmeler yapıldıysa da bir sonuç çıkmadı.

Amerikalı ve Rus yetkililer Rojava Özerk Yönetimi’ne doğru dürüst bir açıklama bile yapmadı. Önlem alacaklarına, saldırılara engel olacaklarına dair söz verdiler ama verdikleri sözleri tutmadılar. Tutmadıkları, yalan söyledikleri içindir ki saldırıların arkası kesilmedi. Rojava’ya SİHA saldırıları o günden sonra da devam etti, ediyor.

Öte yandan Rojava Özerk Yönetimi de şu ana kadar yapılan soruşturmanın ve incelemenin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmadı.

Türk devletinin uluslararası hukuku çiğneyerek, Kürt kadınlarına yaptığı korsanca saldırının insanlık şucu olduğunu belirten Leyla Van’ın abisi Günay Aslan, Türk devleti ve Erdoğan hakkında uluslararası bir mahkemede dava açmaya çalıştıklarını bunun için de teknik ve tıbbı raporlara ihtiyaç duyduklarını söyledi…