Kobanili Edlê: Toprağımıza olan sevgimiz ve onu korumak istemimiz zafere ulaşmamızı sağladı

15 Eylül 2014’te 3 koldan Kobani’ye saldıran IŞİD aylar süren destansı direnişin ardından 26 Ocak 2015’te özgürleştirildi. Kobani halkının YPG ve YPJ öncülüğünde IŞİD’e karşı verdiği mücadele yer alan Kobanili Edlê Bekir de zaferde payı olan Kobanili kadınlardan biri.

Direniş günlerinde cepheden cepheye koşturan, savaşçılara yemek yapan, yaralıları tedavi eden, hayatını kaybedenler için törenler düzenleyen Edlê, o günlerde yaşananları ANHA’ya anlattı:

”Gücümüzü ve irademizi savaşçılardan alıyorduk” diyen Edlê, “Kobani savaşı esnasında Kürt kadınının adı da tarihe geçti.” diyor. Kürtlerin zafer bayrağını dalgalandırmalarında kadınların rolüne dikkat çekiyor.

Kadınların haklarının tarih boyunca ellerinden alındığını ve kadınların görmezden gelindiğini belirten Edlê, ”Ancak önder Öcalan’ın fikrinin yayılmasıyla birlikte kadınlar haklarına kavuştu, hayatın her alanında yer aldı ve her alanda başarı elde ettiler” diyor.

Kobani direnişi tecrübesine de değinen Edlê o yılları şöyle yad ediyor: “IŞİD vahşetine karşı korkusuzca ve tereddütsüz savaştık. Ne ara şehitler kervanına katılacağımızı bilmiyorduk. Fakat her bir şehit verdiğimizde irademiz daha da güçleniyordu. Bakurê Kürdistan halkının tüm kesimlerinden destek aldık. Sınırın korunması olsun, kendi şehirlerinde olsun bize büyük bir destek verdiler. Kobani’de yalnız olmadığımızı o zaman anladık. Kürt halkı, Kobani direnişinde birlik ve beraberlik sonucu tarihe damgasını vurdu. Bir olmanın, kenetlenmenin önemini bir kez daha bize kanıtladı…”

”Kobani direnişinin Kürdistan’ın her yerinden ve dünyadan geniş destek aldığını” söyleyen Edlê, ”Kürdistan’ın ve Avrupa’nın her yerinde gösteriler düzenlendi. 1 Kasım Dünya Kobani’ye Destek Günü olarak ilan edildi” diyor ve şöyle devam ediyor: “Arin adında bir YPJ savaşçısı yanımızdaydı. Bir keresinde silahını çıkardı ve yalnız kalırsam bile teslim olmayacağım dedi. Pes etmedik, zafer elde ettik ve IŞİD’i yok ettik.”

Dünyanın dört bir yanındaki kadınların, Kürt kadınlarının Kobani’deki kahramanca direnişinden etkilendiğini , Kürt kadınlarının onlara moral verdiğini söyleyen Edlê, “Arin ve Avesta gibi birçok savaşçı direnişin sembolü oldu. Bu topraklar için canlarını feda eden, dünyayı IŞİD’ten kurtaran nice savaşçı var.” dedi.

Edlê son olarak şunları söyledi:

“Toprağımıza olan sevgimiz ve onu korumak istemimiz bizi bugünlere getirdi ve zafere ulaşmamızı sağladı. Kadın erkek, yaşlı genç demeden herkes silahını eline aldı ve direnişe bir nebzede olsa destek verdi. Gelecek nesilin kendi topraklarında ve kültürüyle yaşaması için birçok can kendini feda etti.”